L'IBEX tanca la setmana en vermell (-0,8%) en la seva lluita per mantenir els 9.600 punts

Ha tancat la jornada de divendres amb una caiguda del 0,09%

Per

Bolsamania | 10 gen, 2020

Actualitzat : 18:42

IBEX 35

17:37 04/10/24

  • 11.659,20
  • 0,35%41,20
  • Max: 11.668,40
  • Min: 11.594,40
  • Volume: -
  • MM 200 : 10.826,74

La inesperada crisi geopolítica entre l'Iran i els EUA està dificultant aquesta arrencada de 2020 a l'IBEX i a la resta de borses mundials. No obstant això, dona la impressió que les coses es van calmant després de situacions tremendes que s'han viscut, com aquest accident d'avió terrible que ha causat la mort a prop de 180 persones i que ara s'atribueix a un error de l'Iran, que l'hauria fet caure amb un dels seus míssils. Les coses estan complicades en aquest inici d'any, tot i que les borses estan aguantant el tipus a l'espera de la propera setmana. Si, com es preveu, se signa l'acord de primera fase entre els EUA i la Xina, les sensacions milloraran. També tindran molt a dir les empreses amb els seus resultats, que es comencen a publicar ja.

De moment, aquest divendres se segueix parlant de geopolítica, de política 'local' (Sánchez crearà un ministre de Seguretat Social i donarà un caràcter més econòmic a Exteriors) i del Brexit, perquè la Cambra dels Comuns ha aprovat per una clara majoria la llei del Brexit. A més, la macro torna a primer pla després d'una setmana relativament tranquil·la de dades amb l'informe d'ocupació de desembre als Estats Units, segons el qual l'atur s'ha mantingut al 3,5%, mínims de fa 50 anys.

L'IBEX, per la seva banda, s'ha deixat un 0,8% a l'acumulat d'aquesta setmana tan moguda. Més negativa ha estat la jornada de divendres, en què ha tancat amb caigudes del 0,09% i als 9.573 punts, tot i l'empenta d'IAG, Meliá i les elèctriques.

Des del punt de vista empresarial, els inversors continuen pendents d'IAG (+4,6%) després de la marxa del seu conseller delegat, o de l'evolució de bancs (destaquen les caigudes a Bankia) i Telefónica (que cedeix posicions i segueix mostrant-se molt feble).

Fora d'Espanya, Boeing va pujar aquest dijous davant aquestes notícies que apunten que el que va passar amb l'avió es va deure a un míssil iranià. No obstant això, Bloomberg assenyala que els últims comentaris publicats sobre la companyia (un pilot ha dit que el 737 MAX ha estat dissenyat per "pallassos" i supervisat per "micos") amenacen amb tirar per terra els esforços d'aquesta per solucionar la situació amb aquest model d'avió.

"La combinació d'un conflicte entre l'Iran i els EUA que s'està desaccelerant, les dades recents als EUA, l'optimisme sobre la guerra comercial i una Reserva Federal que ha indicat que no hi haurà pujades, ha contribuït al repunt de la gana de risc global durant les últimes sessions, impulsant en gran mesura als Estats Units", assenyalen els analistes de Danske Bank.

ANÀLISI TÈCNICA

"Són ja quatre les setmanes en què l'IBEX s'està desplaçant lateralment. I ho fa dins d'un rang de preus bastant estret, amb suport als 9.500 i resistència als 9.700 punts. I el més interessant d'aquest desplaçament és que està servint perquè el preu corregeixi la forta sobrecompra diària que tenia a finals de 2019", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamania.

"Per corregir aquesta sobrecompra o bé es fa consumint temps, és a dir, desplegant un moviment lateral. O bé, amb caigudes de més o menys profunditat. I en el cas que ens ocupa sembla que el nostre selectiu s'està decantant per la primera", matisa.

"Pel que fa a la resta, tot segueix igual, amb Wall Street marcant màxims de tots els temps dia rere dia i amb els nostres veïns europeus a les portes dels màxims anuals que es van marcar a finals d'any. I mentrestant, l'índex de la 'locomotora' europea, el DAX, a menys d'un 1% dels màxims històrics", finalitza l'expert.

Últimas noticias