L'IBEX segueix sense aixecar el cap: 'Estem assistint a un crac encobert al nostre índex'
El Santander s'ha deixat un 41% des dels màxims de 2015; BBVA un 35%; Telefónica un altre 35%; i Repsol ha perdut ni més ni menys que un 50% des d'aquests nivells
- El Shanghai vuelve a vivir este viernes una sesión de fuertes caídas
- Wall Street rebotó este jueves gracias a la palabras de Bullard
- En castellano: El Ibex sigue sin levantar cabeza: 'Estamos asistiendo a un crac encubierto en nuestro índice'
Actualitzat : 11:22
Caigudes ja de l'1% a totes les borses europees (IBEX: -1,14%. 8.687 punts) després del rebot que van viure durant la nit les places de Wall Street i mentre continua la tensió a les borses asiàtiques, amb descensos destacats aquest divendres pel Xangai de nou (-3,5%).
La pujada de les accions als Estats Units (Dow Jones: +1,41%; Nasdaq: +1,96%; S&P: +1,68%) va ser impulsada en part pel discurs del president de la Reserva Federal (Fed) de St. Louis, James Bullard, que va dir aquest dijous que les expectatives d'inflació als Estats Units estan caient i que això és preocupant.
"Això és particularment significatiu atès que el Sr. Bullard és ara un membre amb vot al FOMC i va ser una de les veus que més van discutir l'augment dels tipus d'interès de l'any passat", va dir en una nota recollida per CNBC aquest divendres per Michael Hewson, cap de mercat de CMC Markets.
"En aquest context, les seves paraules també podrien suggerir que la perspectiva de noves pujades de tipus pot tenir un llistó molt més alt", afegeix Hewson.
Per la seva banda, el preu del cru es va recuperar aquest dijous després que caigués breument per sota dels 30 dòlars per barril, encara que torna a estar sota pressió en aquesta última jornada de la setmana.
UN CRAC QUE ESTÀ PASSANT DESAPERCEBUT
Pel que fa a l'IBEX, el nostre expert José María Rodríguez adverteix: "Estem assistint a un crac encobert que està passant desapercebut". Assenyala el nostre analista que s'estan veient caigudes importantíssimes, sobretot en els grans valors. De fet, Santander s'ha deixat un 41% des dels màxims de 2015; BBVA un 35%; Telefónica un altre 35%; i Repsol ha perdut ni més ni menys que un 50% des d'aquests nivells.
En aquest sentit, cal assenyalar que Santander va acabar aquest dijous molt prop del suport dels 4 euros. Si Santander perd aquest nivell cal esperar que l'IBEX li acompanyi fins al "primer suport de debò", que són els 8.200 punts, afegeix Rodríguez. "Abans de veure aquestes caigudes podríem assistir a un rebot fins als 9.200 però, en tot cas, l'IBEX fa pena".
CLAUS DEL DIA
França: balança pressupostària desembre: -82.800 milions; Anterior: -76.200 milions.
Espanya: l'IPC tanca 2015 pla després que pugés pujar tres dècimes per les gasolines i els aliments.
Itàlia: IPC desembre (10.00 h).
Europa: matriculació de turismes nous desembre (8.00 h); balança comercial novembre (10.00 h); reunió de l'Ecofin.
Estats Units: índex de preus de producció desembre (14.30 h); vendes al detall desembre (14.30 h); enquesta manufacturera de Nova York gener (14.30 h); producció industrial desembre (15.15 h); utilització de capacitat desembre (15.15 h); índex de confiança de la Universitat de Michigan gener preliminar (16.00 h); inventaris de negocis novembre (16.00 h).
EMPRESES
Estats Units: Citigroup, Target, BlackRock i Wells Fargo presenten resultats.
ASPECTE TÈCNIC DE L'IBEX, PER CÉSAR NOU
Nous descensos a l'IBEX-35 que va acabar aquest dijous amb unes caigudes de l'1,64%. El selectiu va arribar a realitzar uns mínims del dia en els 8.662 punts, nivells on han aparegut les compres, per acabar la sessió donant forma a una figura que ens podria fer pensar en un rebot. No obstant això, per a això hauríem d'esperar a veure un senyal de fortalesa que seria el tancament per sobre dels màxims de la sessió d'aquest dimecres (9.074 punts). Mentre no es confirmi el senyal per a un rebot, el més assenyat és mantenir-se fora del mercat.