Patacada de l'IBEX (-1,7%) davant la possibilitat d'eleccions anticipades a Espanya

Els bancs i les elèctriques han estat els sectors més baixistes de la jornada

Per

Bolsamania | 25 mai, 2018

Actualitzat : 18:22

IBEX 35

17:35 26/11/24

  • 11.617,90
  • -0,80%-93,90
  • Max: 11.662,70
  • Min: 11.575,00
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.134,59

L'IBEX 35 ha baixat un 1,7%, fins als 9.826,50 punts, davant la possibilitat d'eleccions anticipades a Espanya. El PSOE ha presentat una moció de censura contra el Govern de Mariano Rajoy després de la sentència de l'Audiència Nacional per la trama Gürtel. Per la seva banda, Ciutadans ha demanat al president del Govern que convoqui eleccions o, en cas contrari, donarà suport a una moció de censura 'instrumental' per dissoldre les Corts. El selectiu espanyol ha marcat un mínim intradia als 9.722 sencers i tanca la setmana amb caigudes del 2,83%.

Tots els bancs han baixat amb molta força davant els esdeveniments polítics, començant per CaixaBank, que ha arribat a cedir un 5% i ha tancat amb caigudes del 3,77%, seguit per BBVA (-2,79%) i Santander (-2,65%), Bankinter (-2,56%), Bankia (-2,36%) i Sabadell (-1,82%).

"Els bancs segueixen molt febles, amb BBVA i Santander al capdavant. Convé vigilar a prop el nivell dels 5 euros en Santander, ja que la perforació d'aquest suport pot accelerar més la fase correctiva de les últimes sessions", advertia José María Rodríguez, expert de Bolsamanía, a primera hora d'aquest divendres. Santander ha tancat just als 4,99 euros.

També ha registrat fortes caigudes el sector elèctric. Gas Natural Fenosa ha baixat un 3,29% i Endesa, un 2,79%. Red Eléctrica ha cedit un 2,48% i Enagás, un 3,08%, mentre Iberdrola ha perdut un 2,35%. Els inversors anticipen que un canvi de Govern pot augmentar la incertesa sobre el futur marc regulador per a aquestes companyies.

Un altre valor molt baixista ha estat Repsol (-3,02%), que acaba la setmana amb caigudes superiors al 7% i esdevenen un miratge els màxims històrics marcats la setmana passada. El petroli Brent cau un 3,12%, fins als 76,33 dòlars, després que Rússia hagi confirmat que està disposada a augmentar la seva producció per compensar el menor bombament de Veneçuela i l'Iran.

En positiu, han tancat molt pocs valors. Tan sols l'aerolínia IAG (+2,23%), beneficiada per la caiguda del cru, Amadeus (+0,87%) i Meliá Hotels (+0,17%). Al Mercat Continu, Nyesa (+2,47%) ha estat el valor més alcista, mentre Clíniva Baviera (-8%), Duro Felguera (-5%) i Solaria (-5%) han liderat les vendes.

A més, al mercat de divises l'euro ha tornat a marcar un mínim anual i des del mes de novembre en el seu encreuament contra el dòlar, a nivells dels 1,1647 dòlatrs. La divisa comunitària es deprecia un 0,47%, fins als 1,1667, al tancament dels mercats europeus..

Cal destacar que el volum de negoci ha estat molt elevat, cosa que reforça el moviment baixista de l'índex. També és important subratllar que la prima de risc espanyola ha escalat fins al seu nivell més alt dels últims cinc mesos, després de repuntar un 13%, fins als 104 punts.

"Molts inversors s'allunyaran de la borsa espanyola fins que vegin més clara la situació" assenyala Felipe López, de Self Bank

"Arribats a aquest punt, les possibilitats que el PP esgoti la seva legislatura són mínimes", assenyala Felipe López, expert de Self Bank. "Molts inversors s'allunyaran de la borsa espanyola fins que vegin més clara la situació", afegeix.

La 'crisi' política a Espanya, amb la possibilitat d'unes eleccions anticipades, se sumar a la crisi política d'Itàlia. Es podria dir que els països perifèrics, amb situacions polítiques si més no complicades, tornen a ser un problema per a Europa.

D'altra banda, al pla internacional, la notícia és aquesta decisió de Donald Trump de cancel·lar la trobada, prevista per al 12 de juny, amb el líder nord-coreà Kim Jong-un. La trobada havia obert un panorama d'esperança per posar fi a les tensions entre les dues potències i la seva cancel·lació suposa una tornada al punt de partida. El líder de Corea del Nord ha dit que està disposat a parlar "en qualsevol moment".

En tercer lloc, i a l'àmbit empresarial, la notícia del dia segueix sent l'acord entre Telefónica i Netflix, un acord que permetrà als usuaris de Telefònica vídeo i TV a Europa i Amèrica Llatina gaudir també de la plataforma Netflix. A nivell internacional, Bayer celebra junta d'accionistes. El seu president ha dit que el tancament de la compra de Monsanto està cada vegada més a prop.

Pel que fa a la resta, la setmana acaba amb els inversors molt pendents d'Itàlia (la prima de risc italiana supera els 200 punts bàsics per primer cop en un any) i de conèixer el nom dels ministres que integraran l'executiu 'liderat' per Giuseppe Conte.

A més, a Europa entra en vigor aquest divendres la nova llei europea de protecció de dades personals, que s'espera que tingui un impacte important en algunes de les empreses tecnològiques més grans del món.

En el front de dades, l'IFO de situació actual de maig a Alemanya ha quedat en 106,0, per sobre del 105,5 previst. Al Regne Unit, el PIB del primer trimestre modera el seu creixement fins a l'1,2%.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"L'IBEX 35 s'allunya dels 10.000 punts després de la inestabilitat política i busca suport al voltant dels 9.800 punts. S'anul·la la possibilitat, de moment, que es torni a pujar per sobre de la mitjana de 200 sessions, si bé, cal ser prudents i mirar amb perspectives l'índex, ja que es troba al 50% de correcció de l'impuls alcista que va iniciar a finals del mes de març", explica César Nuez, analista de Bolsamanía.

"Fins que no veiem un tancament per sobre dels màxims d'aquest divendres que va dibuixar als 10.053 punts es mantindrà la incertesa a l'IBEX 35 i mirarem amb preocupació el buit alcista que va deixar el passat dia 5 d'abril als 9.513 punts", afegeix aquest expert.

Últimas noticias