L'IBEX es desinfla una altra vegada i torna a salvar per la mínima els 10.000 punts
L'índex ha tancat amb guanys moderats però no dóna senyals de fortalesa
- BBVA segueix sense desenganxar-se del important suport tècnic dels 7 euros
- Avui Wall Street roman tancat per la festivitat d'Acció de Gràcies
- En castellano: El Ibex se desinfla otra vez y vuelve a salvar por la mínima los 10.000 puntos
Actualitzat : 18:37
L'IBEX 35 (+0,19%, fins a 10.032,80 punts) i BBVA (+0,3%, fins a 7,069 euros) han començat la sessió amb pujades destacades, però han perdut força al tram final, en un moviment similar al de dimecres. La jornada ha estat atípica perquè no ha comptat amb la referència de Wall Street, tancat per la festivitat d’'Acció de Gràcies'. A més, demà, divendres, la Borsa de Nova York només obrirà durant mitja sessió.
Una jornada més, Siemens Gamesa ha tornat a ser el 'fanalet vermell' de l'IBEX, amb descensos del 2,73%. El fabricant de turbines eòliques es desploma un 55% des de maig i acumula una caiguda del 50% durant els últims dotze mesos. Aquest dijous ha reduït el nombre d'acomiadaments a Espanya fins a 272 des dels 341 proposats inicialment.
A més de Siemens Gamesa, els valors més baixistes de l'IBEX han estat Viscofan (-1,12%), l'aerolínia IAG (-0,99%), Grífols (-0,48%), Mapfre (-0,44%) , Meliá Hotels (-0,44%), Técnicas Reunidas (-0,35%) i Repsol (-0,26%). Al Mercat Continu, Parques Reunidos ha baixat un 2,8% i MásMóvil, un 2,77%.
Al costat positiu de la balança, un dels valors més rendibles per segon dia consecutiu ha estat Endesa (+1,02%), després que l'elèctrica hagi garantit un 'super dividend' el 2018 i 2019, ja que distribuirà el 100% del seu benefici als seus accionistes. El que més gaudirà d'aquesta 'pluja' de milions serà el grup italià Enel, que controla el 70% del capital.
Tot i que les accions més rendibles de l'IBEX han estat Bankia (+1,63%), Mediaset España (+1,35%) i Cellnex Telecom (+1,21%). Entre els 'blue chips', Telefónica ha pujat un 0,31%, seguida de BBVA (+0,3%), Santander (+0,27%) i Iberdrola (+0,26%). Al Mercat Continu, han destacat els guanys de Solaria (+7%), Liberbank (+5%) i Sacyr (+4,5%).
Durant una sessió sense història a les borses europees, ha destacat la caiguda del 16% de Centrica, la major elèctrica de Regne Unit, després de llançar un 'profit warning' i confirmar la pèrdua de 800.000 clients des del passat mes de juny. A més, el grup alemany ThyssenKrupp ha pujat un 3,7% al DAX 30 després de presentar resultats millors del que s'esperava.
ECONOMIA I ALTRES MERCATS
A l'àmbit econòmic, la notícia del dia és que el ple del Congrés ha aprovat aquest dijous l'actualització del Concert Econòmic i la quota basca tot i la negativa de Ciutadans i Compromís. El muntant acordat fins a 2021 és de 1.300 milions d'euros, un descens de 265 milions respecte a 2007, quan es va situar als 1.565 milions.
Una àmplia majoria de membres del Consell de Govern del BCE va recolzar la proposta de reduir a partir del gener les compres de deute
A més, a les actes de la seva última reunió de política monetària (del 25 i 26 d'octubre), el Banc Central Europeu ha assenyalat que "una àmplia majoria de membres (del Consell de Govern) va donar suport" a la proposta de reduir a partir del gener les compres de deute fins a 30.000 milions d'euros durant nou mesos més i deixar un final obert al programa d'expansió quantitativa.
A altres mercats, l'euro puja un 0,28%, fins a 1,1847 dòlars, mentre el petroli Brent cotitza pla als 63,33 dòlars. A més, la prima de risc d'Espanya cau un 1%, fins a 111,60 punts bàsics i la rendibilitat del bo espanyol cau un 0,4%, fins a l’1,446%. Per la seva banda, l'unça d'or puja un 0,5%, fins a 1.290 dòlars.
A l'àmbit macro, els PMI manufacturers i serveis d'Europa al novembre han sortit en general millor del que s'esperava (el PMI manufacturer de la Zona Euro ha quedat en 60,0, per sobre dels 58,3 punts previstos). A Alemanya, el PIB del tercer trimestre ha pujat un 2,3% en taxa interanual, per sota del 2,6% previst.
Als EUA, les actes de l'última reunió de la Reserva Federal (Fed), que es van conèixer aquest dimecres amb les borses europees tancades, van confirmar el que ja és un secret a veus: que hi haurà una nova pujada de tipus al desembre. "El FOMC preveu un sòlid creixement a la despesa dels consumidors en el curt termini, recolzat per la fortalesa contínua del mercat laboral", va assenyalar la Fed a les actes.
ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35
"Una altra sessió més durant la qual el nostre IBEX tanca clarament lluny dels màxims de la sessió deixant-nos males sensacions. El motiu no és altre que l’incapacitat de posar terra pel mig respecte a l'important suport que tenim als 9.900 punts", explica José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.
"I és que, en teoria, la perforació d'aquest nivell deixaria la portes oberta a una nova fuetada a la baixa amb objectiu de caiguda cap als aproximadament 9.760 punts, la base del canal baixista dels últims set mesos. En realitat no podem dir res que no haguem comentat durant les últimes sessions, seguim mirant de reüll cap al suport dels 9.900 punts de l'IBEX i els set euros de BBVA. I és que mentre aquests suports no es perforin, volem pensar que hi ha una mica de llum al final del túnel" , afegeix aquest expert.
"Però si intentem ser objectius, el cap ens diu que no, que no hi ha cap fortalesa més enllà de rebots puntuals que duren escasses hores. Que no hi ha fortalesa en cap 'blue chip'. És més, tenim Inditex i BBVA coquetejant amb potencials nivells de suport que en perforar-los, afegirien més llenya a la debilitat del nostre índex. Molt han de canviar les coses d'una vegada per totes per posar terra pel mig allunyant-nos d'aquests 9.900 punts", conclou Rodríguez.