L'IBEX tanca el pitjor mes de l'any després de la guerra de Trump amb Mèxic

Trump ha comunicat que imposarà tarifes sobre tots els béns mexicans a partir del 10 de juny

Per

Bolsamania | 31 mai, 2019

Actualitzat : 19:45

IBEX 35

17:35 19/11/24

  • 11.588,40
  • -0,74%-86,40
  • Max: 11.677,00
  • Min: 11.428,00
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.091,94

Per si faltés alguna cosa, ara toca Mèxic. El president nord-americà ha anunciat aquesta matinada aranzels del 5% (i que podrien arribar fins al 25%) sobre tots els béns mexicans a partir del 10 de juny. Aquesta mesura busca pressionar Mèxic per frenar la immigració i suposa que l'acord NAFTA (EUA, Canadà i Mèxic) trontolli. Tots els índexs europeus han caigut (IBEX: -1,7%; CAC: -0,8%; DAX: -1,5%; FTSE MIB: -0,78%; FTSE 100: -0,73%) i el selectiu espanyol s'ha deixat els 9.000 punts (ara no té suport fins als 8.940). Els impostos a Mèxic s'han unit als anunciat a la Xina aquests dies i que durant aquest mes han tombat els mercats. Així, la borsa espanyola ha tancat el seu primer mes en negatiu aquest any. El maig, ha caigut un 5,7% i es converteix en el seu pitjor mes, des de desembre.

El fet que Trump hagués aconseguit en el seu moment renegociar i tancar l'acord NAFTA donava esperances a molts de cara a aconseguir arribar a un acord amb la Xina. Ara la incertesa arriba a cotes insospitades.

Els experts adverteixen que Trump ha obert un nou front en el moment més inoportú, just quan està negociant un acord amb la Xina. També avisen que Mèxic és un dels principals mercats als quals exporta els Estats Units, cosa que fa que la mesura hagi posat als exportadors nord-americans "en una situació de risc". Mèxic és el tercer soci comercial més gran dels EUA. Els Estats Units hi va exportar 265.000 milions en béns el 2018.

El peso cau un 3%, xifra que alguns analistes consideren poc per al que podria caure. El ien, per contra, ha pujat aquesta matinada en mig del seu paper com a actiu refugi.

Aquest divendres els inversors miren especialment aquests valors amb presència important a Mèxic, com BBVA, que s'ha deixat un 4,1%. Les caigudes en el peso i la incertesa que s'instal·la ara a l'entorn del país afecta el banc com ja va passar en el passat (per exemple, quan Andrés Manuel López Obrador va ser elegit president). AMLO ha respost a Trump i ha dit que "els problemes socials no es resolen amb impostos". També han cedit la resta de bancs en l'IBEX (encara que menys).

Per davant d'ells, CIE ha liderat les caigudes en perdre un 4,4%. Mentre que un dels pesos pesat, com Inditex, s'ha posicionat com el tercer valor més baixista de la jornada i ha caigut un 3,6%.

Amb tot, Jasper Lawler, director d'anàlisi de London Capital Group, assenyala que el mes de maig, que finalitza avui divendres, ha estat un mes "difícil" per als mercats. "L'aversió al risc està creixent", indica aquest experts. "Diuen que les males notícies arriben de tres en tres. La Xina va confirmar que està disposada a restringir els minerals rars si la disputa comercial amb els EUA s'intensifica encara més. En segon lloc, l'activitat manufacturera xinesa va entrar en contracció a mesura que es deixava sentir l'impacte de l'última ronda d'aranzels de Trump i, en tercer lloc, Trump va amenaçar amb aplicar aranzels a Mèxic si no aconseguia controlar la immigració il·legal", enumera aquest expert.

Així, les places europees han acumulat importants descensos durant aquestes 31 jornades. Maig ha estat el primer mes de caigudes per als parquets europeus des que arrenqués 2019. Respecte a les dades macro de la jornada, s'ha conegut l'IPC de maig a Alemanya que ha passat de millorar un 1% a un 0,2%. La dada interanual tampoc ha estat bo, passa del 2% (objectiu del BCE) a l'1,3%.

ANÀLISI TÈCNICA

Des del punt de vista tècnic, José María Rodríguez, analista de Bolsamanía ha destacat que "gairebé el de menys és si tanquem aquest divendres per sobre o no dels 9.025 punts. És cert que és un nivell de suport, però si ho trenquem ha de ser amb comoditat, amb contundència i al tancament de sessió".

Encara que, rebots a part, "el mal ja està fet en el sentit que tornem a tenir un nou mínim decreixent que d'alguna manera serveix per donar continuïtat a l'impecable successió de màxims i mínims decreixents des de mitjans-finals d'abril. I així no es puja. El cas és que s'obren les portes a un altre petit rebot de curt termini ja que si ens fixem en el DAX, aquest ha tocat al cèntim la base del canal baixista de curt termini, per definició suport".

Cosa que vol dir "que a molt curt termini es donen les condicions per rebotar i, almenys, omplir parcialment el buit baixista (resistència) d'aquest divendres: als 9.120 punts. Però no ens enganyem, encara és aviat per poder dir si hem vist el final de la fase correctiva", afegeix.

D'antuvi, "els mínims d'aquest divendres coincideixen aproximadament (8.959) amb el nivell d'ajust/retrocés del 50% de tota la pujada des dels mínims de desembre. El 61,8% ajust es correspon als 8.800 punts" conclou l'expert.

Últimas noticias