Bancs i elèctriques allunyen a l'IBEX dels 9.500 punts
Endesa i Gas Natural no han tingut un bon dia en borsa
- Banco Popular ha liderat les caigudes, amb una baixada del 2,7%
- El selectiu segueix sense poder amb la resistència dels 9.544 punts
- En castellano: Bancos y eléctricas alejan al Ibex de los 9.500 puntos
Actualitzat : 18:32
L'IBEX-35 ha caigut de forma moderada per segona sessió consecutiva. Després de perdre els 9.500 punts en la jornada del dilluns, el selectiu ha vist llastrada la seva cotització pel mal comportament de Banc Popular (-2,7%), BBVA (-1,5%, encara que ha descomptat dividend) i Bankia (-1,2%). Finalment, ha baixat un 0,43%, fins a 9.453 punts.
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha avançat aquest dimarts que el Consell de Ministres aprovarà el divendres el reial decret llei que establirà un sistema "extrajudicial" perquè, de forma "gratuïta", els usuaris afectats per les clàusules sòl puguin reclamar les quantitats indegudament cobrades i aconseguir un acord amb les entitats en el termini màxim de tres mesos per a la seva devolució.
A més, Viscofan ha baixat un 2,2%, i les elèctriques, amb Endesa (-1,7%) i Gas Natural (-1,4%) al capdavant, tampoc han tingut un bon dia. En positiu, ArcelorMittal (+4,7%) ha liderat els guanys, seguit d'IAG (+2,3%), Acerinox (+1,8%), Gamesa (+1,1%) i Repsol (+1,1%), malgrat que el preu del petroli ha baixat per segona jornada consecutiva.
El mercat està indecís en aquesta arrencada d'any. D'una banda, se segueixen tots els moviments de Donald Trump, per veure fins a quin punt el magnat va a anar complint amb el promès, i en aquest punt hi ha moltes més dubtes que certeses.
D'altra banda, a Europa els inversors es mouen 'amb peus de plom'. Les borses no tenen ganes de caure però, al mateix temps, temen decidir-se per pujar amb força davant un escenari molt poc definit que presenta massa incerteses en l'horitzó.
Les borses no tenen ganes de caure però, al mateix temps, temen decidir-se per pujar amb força davant un escenari molt poc definit amb massa incerteses en l'horitzó
En declaracions aquest dilluns en CNBC, els experts de Goldman Sachs restaven importància al convuls calendari polític que es presenta en el Vell Continent en 2017, que veuen com una situació de la qual poden sorgir moltes oportunitats. També els experts de Credit Suisse creuen que s'està exagerant el risc polític a Europa i recalquen la capacitat de reacció i d'adaptació de l'economia a possibles 'esglais'. Malgrat aquestes opinions, la tranquil·litat està lluny de ser la tònica del mercat al moment actual. Més aviat es pot dir que s'ha imposat una 'calma tibant' que caldrà veure cap a on porta.
Després de la sessió d'aquest dimarts, de moderades caigudes, ja són sis les jornades en les quals l'IBEX es desplaça lateralment dins d'un estret rang de preus, encaixat entre els 9.400 per a baix i la resistència dels 9.544 punts per a dalt. Per tancar aquest buit dels 9.544 caldria fer-ho "en veles setmanals", assenyala l'expert de Bolsamanía, José María Rodríguez, o el que és el mateix, caldria superar-lo al tancament d'un divendres. "Dóna la sensació de que la superació d'aquesta resistència podria ser imminent, però no ens avancem als esdeveniments", precisa Rodríguez.
MÉS TENSIONS POLÍTIQUES
Per si fossin pocs els focus d'incertesa que 'il·luminen' el panorama europeu, Irlanda del Nord s'ha sumat a les tensions en el Vell Continent després de la dimissió del vice-ministre principal, Martin McGuinness. Amb tota probabilitat, tal com auguren els analistes polítics, aquesta crisi desembocarà en unes eleccions autonòmiques anticipades.
McGuinness és el número dos de la coalició entre protestants i catòlics i ha anunciat que deixarà el seu càrrec en protesta per la gestió d'un escàndol en la política d'energies renovables del Govern de Belfast que esquitxaria a Arlene Foster, ministra principal i líder del Partit Democràtic Unionista (DUP), soci majoritari de la coalició.
En un altre ordre de coses, aquest dimarts tornen a escena els bancs italians. Popolare di Vicenza i Veneto Banca, que van ser rescatats l'any passat, proposen un acord amb els seus accionistes descontents que podria costar als bancs més de 600 milions d'euros. Segons Reuters, els dos bancs són vists com el proper gran problema del sistema bancari italià.