Arriben els 'robinhooders': el boom d'inversors minoristes dispara la volatilitat
Els traders professionals miren amb recel l'horda de nous partícips que desquadren la bossa
Qui són els 'robinhooders' i per què posen nerviosos els inversors professionals? Aquesta és potser la pregunta més repetida aquests dies entre aquells que segueixen el mercat. Els 'robinhooders', com els han batejat les xarxes, són inversors detallistes que estan entrant en massa a la borsa a través de plataformes com Robinhood, TD Ameritrade o Charles Schwab, i les operacions de les quals descol·loquen els traders més veterans, perquè no solen seguir patrons i estan provocant una gran volatilitat.
El boom d'inversors minoristes ha sorgit al caliu de la pandèmia de coronavirus. Amb milers de persones a casa, algunes teletreballant, però moltes altres totalment sense res a fer (els han inclòs en un ERTO o directament s'han quedat sense feina), s'ha produït una allau d'altes en aquesta mena de plataformes, que ofereixen comissions zero per operar a la borsa.
Noticia relacionada
Morgan Stanley: las bolsas pueden caer otro 7% pero el mercado alcista volverá "pronto"Tot i que alguns experts també apunten que també hi ha tingut molt a veure l'aturada total dels esports a tot el món a causa de la Covid-19, que ha fet que molts joves que abans apostaven, ara s'obrin un compte en aquestes plataformes online i es converteixin en inversors. De fet, el perfil dels 'robinhooders' és el de gent cada vegada més jove que no tem fer apostes arriscades.
"El que estem veient és que el perfil s'està fent més jove, i veu oportunitats que crec que molts traders professionals es perden", ha dit JJ Kinahan, estratega en cap de TD Ameritrade, a FOX Business, que remarca que les comissions zero permeten a l'inversor minorista "fer el millor per al comerç individual enlloc de preocupar-se sempre pel cost del viatge".
Aquestes plataformes van reduir les seves comissions a zero la tardor passada, cosa que ha provocat una onada d'obertura de comptes. Tants, que la start-up Robinhood, amb seu a Silicon Valley, ha reportat xifres històriques: durant el primer trimestre es va registrar 3 milions d'altes. I aquests comptes nous mostren molta activitat, la qual cosa ha portat a la inversió minorista a registrar màxims.
Les operacions d'aquesta mena d'inversors és el que està generant la major part del volum, de manera que les realitzades per comptes petits, aquells amb 2.000 dòlars o menys d'inversió, han augmentat fins a un 2,3% del total, comparat amb un 1,5% a principis d'any, segons les dades recopilades per Goldman Sachs.
"La participació dels detallistes es troba a nivells que no hem vist des de feia 20 anys", ha apuntat Benn Eifert, soci gerent de QVR Advisors, segons recull Bloomberg. "Quant a les pujades més dramàtiques pel comportament especulatiu, que està generant molts dels resultats més estranys dels mercats en aquests moments, es centren en Robinhood", ha remarcat.
SÓN RESPONSABLES DEL RAL·LI DE LES BORSES?
Els traders professionals es miren amb recel aquesta nova horda d'inversors, per la volatilitat que les seves operacions estan provocant a les borses. És habitual veure en fòrums com els de la xarxa social Reddit comentaris d'aquests 'robinhooders' presumint dels seus guanys, que provoquen un efecte crida, i fan que les accions esmentades es disparin.
Noticia relacionada
¿Se ha terminado el rally de la bolsa? Bank of America ve un potencial alcista del 20%Ja va passar al febrer, quan Virgin Galactic Holdings i Plug Power es van tornar boges després de ser esmentades en un fòrum. I ara ha tornat a passar amb els títols de la immobiliària xinesa Fangdd Network Group (cotitza amb el ticker DUO), que sona com l'acrònim de les tecnològiques americanes, les FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix i Google), que solen ser objecte de desig d'aquests nous inversors.
Les operacions que duen a terme els 'robinhooders', que veuen oportunitats en empreses en fallida com Hertz, desconcerten al mercat. Es comenta que podrien ser els responsables del repunt de les borses des de la caiguda de març, però no tots ho tenen tan clar. Per exemple, Barclays assegura que no és així, i defensa que els inversors minoristes que especulen amb accions no són responsables de la recuperació del mercat. És més, apunta que la majoria de les seves apostes solen tenir un rendiment més baix.
Barclays assenyala que la correlació entre la pujada de l'S&P 500 des de mitjan març i el salt que han fet els clients de Robinhood al mateix temps, no significa necessàriament que estiguin relacionats directament. Com a exemple, explica que només perquè cada vegada hi hagi més usuaris d'aquest broker online que comprin Amazon i les accions del gegant del comerç electrònic pugin, no significa que la presència dels aquests 'robinhooders' sigui el que impulsi els títols.
"Només perquè dues coses passin al mateix temps no significa que una causi l'altra", diu l'analista de Barclays Ryan Preclaw, segons recull CNBC, que també destaca que, quan els clients de la plataforma operen en massa amb una acció, normalment hi ha "retorns inferiors, no superiors". Es refereix al cas de la companyia de cosmètics Coty, que ha estat el títol amb pitjor acompliment de l'S&P 500 des de mitjan març, malgrat que el nombre de comptes de Robinhood que mantenen la companyia en cartera s'ha multiplicat per sis.
Els 'robinhooders' també tenen defensors, que recorden que malgrat que els petits inversors són considerats pels professionals com una 'presència' molesta, això no significa que s'equivoquin. Segons Bloomberg, fins ara la major part de les seves operacions han aconseguit fer diners, i encara que els guanys esperats no justifiquin els moviments realitzats, que generen molta volatilitat, la veritat és que comprar accions quan la Reserva Federal té gairebé garantits els tipus d'interès mínims fins a 2022 pot ser una decisió perfectament lògica.