L'IBEX puja un 0,6% després de la decisió del BCE i apunta als 10.000 punts
El BCE ha fet oficial que el final del 'QE' serà al desembre
- El selectiu espanyol s'ha girat a l'alça després de l'anunci, encara que els bancs han cedit
- La propera resistència de l'índex es troba als 10.290-10.300 punts
- En castellano: El Ibex sube un 0,6% tras la decisión del BCE y apunta a los 10.000 puntos
Actualitzat : 18:38
IBEX 35
17:35 22/11/24
|
|
|
L'IBEX 35 s'ha passat al verd després de la decisió del Banc Central Europeu (BCE) d'acabar les compres d'actius al desembre, de la mateixa manera que la resta de borses del Vell Continent. El selectiu espanyol ha tancat la sessió amb una pujada del 0,6%, fins als 9.957 punts, malgrat registrar pèrdues a l'inici de la sessió.
L'IBEX ha començat la sessió amb caigudes del 0,2-0,3%, però la decisió del BCE ha fet que s'hagi donat la volta. L'organisme presidit per Mario Draghi ha fet oficial que el final del QE serà al desembre. Destinarà 30.000 milions d'euros mensuals a la compra de deute fins a setembre i 15.000 milions durant l'últim trimestre.
EMPRESES
Pel que fa als valors, DIA ha estat el valor més alcista de la sessió en tancar amb una pujada del 5,03%. A certa distància l'han seguit Técnicas Reunidas (+2,89%), Mediaset (+2,48%) i Gas Natural (+2,2%). L'energètica ha renovat la seva aliança amb l'algeriana Sonatrach, cosa que "assegura estabilitat en el subministrament de gas d'Espanya", en paraules del seu president, Francisco Reynés.
En canvi, en vermell s'ha situat gran part de la banca, especialment Bankia (-2,02%), Bankinter (-1,79%), CaixaBank (-1,76%) i Sabadell (-1,71%). Seguint amb la banca, aquest dijous HSBC ha elevat la seva aposta per Banc Santander (+0,34%) després de la "normalització política" i ha elevat la seva recomanació a "comprar".
Inditex, que va presentar aquest dimecres els resultats del seu primer trimestre fiscal i va liderar els guanys de l'IBEX, ha tornat a ser notícia després que Barclays n’hagi pujat el preu objectiu fins als 34 euros des dels 32 euros anteriors. La tèxtil ha tancat la sessió amb una pujada del 0,5%.
Pel que fa al Mercat Continu, Duro Felguera ha tancat amb una pujada del 2,38% després de confirmar l'acord amb el seu nou soci àrab, ACEC, que planeja participar en l'ampliació de capital que espera aprovar aquest divendres.
MACROECONOMIA I DIVISES
Pel que fa a l'euro, la moneda comunitària cau amb força contra el dòlar un 1,3% fins als 1,1638 'bitllets verds’.
Al pla macro i encara a Europa, Alemanya ha publicat la seva dada d'inflació o Índex de Preus al Consum (IPC) del cinquè mes de l'any, igual que França. Al país germànic, la dada s'ha disparat fins al 2,2% interanual al maig, nivells no vistos des de febrer de 2017.
A l'altre costat de l'Atlàntic, Wall Street va tancar en els mínims de la jornada després que la Reserva Federal incrementés els tipus d'interès fins a l’1,75% - 2% i s'anticipés ara dues pujades més durant la resta de l’any. Finalment, les borses asiàtiques han acabat en el vermell la sessió de dijous.
ANÀLISI TÈCNICA
Segons recorda l'analista tècnic de Bolsamanía, José María Rodríguez, comencem la setmana parlant d'una volta en 'illa' a l'IBEX 35, un tipus de formació que acostuma a portar amb si importants moviments a l'alça amb una condició: que el buit alcista diari (i probablement setmanal) es respecti. Si des d'aquí s'ataquen els 10.000 punts un dia o altre "és el de menys", explica Rodríguez, i afegeix que "la variable temps és impossible de determinar".
Dit tot això, l'analista assenyala que "tot fa pensar que els 10.000 punts s'atacaran en breu". Això sí, recorda que aquest nivell no és cap resistència, "és tan sols un nombre rodó, bonic i psicològic". La veritable resistència, segons Rodríguez, es troba en els màxims de maig, als 10.290-10.300 punts, "i per sobre d'aquesta sí que podrem parlar de figura de volta (d'implicacions alcistes) al nostre índex".
Sobre les borses europees, l'expert recorda que des de fa setmanes les borses europees (es veu més clar en el DAX i l'Euro Stoxx 50) estan en mínims de finals de maig, i mentre no es perforin aquests suports, el lògic és buscar els màxims de maig i, per sobre, els màxims anuals. "Una altra cosa molt diferent és que a dia d'avui l'IBEX segueix mostrant molt més feble que els seus veïns", afegeix Rodríguez. "El realment important és que els suports han funcionat i ara veurem si ataquem, d'una vegada per totes, les resistències: els màxims de maig", conclou.