L'IBEX tanca amb pujades del 0,36% i es desmarca dels problemes d'Itàlia

La Comissió Europea inicia un procediment contra el govern de Roma

Per

Bolsamania | 05 jun, 2019

Actualitzat : 19:57

IBEX 35

17:37 04/10/24

  • 11.659,20
  • 0,35%41,20
  • Max: 11.668,40
  • Min: 11.594,40
  • Volume: -
  • MM 200 : 10.826,74

L'IBEX 35 ha pujat un 0,36%, fins als 9.150,50 punts, després de marcar un màxim intradia als 9.173 enters. Les borses europees han reduït els seus guanys després de conèixer que la Comissió Europea ha activat el procediment disciplinari contra Itàlia. No obstant això, la borsa espanyola s'ha desmarcat de la incertesa que envolta el govern de Roma (l'FTSE Mib italià ha baixat un 0,36%) i ha aconseguit tancar en positiu, després que la CE hagi demanat tancar l'expedient obert a Espanya el 2009 per dèficit excessiu.

La CE considera que el govern de Roma no ha adoptat les mesures suficients per reduir el seu deute públic, que supera el 130% del PIB i seguirà creixent durant els propers anys, en un pas que obre la porta a una multa d'uns 3.500 milions d'euros.

A l'actualitat empresarial, Ence (-3,89%) ha liderat les caigudes en l'IBEX. Bolsamanía ha publicat que Norges Bank manté en préstec a inversors baixistes el 2% del capital i que el fons AHL Partners ha augmentat la seva posició curta fins a l'1,32%.

A més, Berenberg ha publicat un informe sobre la banca mitjana espanyola en què ha millorat el seu consell sobre Sabadell (-1,3%), ha reiterat la seva recomanació de comprar sobre Unicaja (-1%) i el consell de vendre sobre CaixaBank (-3,52%) i Bankia (+0,49%).

En positiu, Cellnex ha repuntat un 2,64% seguit de valors associats al sector elèctric com Red Eléctrica (+2,02%), Endesa (+ ,02%) i Iberdrola (+1,75%). I en el Mercat Continu, Prosegur ha pujat un 3,43% després d'aprovar una reducció de capital del 10% mitjançant un programa de recompra d'accions per 300 milions d'euros, dins la seva política de retribució a l'accionista.

En altres mercats, el petroli Brent cau un 2,7%, fins als 60,30 dòlars. Per la seva banda, l'euro es deprecia un 0,1%, fins als 1,1249 dòlars. A més, la prima de risc espanyola ha baixat fins a 86 punts i la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys es relaxa fins al 0,64%, nou mínim històric.

TORN PER AL BANC CENTRAL EUROPEU

Sobre els bancs centrals, toca esperar que el Banc Central Europeu (BCE) es pronunciï aquest dijous. Els inversors esperen que obri la porta a més estímuls en un moment en què tot apunta a una actuació cada vegada més acomodatícia dels bancs centrals. Aquí hi ha les expectatives sobre una baixada de tipus per part de la Fed.

Durant un esdeveniment organitzat per la Reserva Federal de Chicago, el president de la Fed, Jerome Powell, va dir aquest dimarts que el banc central nord-americà està disposat a flexibilitzar la política monetària i a donar suport a l'economia dels EUA en el cas que es produeixi una recessió que pugui estar motivada per la prolongació del conflicte comercial entre els EUA i la Xina.

"Powell va donar als mercats el que volien sentir i el resultat va ser una pujada espectacular, ja que els operadors augmenten les seves apostes per una retallada de tipus abans de final d'any", assenyala Jasper Lawler, responsable d'anàlisi de London Capital Group.

El comentari de Powell va seguir altres realitzats per membres de la Fed a principis de setmana. Els analistes apunten que aquesta forma d'actuar de la Fed sol ser un senyal que aquesta vol preparar els inversors per a un canvi en la seva política. "Els actius de risc van pujar a mesura que els inversors responien a la perspectiva d'un entorn de tipus d'interès més baixos", afegeix Lawler.

En aquest sentit, els experts de Bolsamanía sostenen que el que passi demà amb el BCE "serà clau per veure com tanca el mercat aquesta setmana i per confirmar si tornen les caigudes o agafem embranzida en el rebot". Així i tot, alguns analistes indiquen que l'impacte de les mesures dels bancs centrals podria ser "de curta durada" a causa que, de fons, segueix l'escalada comercial en múltiples fronts.

Pel que fa a altres aspectes de la jornada, avui acaba la visita oficial de tres dies de Donald Trump al Regne Unit. Trump, que s'ha mostrat partidari d'un Brexit dur, ha assenyalat que, quan tot acabi entre el Regne Unit i la UE, els Estats Units estarà preparat per a un "tracte fenomenal" amb els britànics.

Respecte a altres assumptes de la sessió, avui s'han publicat els PMI serveis a Europa, que mostren que el creixement del sector privat a la Zona Euro continua, tot i que a un ritme més moderat. Als EUA, l'ISM serveis també ha superat previsions el maig, encara que la dada d'ocupació de la consultora ADP anticipa una feble creació d'ocupació per a la xifra oficial que es publicarà aquest divendres.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"L'espelma de la sessió d'aquest dimecres no té implicacions de cap tipus. Tot i que el fet d'haver aguantant bé el tipus després de les pujades dels últims dos dies és un senyal de fortalesa que no es pot obviar. Dit això, ara com a resistència més immediata tenim el buit baixista dels 9.192 punts (9.200 en nombres rodons), i com a suport més important, i ja una mica llunyà, els mínims d'aquest dilluns als 8.900 punts", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Demà tenim reunió del BCE i gairebé sempre que aquesta té lloc els índexs es mouen amb força, a l'alça o a la baixa. Sense cap dubte, el que passi aquest dijous pot ser interessant ja que pot tenir un impacte directe pel que fa al tancament setmanal. De manera que és molt probable que demà (al tancament) tinguem encara més informació davant el dubte que a tots ens envaeix ara mateix: la de si estem a prop del final de rebot per agafar embranzida a la baixa o estem davant d'alguna cosa més que un simple rebot, construint així un sòl de mercat des del qual sortir a l'alça. La veritat és que les espases segueixen en tot l'alt", conclou aquest expert.

Últimas noticias