L'IBEX agafa aire i rebota un 1,3% després de la baixada de tensió a la crisi de Catalunya

El president de la Generalitat va declarar aquest dimarts la independència per, immediatament, suspendre-la

Per

Bolsamania | 11 oct, 2017

Actualitzat : 20:39

L'IBEX 35 ha tancat la sessió d'aquest dimecres amb un rebot de l’1,34%, que li ha permès pujar fins als 10.278 punts. L'índex de referència de la borsa espanyola ha 'agafat aire' després del bluf de Puigdemont, que va declarar(?) aquest dimarts la independència de Catalunya, per segons després suspendre-la.

Les paraules de Donald Tusk, president del Consell Europeu ("No anunciï res que faci impossible el diàleg", va avisar a Carles Puigdemont) van provocar que el president de la Generalitat donés un 'pas enrere', cosa que ha permès alleujar l'extrema tensió política a Espanya i Catalunya. Això, al seu torn, s'ha reflectit en una menor prima de risc i en una pujada de l'IBEX molt superior a la de la resta de grans índexs europeus, que han tancat plans i amb signe mixt.

Tot i que la incertesa seguirà sent elevada, ja que el Govern de Mariano Rajoy ha enviat un requeriment a Puigdemont per aclarir si va declarar la independència. És el primer pas per activar l'Article 155 de la Constitució Espanyola, que permet suspendre l'autonomia d'un Govern regional i convocar eleccions anticipades. Així les coses, aquesta crisi s'ha relaxat, però està encara lluny de solucionar-se.

VALORS DESTACATS

Aquest dimecres, Siemens Gamesa ha estat el millor valor de l'IBEX i ha continuat amb el seu rebot iniciat a la sessió anterior, després de pujar un 4,08%, fins a 12,76 euros, després que els analistes de Goldman Sachs recomanessin comprar el valor, amb un preu objectiu de 15 euros.

A més, Endesa, l'elèctrica amb una exposició més àmplia a Catalunya, regió que representa el 41% de la seva producció total a Espanya, ha pujat un 2,48%. També han destacat els guanys d'Acerinox (+2,88%), Colonial (+2,44%), BBVA (+2,43%), Telefónica (+2,3%) i Iberdrola (+2,20%).

A la banda negativa, tan sols tres valors de l'IBEX. DIA ha caigut un 2,03%, fins a 4,45 euros, i ha liderat les pèrdues després que els analistes de JP Morgan Cazenove n’hagin retallat el preu objectiu fins a 4 euros des dels anteriors 4,30 euros per títol. Técnicas Reunidas ha baixat un 1,87% i perllonga el seu mal moment borsari, seguit de Mapfre (-0,62%).

Al Mercat Continu, Amper (+12%) i Grup Empresarial San José (+11%) han estat els valors més rendibles, mentre Vidrala (-3,7%) i Parques Reunidos (-2%) han liderat les vendes. Al mercat de deute, la prima de risc d'Espanya s'ha relaxat més del 4% per la menor tensió a Catalunya, fins a 120 punts (la setmana passada va arribar als 130 punts). I la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys també ha baixat, fins a l’1,66% des de l’1,68%. Al mercat de divises, l'euro puja un 0,34%, fins a 1,1848 dòlars, mentre que al mercat de matèries primeres, el petroli Brent cau un 0,2%, fins a $56,50 i l'unça d'or cau un 0,2%, fins a 1.290 dòlars.

Aquest dijous, les borses obriran amb normalitat malgrat el 'Dia del Pilar', s'aventura encara més volatilitat del que estem acostumats a veure durant els últims temps si es té en compte que aquestes jornades festives impliquen menys volum de contractació i, en conseqüència, moviments habitualment més bruscos en borsa. Totes les mirades, de nou, se centraran en possibles novetats sobre la crisi catalana.

ALTRES REFERÈNCIES

Fora de Catalunya i d'Espanya, el Regne Unit centra l'atenció dels inversors. La primera ministra, Theresa May, va dir aquest dimarts que un acord amb la Unió Europeu (UE) per assegurar els drets dels estrangers que viuen al país post-Brexit està "molt a prop". Mentrestant, la líder del Partit Nacional Escocès, Nicola Sturgeon, va dir durant la passada jornada que el Brexit ha reforçat el seu escenari per reclamar un segon referèndum d'independència.

Als Estats Units, el president, Donald Trump, és a Pensylvannia per discutir el seu pla de reforma fiscal, que implica reduir l'impost de societats un 20%. Trump també es va reunir aquest dimarts amb funcionaris de defensa per discutir l'amenaça nuclear de Corea del Nord.

Al calendari de la jornada destaca l'IPC de setembre a Espanya (va pujar fins a l’1,8% per l'encariment dels aliments) i les actes de l'última reunió de la Reserva Federal (Fed). Els experts de CMC Markets assenyalen que aquestes actes "han de donar-nos una visió addicional sobre el pensament de la Fed, particularment en termes de la discussió general sobre el ritme de reducció de balanç".

ANÀLISI TÈCNICA

"Tot i les importants pujades d'aquest dimecres no hi ha novetats en el gràfic respecte al que hem estat comentant dies/setmanes enrere. Almenys aquest dimecres hem deixat un interessant buit alcista que mentre no es tanqui ens deixa les portes obertes a la possibilitat que nostre índex tracti d'atacar l’important resistència que presenta als 10.410 punts, els màxims de setembre", afirma José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.

"Encara que poc a poc la part superior del canal baixista, ara als 10.450 punts, es va acostant també a aquest nivell clau dels 10.410 punts. Per tant, es pot dir que la zona de control, la zona de resistència que cal batre la tenim als 10.400-10.450 punts com a xifra rodona. Només en el cas que aquesta quedi enrere començarem a plantejar-nos que, potser, el pitjor ha passat ja per al nostre selectiu", afegeix aquest expert.

"Anem a veure si com sembla la nostra operadora Telefónica ens hi ajuda. I és que aquesta estaria rebotant des d’importants nivells de suport. Per sobre dels 9,85 euros tindrem figura de volta en Telefónica i per tant es podria apostar per un abans i un després en el nostre IBEX. En resum, sembla que les coses podrien canviar en el curt termini però falta el més important, la confirmació: trencar a l'alça i amb força per sobre dels 10.450 punts", conclou Rodríguez.

Últimas noticias