L'IBEX (-0,2%) tanca amb lleugeres pèrdues, contagiat pel pessimisme global

Inditex ha estat un dels principals llasts per al selectiu espanyol

Per

Bolsamania | 25 mar, 2019

Actualitzat : 19:47

IBEX 35

14:00 24/12/24

  • 11.473,90
  • 0,33%38,20
  • Max: 11.485,70
  • Min: 11.446,20
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.299,24

Els índexs europeus han tornat aquest dilluns a terreny negatiu davant el temor d'una recessió, malgrat haver arribat a cotitzar en verd durant el matí després d'una dada positiva de l'índex IFO a Alemanya. L'IBEX ha encadenat la seva quarta caiguda consecutiva i ha perdut un 0,21%, fins als 9.179 punts, arrossegat pel comportament baixista de grans valors com Inditex (-1,33%) i Repsol (-0,76%).

Cellnex (+3,22%), Naturgy (+0,65%) i Iberdrola (+0,54%) han estat els tres valors més alcistes en una jornada durant la qual el sector bancari ha aconseguit minimitzar una mica les pèrdues del selectiu fins acabar perdent força al final de la sessió.

A l'altre extrem del selectiu, tornem a trobar a Ence (-3,37%), que tanca en vermell per vuitena sessió consecutiva, una ratxa que li ha costat un 27% del seu valor en borsa en l'últim mes davant l'amenaça del tancament de la seva planta a Pontevedra. El van seguir com a valors més baixistes Enagás (-1,34%) i Inditex.

La notícia empresarial més rellevant de la jornada va ser la presentació, per part de Mapfre (-0,60%), del Pla Estratègic 2019-2021, segons el qual preveu arribar a 30.000 milions d'euros en ingressos el 2021.

La por d’un possible recessió segueix sent el principal llast de les borses a nivell europeu, i això tot i que la confiança empresarial a Alemanya el mes de març ha pujat de 98,5 a 99,6, millor del que s'esperava, que era repetir xifra. Els experts parlen d'una dada que per fi mostra un repunt després de molts mesos de descensos.

Tot i que les principals places europees han moderat les caigudes després d'arrencar la sessió clarament en negatiu, han tornat a terreny negatiu per aquest temor que existeix d'un alentiment econòmic a banda i banda de l'Atlàntic que pugui arribar a convertir-se en recessió. Aquesta por va portar Wall Street a tancar amb importants retrocessos divendres, els mateixos que s'han vist aquesta matinada a Àsia.

Cal destacar que aquesta setmana es publiquen també altres indicadors macro que es miraran amb lupa. Així, dijous es donarà a conèixer el PIB dels EUA i divendres els inversors estaran atents a l'IPC de la Zona Euro.

Els analistes segueixen donant voltes a l'assumpte de la recessió. Jasper Lawler, responsable d'anàlisi de London Capital Group, indica que aquesta por està disparant l'entrada en actius refugi, com el ien japonès o l'or. Amb aquest temor de la recessió de fons, és difícil trobar justificacions per comprar actius de risc, afegeix.

Lawler explica que la por d’una recessió no se cenyeix només als Estats Units sinó que també es veu a Europa. "Els temors de la desacceleració econòmica mundial es van disparar divendres per les xifres de la producció manufacturera alemanya, que es va contreure per tercer mes consecutiu el febrer. D'altra banda, les dades de la resta de l'Eurozona també van servir per aprofundir la preocupació per la recessió mundial".

I MENTRE TRUMP... BÉ, GRÀCIES

La bona notícia d'aquest dilluns arriba des de l'altre costat de l'Atlàntic, amb aquestes conclusions favorables sobre Donald Trump de l'informe del fiscal especial Robert Mueller. La investigació de dos anys ha conclòs que no hi va haver conspiració amb Rússia per guanyar les eleccions. Bones notícies per al president i també notícies favorables que contribueixen a consolidar l'estabilitat política a l'altre costat de l'Atlàntic en un moment en què el mercat no vol més notícies desestabilitzadores.

Els experts havien advertit que un informe que acusés Trump hagués creat "molta incertesa", ja que hauria posat en risc l'agenda tributària i reguladora de l'administració i hauria encoratjat el president a prendre mesures poc "amigables" per al mercat, com a tal vegada ser més radical pel que fa a les seves negociacions comercials amb la Xina.

Finalment, aquesta serà una altra setmana molt important (i ja en van mil) per al Brexit. Aquest mateix divendres s'hauria d'haver fet efectiva la sortida oficial del Regne Unit de la Unió Europea. No obstant això, el procés serà prorrogat mentre que aquest dilluns la primera ministra britànica Theresa May ha admès que encara li falten suports per aprovar el seu pla al Parlament.

Últimas noticias