L'IBEX tanca per sota dels 10.900 punts mentre continua el calvari de Popular

Les accions de l'entitat financera s'han desplomat un altre 18%, fins a 0,33 euros

Per

Bolsamania | 05 jun, 2017

Actualitzat : 18:50

L'IBEX 35 tanca la primera sessió de la setmana amb pèrdues moderades del 0,19%, fins als 10.884,70 punts, després de caure fins als 10.842 punts en els pitjors moments de la jornada. Les pèrdues han estat generalitzades i moderades en totes les places europees, a l'espera dels importants esdeveniments que succeiran en els pròxims dies. A més, la borsa alemanya ha estat tancada per festiu.

Els inversors afrontaran aquesta mateixa setmana dues cites clau dins el copat calendari de juny. Es tracta de les eleccions al Regne Unit i de la reunió de tipus del Banc Central Europeu (BCE). Ambdues trobades tindran lloc el mateix dia, aquest dijous 8, i es produiran en un context marcat pel terrorisme islàmic. El nou atac a Londres d'aquest dissabte, que ha acabat amb la vida de set persones i n’ha ferit 48, suposa un cop que posa en evidència que un dels principals objectius d'aquests terroristes és influir en els processos electorals d'Europa. Les autoritats estan alertes ja que, a més dels comicis al Regne Unit, aquest mateix diumenge (11 de juny) i el proper diumenge (18 de juny) se celebren les eleccions legislatives a França.

Amb tot, l'IBEX afronta aquests esdeveniments sumit, com la resta d'Europa, en una fase de tranquil·litat que podria tocar el seu final en funció del que vagi passant en totes aquestes cites. Pel que fa al BCE, s'espera que Mario Draghi, el seu president, segueixi defensant les mesures d'estímul, però, al mateix temps, es vegi cert gir cap a un discurs que anticipi la normalització de la política monetària. Pel que fa als comicis al Regne Unit, es preveu que Theresa May, l'actual primer britànica, s'imposi, tot i que s'haurà de veure quin nivell de suport aconsegueix el Partit Laborista.

Per descomptat, en l'àmbit micro, a Espanya els inversors estan pendents del que faci Banc Popular. Avui segueix desplomant (-13%) després de la desfeta borsària de la setmana passada que el va portar a deixar-se gairebé un 40% en borsa. El seu president, Emilio Saracho, es reuneix aquest dimarts amb el BCE. Segons informa Expansión, Saracho defensarà en aquesta reunió amb l'organisme que el banc és solvent i demanarà suport per superar la seva situació difícil. Divendres, Emilio Saracho va enviar una carta als seus directius en què, tot i que reconeixia la complicada situació de l'entitat, afegia que segueix sent solvent. El valor en borsa del banc s'ha reduït fins a 1.500 milions d'euros.

Seguint amb les notícies empresarials, aquest dilluns és notícia també Bankia, perquè executa el seu 'contrasplit' d'una acció nova per cada quatre antigues. Els títols del banc han pujat un 0,4%, fins a 4,13 euros.

A més, Mediaset Espanya ha caigut un 3% i ha estat el segon pitjor valor de l'IBEX després de rebre una retallada de valoració per part dels experts de Goldman Sachs, fins a 12 euros des dels anteriors 12,40 euros per títol.

Els valors més alcistes del dia en l'IBEX han estat Acciona (+0,8%), Iberdrola (+0,63%) i ACS (+0,49%). A més, entre els grans valors, Repsol ha pujat un 0,24% i BBVA, un 0,19%. Per contra, Inditex ha baixat un 0,1%, Banc Santander, un 0,17% i Telefónica, un 0,38%.

Pel que fa a les dades del dia, el PMI serveis de la zona euro ha quedat en 56,3, millor del que s'esperava. A Espanya (57,3), Itàlia (55,1) i França (57,2), ha sortit per sota del previst. El PMI serveis a Alemanya (55,2) ha quedat en línia amb el que s'estimava.

A Wall Street, les pèrdues són molt moderades. En aquest mercat, els inversors esperen que l'antic director de l'FBI, James Comey, acomiadat per Donald Trump, testifiqui al Senat el proper dijous sobre el paper jugat per Rússia a les eleccions de novembre. Si Comey acusa Trump d'interferir a les investigacions de l'FBI, l'escàndol polític pot pujar a un altre nivell i amenaçar el president.

Finalment, el petroli s'ha capgirat i cau (el Brent cedeix un 1%, fins a 49,36 dòlars) després que l'Aràbia Saudita, Egipte, Bahrain i els Emirats Àrabs hagin trencat les relacions diplomàtiques amb Qatar a causa dels llaços de Doha amb el terrorisme i la necessitat de mantenir la seguretat nacional.

ANÀLISI TÈCNICA

"L'IBEX 35 tanca lluny dels mínims del dia, pràcticament sense canvis. Així, com es pot observar en el gràfic, són dues les setmanes en què l'índex s'està desplaçant lateralment, dins d'un estret rang de preus amb suport als 10.790 punts i com a resistència els 11.000 punts", afirma José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.

"La perforació de la base d'aquest estret lateral deixaria les portes obertes a una correcció cap al suport dels 10.560 punts i per sota i de major rellevància el buit alcista (diari i setmanal) dels 10.380 punts. Mentre que la superació de la part alta el llançaria cap als màxims anuals (11.185)", afegeix Rodríguez.

"Tot i els moviments tan erràtics de les últimes setmanes, aquests encaixen dins dels paràmetres normals, ja que simplement està consolidant de forma lateral i consumeix més temps que profunditat. Seguim vigilant de prop BBVA i Banc Santander. A mesura que la entitat basca no tanqui el buit alcista dels 7,09 euros i l'entitat càntabra no perfori els 5,62 euros, entendrem que la correcció no anirà més enllà del que s'ha vist durant el passat mes de maig", conclou Rodríguez.

Últimas noticias