L'IBEX supera els 9.800 punts impulsat pels bancs i gràcies al BCE
L'índex espanyol ha arribat a situar-se per sobre dels 9.900 punts durant aquesta sessió
- Aquest dimecres va tancar per sobre del nivell clau dels 9.765
- Wall Street va acabar la passada jornada amb alces destacades
- En castellano: El Ibex supera los 9.800 puntos impulsado por los bancos y gracias al BCE
Actualitzat : 18:45
IBEX 35
14:00 24/12/24
|
|
|
L'IBEX 35 ha pujat aquest dijous un 0,38% fins a situar-se als 9.829 punts, impulsat sobretot pels bancs. El selectiu espanyol ha viscut fortes pujades al llarg de la sessió després de superar ahir la resistència dels 9.765 punts en preus de tancament. Ara ja mira cap als 10.300 punts.
La banca ha protagonitzat els guanys d'aquest dijous pels senyals del Banc Central Europeu (BCE) d'un anunci imminent del final del QE (Quantitative Easing) arran de les últimes declaracions de l'economista cap del banc central, Peter Praet. Així, el valor que més s'ha revalorat ha estat Caixabank (+4,25%), un 1% del capital del qual ha comprat la gestora nord-americana Invesco.
A Caixabank l'han seguit en els guanys Bankia (+2,64%) i BBVA (+2,02%). Però Sabadell (+1,68%) i Bankinter (+0,50%) no se n’han quedat molt lluny. En canvi, Banc Santander ha cedit més d'un 0,2%. Credit Suisse ha pronosticat que l’entitat cantàbrica guanyarà fins a 10.000 milions d'euros el 2020 gràcies sobretot al mercat brasiler. Mentrestant, la prima de risc espanyola se situa als 95 punts bàsics.
Per la seva banda, Repsol ha pujat a prop d'un 2% després de convèncer els analistes amb les actualitzacions del seu Pla Estratègic per al 2020 que va presentar ahir.
CIE AUTOMOTIVE, AL IBEX
En canvi, les companyies que més s'han deixat aquest dijous a l'IBEX han estat DIA (-2,31%), Arcelor Mittal (-2,31%) i Inmobiliaria Colonial (-1,31%).
Pel que fa al Mercat Continu, cal esmentar que la constructora OHL ha caigut un 9,21% després que ahir el Grup Villar Mir vengués el 12% del capital de la companyia i, en conseqüència, hi reduís la seva participació fins al 38,3%.
Per la seva banda, Sacyr ha pujat lleugerament (+0,27%). El consell d'administració de la companyia ha decidit aquest dijous expulsar José Moreno Carretero, conseller i un dels seus principals accionistes, del seu màxim òrgan de gestió.
Cal esmentar que el Comitè Tècnic de l'IBEX ha anunciat després del tancament que ha decidit que CIE Automotive sigui la substituta d'Abertis a l'IBEX 35.
ALTRES BORSES
La resta de borses del Vell Continent han acabat en general amb pèrdues: el DAX 30 alemany ha baixat un 0,15%, la Borsa de Londres ha perdut un 0,1%, i la Borsa de Milà, un 0,18%.
També cal destacar que Wall Street va tancar aquest dimecres amb alces importants (Dow Jones: +1,40%; S&P: +0,86%; Nasdaq: +0,67%) i que a Àsia també hi ha hagut un domini clar dels números verds aquesta matinada.
Aquest dijous, l'índex nord-americà Dow Jones continua pujant (+0,5%), però el Nasdaq cau i deté la seva bona ratxa de les últimes jornades al tancament del mercat espanyol.
POLÍTICA I MACROECONOMIA
Pel que fa a la resta, aquest dijous les negociacions al voltant del Brexit centraran l'atenció. El Regne Unit publicarà el seu pla per evitar una frontera dura amb Irlanda, segons la BBC. Financial Times, per la seva banda, precisa que el pla de Theresa May respecte a Irlanda ha generat una "disputa seriosa" entre la 'premier' britànic i el ministre del Brexit, David Davis.
A Itàlia, tindrà lloc la trobada Bilderberg que reuneix líders empresarials i polítics, tant europeus com nord-americans, i que està dissenyat per fomentar la cooperació transatlàntica.
Finalment, pel que fa a l'agenda macro, el PIB de la zona euro ha crescut un 0,4% fins al març, tres dècimes per sota del resultat al tancament del passat exercici.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, explica que "l'IBEX tanca lluny dels màxims de la sessió. I ho fa just després de rebotar/ajustar el 61,8% de la caiguda prèvia. Cosa que vol dir que els màxims de la sessió d'aquest dijous són un nivell de resistència important que, probablement, no serà fàcil de superar (9.940)".
"I per sobre tenim la MM200 diària (10.070) i de molta més rellevància els màxims de maig als 10.290-10.300 punts", afegeix. Per això, relata que "convé no llançar les campanes al vol tan aviat perquè el fet que no s'hagin atacat els mínims anuals no vol dir que no ho pugui fer més endavant".
"Sense cap dubte, el fet que els mínims de la setmana passada (9.400) s'hagin frenat lleugerament per sobre dels mínims anuals (9.327) és important. Tenim un primer màxim creixent, cosa que deixa la porta oberta al fet que en el futur el preu ens pugui dibuixar alguna figura de tornada", indica l'expert.
Mentrestant, segons Rodríguez, "el problema amb què ens trobem a curt termini és que la resistència més important la tenim en l'origen de la caiguda, els 10.290 punts. O el que és el mateix, només per sobre d'aquesta podem parlar d'un canvi de tendència, a alcista".
"Atenent al gràfic de Santander aquest ha emplenat (que no tancat) el buit baixista de dimarts de la setmana passada, per definició resistència. I aquí s'ha frenat en sec. Per tot això i tenint en compte el molt que el nostre índex depèn de la banca, convé seguir sent prudents. Queda encara molta tela per tallar", conclou l'analista tècnic.