L'IBEX perd gairebé un 2% en una setmana marcada per la política
L'índex espanyol s'ha revalorat aquest divendres un 1,76%, fins als 9.632,4 punts
- Pedro Sánchez Castejón ja és el nou president d'Espanya
- El Moviment 5 Estrelles i la Lliga Nord han arribat a un pacte per formar govern a Itàlia
- En castellano: El Ibex sube un 1,8% pese a la victoria de Pedro Sánchez en la moción de censura
Actualitzat : 19:59
IBEX 35
12:25 23/12/24
|
|
|
L'IBEX 35 perd un 1,97% en l'acumulat d'una setmana marcada per la política tant a Espanya com a Itàlia. De fet, a causa del acord de govern assolit al país alpí l’index espanyol s'ha revalorat aquest divendres un 1,76%, fins a situar-se als 9.632,4 punts. No obstant això, va tancar la passada setmana als 9.826,5. A Espanya, Pedro Sánchez ja és el nou president del Govern.
El selectiu espanyol no ha estat l'únic que ha pujat amb ganes aquesta jornada, sinó que la situació política a Itàlia després de l'acord entre el Moviment 5 Estrelles i la Lliga Nord ha impulsat el rebot dels bancs (el sector bancari europeu ha sumat un 2,1% amunt) i, en conseqüència, ha empès a l'alça les borses europees en general.
A Espanya, Banc Santander (+3,32%) i Banc Sabadell (+3,20%) han estat dels valors més alcistes de la sessió, només superats per Acerinox (+3,78%). Aquesta última s'està veient beneficiada pels aranzels aprovats pels Estats Units sobre l'acer i l'alumini. Mentrestant, la resta de bancs cotitzats han registrat forts guanys (Bankinter: +1,55%; Caixabank: +2,64%; Bankia: +2,96%; BBVA: +3,07%).
També ha pujat amb ganes Grifols (+2,28%) després que els analistes de Barclays li donin una recomanació de sobreponderar i un preu objectiu de 29 euros (ha tancat la sessió als 25,57 euros).
PÈRDUES I MERCAT CONTINU
De fet, només tres índexs han tancat en vermell la sessió d'aquest divendres a l'IBEX. El 'fanalet vermell' ha estat Aena (-1,10%), i l'han seguit Red Eléctrica (-0,21%) i Gas Natural (-0,14%).
Pel que fa al Mercat Continu, cal destacar-hi les fortes alces d'Almirall (+5,09%) després que el seu soci AstraZeneca hagi presentat la sol·licitud de registre de comercialització d'un nou medicament davant l’FDA. També ha tancat amb una forta pujada el Grup Ezentis (+7,20%) després d'aprovar una ampliació de capital que permet l'entrada d'Ericsson.
ALTRES MERCATS I POLÍTICA
Al llarg del dia ha destacat el comportament dels índexs perifèrics (l'IBEX 35, el portuguès PSI20 i l'italià FTSE MIB), però també el CAC 40 francès i el DAX 30 alemany han finalitzat la sessió amb importants pujades. Mentrestant, Wall Street està rebotant després de la publicació de l'informe d'ocupació, amb el qual s'ha conegut que els salaris als EUA repunten un 2,7%. També ha mostrat la creació de 223.00 nòmines no agrícoles.
I és que els diferents mercats financers no han pogut deixar de banda aquest divendres, especialment, l'agenda política. Així, un dels punts clau del dia, amb permís d'Itàlia, ha estat, sens dubte, el gir de Govern a Espanya, amb Pedro Sánchez ja com a nou cap de l'Executiu espanyol. Els inversors seguiran a prop els esdeveniments perquè s'obre una etapa d'inestabilitat política a Espanya.
Un altre aspecte important de la jornada ha estat el retorn del 'fantasma' del proteccionisme. La Casa Blanca va anunciar aquest dijous, tal com s'esperava, que eliminava les exempcions dels aranzels a l'acer i l'alumini per a la UE, Canadà i Mèxic. La Unió Europea ja ha dit que no es quedarà amb els braços plegats i s'aventura una guerra comercial. Wall Street va tancar aquest dijous amb caigudes de l'1% enmig de la incertesa.
ANÀLISI TÈCNICA
Segons José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, "tot i les importants pujades d'aquest divendres el cert és que, de moment, aquest formaria part d'un simple rebot fruit dels importants nivells de sobrevenda acumulats després de tres setmanes d'importants caigudes".
"Com es pot observar en el gràfic, el rebot d'avui s'ha frenat a les portes de l'imponent buit baixista d'aquest divendres, als 9.666-9.765 punts. La clau continua sent el de mínims anuals (9.327) i la possibilitat que aquests aguantin", afegeix l'expert. "Mentre no es perforin hi ha lloc per a l'esperança. Perforar-lo, donaria continuïtat a l’impecable successió de màxims i mínims decreixents als quals està donant forma el selectiu des de maig de 2017. Per, de veritat, tenir el primer senyal de fortalesa li exigirem al preu que tanqui, o el que és el mateix anul·li, el buit baixista dels 9.765 punts. Mentrestant, tot són simples rebots contra tendència. Res més", afirma Rodríguez.
"Anem a prestar atenció també a Telefónica, que podria donar-nos més pistes. Aquesta es va frenar aquest dijous, al cèntim, als mínims anuals (7,45). I des d'aquí ha començat a rebotar. Cosa que vol dir que qualsevol possibilitat que l'operadora intenti construir una potencial figura de volta passa perquè sí o sí es respectin els mínims anuals", conclou l'analista tècnic.