L'IBEX puja més de l'1%, lidera els guanys a Europa i reconquesta els 10.900 punts

El terrorisme internacional torna a escena de la mà d'un atemptat a Manchester que ha acabat amb la vida de 22 persones i n'ha ferit altres 60

Per

Bolsamania | 23 mai, 2017

Actualitzat : 19:12

L'IBEX 35 ha pujat un 1,14%, fins a 10.916,30 punts, impulsat pel sector bancari però també per les grans elèctriques i altres 'blue xips' com Repsol, Iberdrola i Telefónica. Malgrat el terrible atemptat de Manchester en un concert de música, en el qual han mort 22 persones, la renda variable europea ha tancat amb guanys, encara que més moderats que els del selectiu espanyol.

L'atac es produeix a dues setmanes de les eleccions al Regne Unit i després de l'atemptat de finals de març que va acabar amb la vida de tres persones a Londres. A més, demostra fins a quin punt el terrorisme està lluny de desaparèixer i com pot colpejar en qualsevol lloc i en qualsevol moment. demostren fins a quin punt el terrorisme està lluny de desaparèixer i com pot colpejar en qualsevol lloc i en qualsevol moment.

No obstant això, els experts de Link Securities comenten que l’atroç atemptat terrorista no ha tingut "un impacte rellevant a les borses perquè, com hem comentat en anteriors ocasions, aquest tipus d'accions menyspreables han passat a formar part de l'anomenat 'nou normal', almenys mentre no tinguin un impacte directe en l'economia". Per desgràcia, el mercat està més que acostumat a aquestes barbàries i l'única pregunta que es fan els operadors és on colpejarà el terrorisme la propera vegada.

El que ha passat a Manchester se suma a un context polític internacional cada vegada més crispat. Des del punt de vista internacional, la situació política als Estats Units segueix generant tensió (l'exassessor de seguretat nacional de la Casa Blanca, Michael Flynn, ha rebutjat una citació judicial en relació amb una investigació sobre la possible ingerència de Rússia a les eleccions de 2016). Aquí, a Espanya, el triomf de Pedro Sánchez a les primàries del PSOE, juntament amb les últimes novetats relacionades amb el referèndum català, també auguren temps 'difícils'.

Amb tot, els mercats es mantenen tranquils... de moment. Ho van fer ahir (en principi, encara que no sol ser habitual, s'esperava que el triomf de Sánchez tingués més impacte en l'IBEX. Al final no va ser així) i ho estan fent avui. La lliura esterlina, això sí, està caient de forma marginal i la primera ministra britànica, Theresa May, ha suspès els seus actes de campanya abans de les eleccions del 8 de juny després del que ha passat a Manchester.

A nivell empresarial, els valors més alcistes de l'IBEX han estat Caixabank (+ 2,74%), Bankia (+ 2,33%), Santander (+ 2,3%), Endesa (+ 2,26%), Sabadell ( + 2,16%) i BBVA (+ 2,06%). Altres 'blue xips' com Repsol (+ 1,62%), Iberdrola (+ 1,22%) i Telefónica (+ 0,74%) també han registrat una jornada positiva. El president de l'elèctrica, Ignacio Sánchez-Galán, ha estat notícia, perquè ha rebut més de 500.000 accions valorades en 3,5 milions d'euros.

Menció especial per Abertis, que ha pujat un 0,51%, fins a 16,61 euros i supera ja els 16,50 euros oferts pel grup italià Atlantia per comprar l'operador d'autopistes controlat per La Caixa.

A la banda baixa, Cellnex ha caigut un 1,4%, seguit de Merlin Properties (-0,8%), Grífols (-0,78%), Popular (-0,57%) i Inditex (-0,45 %). 'Bolsamanía' ha publicat que el gegant tèxtil podria proposar un dividend extraordinari als seus accionistes, encapçalats pel seu fundador Amancio Ortega, durant la pròxima junta de mitjans de juliol, segons fonts de la banca d'inversió.

En un altre ordre de coses, els ministres de Finances de la zona euro no han aconseguit arribar a un acord amb el Fons Monetari Internacional (FMI) sobre l'alleujament del deute de Grècia. El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, que va presidir la reunió de vuit hores d'aquest dilluns, va dir que un acord és a prop i que es tornarà a tractar el tema durant la propera reunió de juny.

En termes de dades, avui s'han publicat els PMI serveis i manufacturers de maig a Europa, que han quedat, en general, per sobre del que s'esperava. A Alemanya, la confiança dels empresaris alemanys ha millorat al maig, fins a situar-se als114,6 punts des dels 113 del mes anterior, segons l'índex elaborat per l'Institut de Recerca Econòmica de Munic (IFO). A més, el PIB d'Alemanya del primer trimestre ha pujat un 1,7%, en línia amb el que s'estimava.

Als Estats Units, les dades preliminars del sector serveis han superat previsions, però l'indicador del sector manufacturer i, sobretot, les vendes d'habitatges nous, s'han situat per sota del que s'esperava. Wall Street cotitza amb signe mixt després d'una obertura lleugerament alcista.

ANÀLISI TÈCNICA: ENVOLUPANT ALCISTA

"Envolupant alcista que ens deixa aquest dimarts l'IBEX 35 després d'una obertura a la baixa (-0,3%). A més, el preu supera la directriu baixista de molt curt termini i es col·loca a prop dels psicològics 11.000 punts. Els oscil·ladors de moment, com ara l'estocàstic, sembla voler girar-se novament a l'alça en un moviment similar a l'experimentat a finals d'abril, just abans de l'últim ral·li alcista", destaca José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.

"En qualsevol cas", afegeix aquest expert, "el que és realment important va succeir la setmana passada, quan les espelmes setmanals ens omplien (gairebé íntegrament) els buits alcistes de finals d'abril. Com hem comentat durant els últims dies, la clau es trobava i es troba en els buits de la sessió alcista que va dibuixar després de conèixer-se els resultats de la primera ronda de les eleccions franceses".

"BBVA i Banc Santander, entre d'altres, emplenaven aquests buits però no el tancaven. I per tant les espelmes setmanals de la setmana passada, d'implicacions potencialment alcistes, apunten un cop més cap als màxims anuals", conclou Rodríguez.

Gràfic diari - IBEX 35

Últimas noticias