L'IBEX encadena la seva quarta caiguda amb la fortalesa de l'euro com a protagonista

El selectiu ha caigut tímidament un 0,06%, fins a 10.124,9 punts

Per

Bolsamania | 07 set, 2017

Actualitzat : 18:44

L'IBEX no ha pogut trencar la ratxa de caigudes aquest dijous, tot i que ha tancat gairebé pla. El selectiu ha baixat un 0,06%, fins als 10.124,9 punts. L'índex espanyol ha aguantat l'estirada de l'euro després de les paraules del president del Banc Central, Mario Draghi. La divisa europea s'ha enfilat fins als 1,20 dòlars després de la roda de premsa.

La reunió de política monetària del Banc Central Europeu (BCE) era la gran cita de la setmana per als inversors. L'organisme ha decidit mantenir els tipus sense canvis al 0%, així com el programa de compres d'actius. Durant la seva compareixença, Draghi ha assenyalat que anunciaran els canvis en el seu programa de compres a l'octubre; i que la fortalesa de l'euro és una "font d'incertesa". Malgrat això, la divisa europea s'ha disparat per sobre dels 1,20 dòlars. A l'hora del tancament, la divisa europea pujava un 0,88% fins als 1,2021 'bitllets verds'.

De tornada a l'IBEX, Cellnex Telecom ha estat el valor que ha registrat la major pujada, amb un 3% amunt, fins als 19 euros. Grifols i Acciona han estat els altres dos valors amb millor comportament, amb pujades superiors a l'1% (1,45% i 1,3%, respectivament).

La reunió de política monetària del Banc Central Europeu (BCE) era la gran cita de la setmana per als inversors

A la banda de les caigudes, els bancs són els que pitjor ho han fet aquesta sessió. Així, Banc Sabadell ha estat el fanalet vermell amb caigudes del 3,63% fins als 1,7 euros. Tampoc ho ha fet bé Caixabank, que s'ha deixat un 0,39%. Les dues entitats catalanes es poden estar veient perjudicades pel conflicte amb Catalunya i el referèndum independentista. I és que Goldman Sachs se sumava aquest dimecres a ING i advertia del risc de la situació a Catalunya per a la recuperació econòmica d'Espanya.

Siemens Gamesa i Bankia han completat el pòdium dels valors amb pitjor comportament, amb caigudes del 0,81% i del 0,64%, respectivament. Tampoc ha estat bona jornada per als pesos pesants de l'IBEX: BBVA s'ha deixat un 0,57%; Santander, 0,43% i Inditex ha caigut un 0,27% després de la retallada de recomanació d'HSBC i Macquarie. No obstant això, Telefónica ha aconseguit despuntar i ha tancat amb una pujada del 0,67%, fins als 8,9 euros.

Fora de l'IBEX, els inversors han estat també molt pendents aquest dijous de Liberbank, que s'ha desplomat un 12,37%, però ha arribat a caure més d'un 25%, després de l'anunci de l'ampliació de capital de 500 milions d'euros. Delicada notícia relacionada amb l'entitat que posa en alerta els inversors, sobretot si tenim en compte que Liberbank està en el focus d'atenció des que va caure Popular. De fet, dimarts que ve acaba el termini per aixecar -o no- el veto que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha imposat als 'curts' a l'entitat. Caldrà veure si s'aixeca o no la prohibició i, de fer-se, si els 'curts' van a Liberbank com 'mosques a la mel', sobretot després d'aquesta notícia.

No obstant això, Duro Felguera ha registrat caigudes més pronunciades el 21%, fins als 0,64 euros, després que s'hagin publicat informacions que Santander i els seus creditors no han acceptat el seu pla de refinançament.

ALTRES MERCATS

Les borses europees més importants han tancat aquest dijous amb pujades. Així, el DAX 30 alemany ha avançat un 0,72%; l'FTSE 100 de Londres, un 0,55%; i el CAC 40 francès ha pujat un 0,3%. A l'altre costat de l'Atlàntic, Wall Street ha obert amb pujades, però s'ha capgirat i cotitza amb lleugeres caigudes amb la fortalesa de l'euro com a protagonista.

D'altra banda, el petroli cau. En el cas del barril Brent, de referència a Europa, la caiguda és del 0,5%, fins als 53,93 dòlars, mentre que el de West Texas, de referència als EUA, es deixa un 0,33%, fins als 49 dòlars.

Pel que fa a l'agenda de la jornada, poques referències destacables més enllà de la reunió del BCE. La més rellevant, el PIB de la Zona Euro del segon trimestre, que ha pujat un 2,3% en termes interanuals (per sobre del 2,2% esperat) i un 0,6% en termes intertrimestrals (en línia amb el que preveu ). El BCE ha pronosticat que l'Eurozona creixerà aquest any un 2,2%, tres dècimes per sobre de la seva anterior estimació.

ANÀLISI DE MERCAT

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que aquesta sessió ha estat l'enèsima durant la qual s'ha anat de més a menys, cosa "que ens col·loca en nivells perillosos". De fet, es pot dir que hem tancat en plena zona de suport, la base de la cadena. Però és que, a més, per aquí passa la mitjana mòbil de 200 sessions (o MM200), en teoria també zona de suport. Per sota dels 10.100 punts la següent zona de control la trobem als 9.980 punts, el buit alcista de la sessió del 16 de març.

"El problema és que no s'aprecia cap catalitzador que ens pugui fer rebotar amb força i allunyar-nos de la zona de perill", apunta l'analista. Els bancs, com ja vam avançar sessions enrere, "segueixen tocats" (tant al nostre país com a Europa), Inditex "continua feble i no descartem que busqui en els propers dies la zona de suport dels 29,5 euros".

I Telefónica està tractant com sigui de no perforar l'important suport dels 8,8 euros. "Com veuen pinten bastos per a l'IBEX 35 i el preocupant és que un cop més s'obre la bretxa entre el nostre índex i el dels nostres veïns europeus. Ells segueixen intentant deixar enrere importants nivells de resistència mentre que nosaltres estem lluitant per no perforar suports. I al final... es trencaran", conclou José María Rodríguez.

Últimas noticias