L'IBEX tanca la setmana amb una pujada del 2,5% i per sobre dels 9.200
Mediaset suspesa de cotització per la CNMV
Actualitzat : 18:34
IBEX 35
17:35 22/11/24
|
|
|
Després de perdre al maig un 5,9%, l'IBEX 35 ha agafat forces i tanca la primera setmana de juny a l'alça i amb ple de pujades. El selectiu ha sumat aquest divendres un 0,73%, fins als 9.236 punts durant la seva cinquena jornada consecutiva a l'alça després de viure ahir una jornada de més a menys després que Mario Draghi fos més dovish, però no tant com el mercat esperava. Els bancs, per la seva banda, no van rebre gens bé que la pujada de tipus torni a retardar i van tenir una sessió especialment dolenta durant la qual van perdre més de 1.968 milions d'euros. Avui han tornat al vermell, però amb caigudes més moderades.
L'IBEX ha acumulat una revaloració setmanal del 2,57% i ha tancat la seva millor setmana en dos mesos, des de la primera d'abril. Malgrat les importants retallades de les entitats financeres durant aquestes últimes dues sessions. Els experts de Bolsamanía reconeixen que Mario Draghi ha tirat 'un gerro d'aigua freda' sobre el sector bancari però, al mateix temps, veuen fortalesa en molts altres títols. "Telefònica, les companyies de serveis públics i Inditex, entre d'altres, estan mostrant-se forts", indiquen.
Wall Street ha tancat amb pujades aquesta nit per la relaxació de les tensions entre els EUA i Mèxic. Està previst que aquest proper dilluns, 10 de juny, entrin en vigor els aranzels sobre productes mexicans, però s'especula que els dos països podrien arribar abans a un acord sobre la immigració, raó a la qual ha al·legat Donald Trump per justificar la seva decisió d'imposar taxes al país dirigit per Andrés Manuel López Obrador.
"La història ens diu que només hi ha hagut un nombre limitat de vegades en què Trump no s'ha aferrat a la seva paraula sobre una amenaça aranzelària. Mèxic està pressionant per aconseguir més temps, però estem menys convençuts que el mercat que Trump els hi vagi a concedir", afirma Jasper Lawler, director d'anàlisi de London Capital Group.
El Regne Unit és un altre dels protagonistes aquest divendres, i més concretament la que avui passa a ser primera ministra en funcions, Theresa May, que presenta la seva dimissió com a líder del Partit Conservador en no haver estat capaç de tirar endavant el seu pla del Brexit. Ara comença oficialment la cursa per succeir-la i tot apunta que Boris Johnson serà l'elegit, una opció que no agrada gens al mercat. Els analistes adverteixen que la lliura està condemnada si Johnson és primer ministre.
Amb tot, els inversors han seguit avui pendents dels bancs centrals, de Trump i les seves tensions comercials i del Regne Unit, sense deixar de prestar atenció als diferents valors. Mediaset també ha estat protagonista perquè la CNMV l'ha suspès de cotització quan es disparava un 8,68%. Bloomberg publica que Berlusconi estudia la seva possible unió amb la matriu italiana mentre que aquesta descarta una OPA. A més, Telefónica ha estat també en el focus durant el dia de la seva junta d'accionistes.
Al tancament de la sessió de la borsa espanyola, només cinc valors ho han fet a la baixa en l'IBEX 35, i quatre, han estat bancs. Caixabank, al capdavant s'ha deixat un 1,6% al costat de Sabadell que ha restat un 0,65%; BBVA i Santander han perdut un 0,43% i un 0,15% respectivament.
Finalment, pel que fa a l'agenda de dades, avui s'ha publicat l'informe d'ocupació de maig als EUA. La taxa d'atur es va mantenir el maig al 3,6%, mentre que els llocs de treball creats es van situar en 75.000, segons les dades publicades pel Departament de Treball nord-americà. És una xifra per sota dels 185.000 llocs de treball que s'esperaven.
A Alemanya, el Bundesbank ha retallat la seva previsió del PIB per 2019 de l'1,6% al 0,6% per la crisi que travessa el sector industrial arran de la caiguda de la demanda externa. De fet, la producció industrial d'Alemanya va baixar un 1,9% l'abril, la caiguda més gran des de 2015.
ANÀLISI TÈCNICA
"Molt bo el tancament de l'espelma setmanal del nostre índex" explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. I això és així per diversos motius. El primer "que la recuperació es produeix des de la zona de suport dels 8.900 punts, entre el 50% i el 61,8% d'ajustament de tota la pujada prèvia, per definició important suport".
L'espelma setmanal "presenta un cos real ampli i, a més, anem a tancar el buit baixista dels 9.192 punts (buit baixista de la sessió del 29 de maig)". Tot això "amanit amb un S&P 500 clarament per sobre de la resistència dels 2.800 punts que era el nivell 'xarnera' entre el bé i en el mal".
De manera que les formacions baixistes que teníem a finals de la setmana passada "formen part de la història, han fallat" conclou.