L'IBEX perd els 10.300 pressionat per Siemens Gamesa, Inditex i Iberdrola

L'IBEX ha caigut un 0,83% fins als 10.230 punts

Per

Bolsamania | 07 nov, 2017

Actualitzat : 18:25

L'IBEX 35 no aconsegueix aixecar el cap aquesta setmana. El selectiu, que va començar la jornada en positiu, s'ha donat la volta i ha acabat caient un 0,83% fins als 10.230 punts. Durant aquesta jornada ho ha fet especialment malament Siemens Gamesa, que s'ha deixat a prop d'un 7% després de comunicar ahir uns mals resultats i l'acomiadament de 6.000 persones. També han tingut un comportant negatiu Inditex i Iberdrola, que ha presentat uns resultats impactats per "unes condicions hidrològiques extremadament adverses".

Amb tot, els inversors s'enfronten a una altra sessió durant la qual, aquí a Espanya, se segueix parlant de Catalunya (200 alcaldes viatgen a Bèlgica per donar suport a Carles Puigdemont alhora que s'acaba el termini per presentar una candidatura conjunta a les eleccions del 21 de desembre) i durant la qual hi ha escassetat de catalitzadors més enllà del que pugui dir Mario Draghi, president del BCE, ha parlat i no ha dit res de nou sobre la política monetària del BCE. Concretament, ha demanat a la banca reduir més els seus nivells de morositat per impulsar el crèdit.

Tot i això, l'euro s'ha desplomat a mínims de tres mesos i mig, ha erosionat el suport als 1,1574 dòlars fins a deixar un mínim per sota d'aquest nivell als 1,1566. La moneda comunitària sembla deixar-se portar per l'impuls venedor dominant als inversors des que el passat 26 d'octubre Draghi anunciés una estratègia de sortida de la seva política ultra-expansiva més lenta del que esperava el mercat. Segons José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, "en teoria es donen les condicions perquè des d'aquí, més aviat que tard, l'euro/dòlar agafi impuls a la baixa amb objectiu de caiguda als 1,13 'bitllets verds' aproximadament".

De tornada a l'IBEX, Siemens Gamesa ha estat el valor més baixista durant aquesta sessió. S'ha deixat un 6,81% fins als 11,15 euros després de presentar uns resultats que els analistes de Link Securities qualifiquen de "molt febles". "Resultats i objectius de 2018 molt febles en un entorn de transició del sector, que patirà encara diversos trimestres de volatilitat a les comandes, forta pressió en preus (les previsions de Siemens Gamesa pel 2018 inclouen una deflació de doble dígit al segment 'onshore ') i visibilitat reduïda", han assenyalat aquests experts.

INDITEX PERD ELS 30 EUROS

A la part baixa de la taula, l'ha seguit Inditex. La companyia d'Amancio Ortega ha caigut un 3% i ha perdut els 30 euros per primera vegada des del març. El gegant tèxtil des de 2009 està tancant tots els exercicis amb guanys en el preu de les seves accions a la calor del creixement dels beneficis. No obstant això, aquest any acumula pèrdues del 6% que aguditza aquest dimarts, tot i que sense notícies aparents d'última hora que afectin la seva cotització.

També han tingut un comportament negatiu altre gran valor de l'IBEX, com és Iberdrola (-1,66%). L'elèctrica ha explicat que els seus resultats del tercer trimestre s'han vist afectades per "unes condicions hidrològiques extremadament adverses a Espanya (-400,000,000 en EBITDA), la consolidació global de Neoenergía i l'efecte extraordinari de l'operació de fusió de Gamesa amb Siemens.

Altres valors com Meliá Hotels (-2,11%), que demà presenta resultats, Mapfre (-0,95%), BBVA (-0,69%), Gas Natural (-0,58%), que ha guanyat un 14,7% menys durant els nou primers mesos, o Santander (-0,37%) també han llastrat aquest dimarts el selectiu.

DIA, EL MILLOR DE L'IBEX AVUI

No obstant això, a la banda dels guanys, Dia ha estat el valor que més ha pujat. La cadena de supermercats ha avançat un 1,84% després que Goldman Sachs hagi augmentat fins al 6,94% la seva participació. L'han acompanyat Técnicas Reunidas, que s'ha revalorat un 1,28%, Repsol (+0,69%), Amadeus (+0,42%) i Abertis (+0,27%).

Al Mercat Continu, Fluidra ha escalat un altre 3,8% avui, que se suma als guanys del 18% d'ahir després d'anunciar a seva fusió amb l'empresa americana Zodiac.

Pel que fa a la resta, el petroli continua sent notícia després de la netega que va dur a terme el rei d'Aràbia Saudita que alguns descriuen com una maniobra més política -per 'eliminar' rivals- que com un moviment per fer front a la corrupció, tal com s'ha presentat. En aquests moments, el barril Brent, se situa a nivells de 63,72 dòlars, cedeix un 0,84%, tot i que es manté en màxims de dos anys. El West Texas, per la seva banda, es deixa un 0,38% fins a 57,12 dòlars.

Per la seva banda, Janet Yellen (Fed) compareixerà aquesta nit. "Aquesta nit, la presidenta de la Fed parlarà en un esdeveniment durant el qual rebrà un premi per l'ètica al govern. No obstant això, no esperem que digui res sobre la política monetària durant el seu discurs. De fet, a mesura que s'acosta la seva sortida al febrer, els seus discursos s'aniran tornant menys importants", assenyalen els experts de Danske Bank al seu informe diari.

ANÀLISI TÈCNICA

Sobre l'IBEX, José María Rodríguez explica que, com ja es va comentar divendres passat l'IBEX no va ser capaç de confirmar en espelmes setmanals per sobre de la resistència dels 10.420 punts. "És més, el tancament de l’espelma setmanal es produïa molt lluny dels màxims de la setmana i vam comentar que això no era precisament un senyal de fortalesa", afirma l'expert.

I com se sol dir... d'aquella pols vénen aquests fangs. "El canal baixista pel qual s’estava desplaçant el preu des de fa sis mesos, ja no serveix per res tot i que el preu s'hi hagi ficat de nou. L'única cosa al qual podem agarrar-nos en aquest moment és els mínims i màxims creixents que (de moment) presenten des dels mínims de principis d'octubre", detalla Rodríguez.

Segons l'analista tècnic "un dels responsables de la caiguda d'aquest dimarts, a més de Siemens Gamesa, és Inditex", de la qual assenyala que "ha perforat el suport que presentava als 30,30 euros, ara resistència, i ja no presenta cap suport fins als mínims anuals als 29,25 euros".

I conclou: "Seguim mirant de reüll els títols de BBVA ja que la perforació del suport dels set euros seria, sense cap dubte, un gerro d'aigua freda per al nostre índex".

Últimas noticias