L'IBEX 35 perd força al final de la sessió però aconsegueix aguantar els 9.700 punts
Els guanys del selectiu espanyol han estat liderats finalment per Ferrovial
- Siemens Gamesa ha pujat un 0,08% després d'anunciar el seu pla estratègic per 2018-2020
- Wall Street rebota per cinquena jornada consecutiva
- En castellano: El Ibex 35 pierde fuelle al final de la sesión pero logra aguantar los 9.700 puntos
Actualitzat : 18:42
Malgrat l'impuls de la banca al llarg d'aquest dijous, que ha posat l’IBEX 35 camí dels 9.800 punts (ha marcat un màxim intradia als 9.832), el selectiu espanyol s'ha desinflat durant l'última mitja hora de la sessió i finalment ha pujat un tímid 0,30%, fins a situar-se als 9.714 punts.
Així, tot i que la banca s'ha situat al llarg de la jornada a la part alta de la taula, finalment els guanys a l'índex espanyol han estat liderades per Ferrovial (+1,59%), seguit d'Arcelormittal (+1,29%) i Indra (+1,21%).
A més, Siemens Gamesa s'ha revalorat un 0,08% (al llarg de la sessió ha pujat amb força) després de presentar aquest dijous els detalls del seu pla estratègic 2018-2020 i anunciar 2.000 milions en estalvi de costos.
També cal parlar de la cadena de supermercats DIA, que ha avançat un 0,13% després que el banc nord-americà Goldman Sachs hagi augmentat la seva posició en l'accionariat fins al 4,768%.
PÈRDUES I CONTINU
Per la seva banda, les pèrdues han estat encapçalades per Técnicas Reunidas (-1,71%), seguida d'Acciona (-1,18%) i Gas Natural (-0,95%).
Al Mercat Continu, l'aeronàutica Airbus ha pujat un 10% després d'anunciar que ha multiplicat per tres el seu benefici el 2017 i ha elevat el càrrec per sobrecosts de l'A400M a 1.300 milions. Així mateix, Coca-Cola European Partners ha pujat un 4,3% després d'obtenir un benefici net de 688 milions d'euros el 2017, un 25% més que el 2016.
ALTRES BORSES
D'altra banda, les principals borses europees, tot i haver registrat guanys de l'1% de mitjana al llarg del dia, també han perdut força en els últims moments fins a tancar amb lleugeres pujades. Això sí, el CAC 40 francès ha despuntant amb una pujada de l’1,12%. A més, a Àsia les pujades aquesta matinada han estat de l'1,5% de mitjana (Nikkei: +1,47%).
Tot això se suma a les fortes alces que va aconseguir de nou Wall Street aquest dimecres, que va esquivar les pressions inflacionistes després que l'IPC de gener se situés per sobre del que s'esperava. Al tancament del mercat espanyol, la Borsa de Nova York mostrava pujades del 0,3% de mitjana en els seus tres principals índexs.
La por d’un increment de la inflació i les seves conseqüències en la política monetària està servint d'excusa per justificar les caigudes a les borses dels últims temps, però aquest dimecres, després d'una jornada volàtil, els índexs van optar per obviar-ho i continuar rebotant.
"La perspectiva de més pujades de tipus de les inicialment previstes al llarg de l'any no sembla estar causant la mateixa consternació als mercats d'accions que fa una setmana", ha assenyalat Michael Hewson, analista cap de CMC Markets al Regne Unit.
MACROECONOMIA I BCE
En l'àmbit macroeconòmic, cal esmentar que aquest dijous s'ha conegut que l'IPC d'Espanya ha mostrat un descens dels preus durant el gener, en caure fins al 0,6%. Com a conseqüència, la Fundació de Caixes d'Estalvis (Funcas) ha estimat una inflació de l'1,5% el 2018.
Així mateix, també durant aquesta sessió l'Eurocambra ha emès un dictamen sobre els candidats a la vicepresidència del BCE. De fet, es podria dir que és un revés a la candidatura del ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, ja que el Parlament Europeu ha preferit el seu 'contrincant', Philip Lane.
ANÀLISI TÈCNICA
Segons José María Rodríguez, analista tècnic de 'Bolsamanía', aquesta sessió l'IBEX ha estat "decebedora". Explica que, encara que totes les borses europees han tancat lluny dels màxims del dia però des dels mínims de la setmana passada, que és on tenim ara els suports, "el nostre índex només ha rebotat un 1% mentre que els nostres veïns del Vell Continent han rebotat entre un 3-4% des dels suports homòlegs".
"Això no fa sinó confirmar, si és que en quedava encara algun dubte, la debilitat extrema del nostre mercat", afegeix. "I no és per menys, si tenim en compte que els bancs estan començant a mostrar-se febles (amb BBVA al capdavant) i que dos valors de pes com són Inditex i Telefónica segueixen sense mostrar cap fortalesa més enllà de rebots puntuals que duren hores. I així és impossible que l'IBEX reboti amb força", assegura l'expert.
"Si mirem a l'altre costat de l'Atlàntic resulta que el Nasdaq 100 està rebotant un 9% des dels mínims de divendres i el Dow Jones i l'S&P 500 ho fan en un 7%. I Europa només ha rebotat un 3-4% i l’IBEX 35, un 1%", indica també. Per això, no vol pensar "on pot acabar l'IBEX si en algun moment de les properes sessions/setmanes Wall Street decideix atacar de nou els suports". "I no parlem si, a més, els perfora", remata.