L'IBEX 35 perd de nou els 10.900 punts arrossegat per IAG i Amadeus

El selectiu ha caigut un 0,19% fins els 10.884 punts

Per

Bolsamania | 29 mai, 2017

Actualitzat : 21:06

La setmana ha començat en vermell per a l'IBEX 35, que ha caigut un 0,19% i s'ha situat als 10.884 punts. Així que l'índex no ha pogut mantenir els 10.900 punts en què va acabar divendres passat. El selectiu no ha comptat amb la referència de dues de les borses més importants del món, la dels Estats Units i la de Londres, que estan tancades per festius al país.

De tornada a la borsa espanyola, IAG i Amadeus han estat els dos fanalets vermells de la sessió. El primer valor s'ha deixat un 2,78% fins als 6,8 euros. IAG "ha patit" en borsa després de l'error informàtic que aquest cap de setmana va afectar British Airways (BA), que va deixar en terra 75.000 persones.

Per la seva banda, en Amadeus (-2,69% fins als 48,9 euros) segueix passant factura que Iberia anunciés el cobrament d'un suplement de 9,5 euros als bitllets comprats a través dels anomenats grans sistemes globals de reserva (GDS). Així, entre el divendres, que va perdre un 4,04% i la caiguda d'aquest dilluns, Amadeus es deixa un 6,7%.

Tampoc ha estat bona sessió per a Banc Popular que ha cedit un 1,2% fins als 0,66 euros i ha estat el tercer valor amb pitjor comportament. L'entitat presidida per Emilio Saracho ha complert un any des de la seva ampliació i ha perdut un 68% des de llavors. Alguns pesos pesants del selectiu no han tingut bona sessió. Inditex s'ha deixat un 0,81% fins als 35,9 euros i Banc Santander ha caigut un 0,05% fins als 5,8 euros.

D'altra banda, Técnicas Reunidas ha estat la que ha liderat els guanys a l'IBEX 35, que ha pujat un 1,27% fins als 34,75 euros. L'empresa va ser una de les que més va patir amb la caiguda d'un 5% del preu del petroli la setmana passada. Acerinox i ACS, que han avançat un 1,15%, han estat els altres dos valors que han estat a la part alta de la taula.

Els pesos pesants que han acabat en verd han estat: BBVA, que ha avançat un 0,447% fins als 7,48 euros; Iberdrola, que ha pujat un 0,27% fins a situar-se per sobre, lleugerament, dels 7 euros; i Repsol, que ha avançat un 0,37% fins als 15 euros.

ALTRES MERCATS

Aquest dilluns ha estat una sessió a mig gas a les borses europees, ja que l'FTSE 100 de Londres no ha obert a causa de la celebració del 'Banker Day'. Això no obstant, al Vell Continent els mercats han tancat amb signe mixt. Així, el DAX 30 d'Alemanya ha pujat un 0,21%, però el CAC 40 francès s'ha deixat un 0,08%. També roman tancat Wall Street per la festivitat del 'Memorial Day'. La Xina, Xangai i Taiwan han romàs, igualment, tancades aquest dilluns.

Pel que fa a les divises, l'euro es manté pràcticament pla (-0,01%) en el seu canvi contra el dòlar, de manera que es canvia per 1,18 'bitllets verds'. En el cas del cru, el preu del barril de Brent puja un 0,82% fins als 52,57 euros i el barril de West Texas, de referència als EUA, puja un 0,94% fins als 50,27 euros.

En un pla més macroeconòmic, hi ha hagut poques referències al calendari del dia, llevat de les vendes al detall d'Espanya d'abril (pugen un 1,8% interanual, enfront del 1,3% previ) o la massa monetària M-3, també d'abril, a la zona euro (4,9% davant la previsió de 5,2%).

A més, el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, ha parlat davant del Comitè Econòmic i d'Afers Monetaris del Parlament Europeu. Ha tornat a defensar les seves mesures d'estímul i la necessitat de mantenir una "quantitat substancial d'acomodament monetari".

Donald Trump, de tornada als Estats Units, torna a ser protagonista... i també Corea del Nord. Trump (i Theresa May) és notícia 'per al·lusions' després que la cancellera alemanya, Angela Merkel, hagi dit, després de la cimera del G-7, que "els temps en què ens podíem fiar dels altres arriben al seu final", en al·lusió al suport dels Estats Units i el Regne Unit a Europa. "Només puc dir que nosaltres, els europeus, hem de ser els amos del nostre propi destí", ha afegit.

Pel que fa a Corea del Nord, nou assaig balístic, amb el llançament d'un míssil que ha caigut en aigües de Japó. El primer ministre japonès, Shinzo Abe, ha dit que no estan disposats a acceptar "les repetides provocacions de Corea del Nord tot i els continus avisos que li ha fet la comunitat internacional".

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que la sessió d'aquest dilluns ha estat de simple transició, amb un volum de negociació bastant baix com a conseqüència de les festivitats a Wall Street i al Regne Unit. Tècnicament tot segueix igual, consolidant nivells.

De fet, l'expert apunta que "seguim tenint al nostre IBEX 35 en zona de ningú (de curt termini), a mig camí entre el suport clau dels 10.380 punts i la resistència que presenta en els màxims anuals (11.185). Tot el que succeeixi dins d'aquest rang no tindrà implicacions tècniques de cap tipus", diu.

D'aquesta manera, explica que podríem romandre fins i tot diverses setmanes dins d'aquest rang de preus, consumint temps en lloc de corregir amb força. Si de cas, Banc Santander podria donar-nos alguna pista (fiable) durant els pròxims dies. Tot dependrà del que passi abans: la perforació i tancament del buit alcista dels 5,6 euros o la superació de la resistència i tancament de buit baixista dels 5,96 euros. "El que passi abans ens donarà més pistes del que podria ser el proper moviment en tendència. Mentrestant, a esperar que sigui el preu el que ens digui què vol fer", conclou Rodríguez.

Últimas noticias