L'IBEX rebota un 1% tot i que finalitza el mes d'octubre amb una caiguda del 5,3%

Repsol, Santander i Telefónica han presentat resultats ben rebuts pel mercat

Per

Bolsamania | 31 oct, 2018

Actualitzat : 18:22

IBEX 35

17:35 23/12/24

  • 11.435,70
  • -0,28%-31,60
  • Max: 11.474,90
  • Min: 11.399,10
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.294,32

L'IBEX 35 ha repuntat un 1% (+ 0,99%; 8.893,50 punts), recolzat en els guanys de Repsol, Telefónica i Santander, que s'han revalorat amb força després de publicar uns resultats que han estat ben rebuts pel mercat. El selectiu ha intentat 'maquillar' les caigudes acumulades durant el mes d'octubre, que tot i això han estat finalment del 5,27%.

L'índex va començar octubre des dels 9.389,20 punts, i fa tan sols unes sessions, el passat dia 24, va marcar un nou mínim anual als 8.677,40 punts. Per tant, el rebot de les últimes sessions, encara que sigui benvingut pels inversors, està encara lluny de canviar la tendència baixista del selectiu espanyol. Es tracta del pitjor mes per a l'IBEX des de febrer i del mes d'octubre més baixista des de 2008. La pèrdua anual per a l'índex és de l’11,4%.

RESULTATS DELS BLUE CHIPS

Repsol ha anunciat uns resultats rècord, en presentar un benefici net de 2.171 milions d'euros fins al setembre. A més, ha confirmat el seu objectiu d'augmentar cada any un 8% el seu dividend, cosa que ha agradat als inversors. La petroliera ha liderat les compres a l’IBEX, amb guanys del 4,35%, per davant d’IAG (+3,84%) i CIE Automotive (+3,72%).

Per la seva banda, Santander ha guanyat fins al setembre 5.742 milions d'euros, un 13% més. L'entitat càntabra ha pujat un 2,11% i s'allunya del suport de 4 euros, recolzada en els bons aconseguits al Brasil.

Una altra multinacional que s'ha donat suport al país carioca per aconseguir bones xifres ha estat Telefónica, que ha guanyat durant el mateix període un 11,6% més, fins sls 2.721 milions d'euros. La companyia, a més de reafirmar els seus objectius i dividends per a l'any, ha millorat el seu objectiu d'ingressos per 2018. Les seves accions han pujat un 2,8%.

L'evolució d'aquests tres blue xips ha marcat la marxa de l'IBEX durant aquesta sessió positiva en tot el Vell Continent després de les pujades que es van veure a Wall Street i Àsia. En negatiu, pocs valors: DIA ha seguit amb el seu calvari després de cedir un 3,45%, seguida de BBVA (-1,75%), un altre valor molt feble durant les últimes setmanes, Red Eléctrica (-0,92%), Grifols (-0,9%) i Iberdrola (-0,86%).

L'IPC COMPLICA EL BCE

Pel que fa a altres aspectes del calendari d'aquest dimecres, la dada més rellevant de la jornada ha estat l'IPC de la Zona Euro, que ha pujat fins al 2,2% l'octubre, impulsat per l'augment dels preus de l'energia i per l'augment de la inflació subjacent.

Aquesta xifra és particularment interessant, ja que el creixement de la zona euro es va alentir ahir al seu nivell més baix en quatre anys, la qual cosa dificulta encara més, si és possible, el procés de normalització monetària que té previst iniciar el Banc Central Europeu durant els propers mesos.

Pel que fa a la resta, els inversors seguiran pendents aquest dimecres de les declaracions de Donald Trump, que està radicalitzant el seu discurs a mesura que s'acosta la data de les eleccions legislatives. A més, també estaran pendents d'Itàlia, després que la Comissió Europea enviés aquest dimarts una nova carta a l'Executiu del país en què l'adverteix que l'alt deute italià és una vulnerabilitat per a "tota la Zona Euro".

Al mercat de divises, l'euro es deprecia un 0,29%, fins als 1,1314 dòlars, molt a prop del seu mínim de les últimes 52 setmanes, marcat el passat 15 d'agost als 1,1302 dòlars. Pel que fa a les matèries primeres, el petroli Brent cau lleugerament un 0,32%, fins als 75,67 dòlars, després del màxim anual marcat el passat 3 d'octubre als 86,74 dòlars. Finalment, la prima de risc d'Espanya es relaxa un 3%, fins als 118 punts, tot i que es manté a prop del seu màxim anual de 134 punts registrat a finals de maig.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Feia temps que no vèiem l’IBEX pujar amb alegria, recolzant-se en tres dels seus principals 'blue chips', com Repsol, Santander i Telefónica. Tots ells amb pujades del 3% de mitjana. Tampoc ho està fent gens malament Inditex, que avui descomptava dividends i que durant les últimes dues setmanes acumula una pujada del 7%", afirma José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Crida l'atenció la bretxa que es torna a obrir entre BBVA i Santander. Mentre l'entitat càntabra rebota un 7% des dels mínims de la setmana passada, BBVA ens marca aquest dimecres un nou mínim anual per sota dels 4,9 euros. i el que és pitjor, no sembla que presenti suports importants fins a la zona dels 4,6 euros, que és per on passa la directriu alcista de mitjà i llarg termini", afegeix Rodríguez.

"D'altra banda", opina aquest expert, "el que ens deixa cert regust agredolç és l'ampli buit (gap) alcista amb el qual hem despertat avui. Per què? Perquè l'experiència ens ha demostrat en nombroses ocasions aquests s’han d’omplir, almenys parcialment, a curt termini. De manera que el que avui han estat pujades es poden corregir durant els propers dies".

"Així, aquests buits els trobem als aprox. 4,10 euros de Santander i als 7,04 euros de Telefónica. O el que és el mateix, no descartem que els preus corregeixin al molt curt termini amb la intenció de comprovar la fortalesa dels nous nivells de suport abans d'intentar posar rumb a l’important resistència dels 9.163 punts", conclou Rodríguez.

Últimas noticias