L'IBEX tanca a prop de 11.000 punts en una setmana històrica per a Santander
Theresa May ha perdut la majoria absoluta després de les eleccions al Regne Unit
- Tot i que ha aconseguit el suport dels unionistes d'Irlanda del Nord per formar Govern
- Santander segueix amb el seu bon moment borsari i torna a cotitzar per sobre dels 6 euros
- En castellano: El Ibex cierra cerca de 11.000 puntos en una semana histórica para Santander
Actualitzat : 19:03
L'IBEX 35 aconsegueix estabilitzar-se i tanca aquest divendres amb guanys moderats del 0,23% i la setmana amb pujades del 0,66%, en 10.978,30 punts. Les últimes cinc sessions borsàries passaran a la història per diferents motius, com la intervenció de Banc Popular i la seva venda a Santander per un euro. Encara que la notícia del dia és que Theresa May ha perdut la majoria absoluta després de les eleccions anticipades al Regne Unit i haurà de recolzar-se en els unionistes d'Irlanda del Nord per governar.
Theresa May demanarà permís per formar govern amb els unionistes
irlandesos a la
Reina Isabel
Els experts destaquen el fet que necessita socis de govern i, depenent de qui fossin els seus companys de viatge, la duresa de les negociacions (per al Brexit) variaria de manera important. D'altra banda, també hi ha analistes que apunten que la possibilitat d'un 'Brexit suau' és un tant irreal, ja que s'espera que la Unió Europea (UE) busqui una sortida dura que ajudi a dissuadir altres països per seguir el camí de Regne Unit.
Una de les principals conseqüències de la victòria agredolça de May ha estat que la lliura ha baixat un 1,7% enfront del dòlar, fins a nivells de $1,2736. Això, al seu torn, ha provocat un rebot en l'índex FTSE 100 britànic de l'1%, a causa que està format majoritàriament per grans companyies exportadores. A la resta de grans places europees, les compres també han estat destacades, amb guanys del 0,8% per al DAX 30 alemany i del 0,6% per al CAC 40 francès.
Fora de les eleccions al Regne Unit, segueix cuejant el rescat de Popular i totes les seves conseqüències. Ahir Santander es va disparar i avui ha pujat un 1,16%, fins a 6,12 euros, però el fantasma de la debilitat als bancs espanyols ha arribat amb ganes de quedar-se. Liberbank, una de les entitats més qüestionades en els últims temps, es va desplomar aquest dijous un 18% i segueix caient amb força avui (-17%).
A més, fruit d'aquesta desconfiança cap a les empreses amb un elevat endeutament, altres companyies que cotitzen en el mercat continu, com Prisa (-8%), Service Point (-7%) i Abengoa (-6%) també han estat durament castigades. D'altra banda, Pescanova, que s'havia desplomat gairebé un 100% durant els dos primers dies després de la seva tornada a la cotització, s'ha disparat aquest divendres un 90%. OHL també ha aconseguit aturar la seva caiguda encara que el seu rebot del 3% ha estat molt més limitat.
En l'IBEX, Cellnex ha estat el valor més alcista amb pujades del 2,07%, seguit de CaixaBank (+ 1,75%) i Mapfre (+ 1,45%). Per la seva banda, IAG ha estat el valor més baixista amb caigudes del 2,67%, seguit de Mediaset España (-1,39%) i Indra (-1,32%).
Per la resta, aquest divendres se seguiran analitzant les paraules del Banc Central Europeu (BCE) i Mario Draghi. L'organisme ha fet un pas petit -però un pas, si més no- cap a la normalització de la política monetària. Ha eliminat del seu missatge la part en la qual es deia que els tipus podien estar en nivells més baixos. Per la seva banda, Draghi va limitar el paper del BCE en el rescat del Popular, tot i que va lloar la manera en què s'ha fet. És probable que els petits accionistes del banc, que amenacen amb una allau de demandes, no pensin igual.
ANÀLISI TÈCNICA
"Malgrat les lleugeres guanys de l'IBEX 35 durant la setmana, em quedo sense cap dubte amb el moviment de Banc Santander, el nostre vaixell insígnia, des que anunciés que comprava Banc Popular per 1 euros. Tècnicament ho ha fet d'allò més bé. Aquest dimecres omplia de nou el buit alcista de finals d'abril als 5,618 euros i des d'aquí, sense tancar-lo, sortia amb renovada energia a l'alça", afirma José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.
"Tant és així que durant la sessió d'aquest dijous tancava en els màxims de la sessió anul·lant el buit baixista, per definició resistència, de la sessió del 18 de maig als 5,958 euros. Per tant, es pot dir que es donen les condicions perquè l'entitat càntabra posi rumb cap als màxims anuals als 6,35 euros. Ja només falta que el segon banc del nostre país, BBVA, confirmi figura de volta per sobre dels 7,6 euros. De fer-la volta als màxims anuals als 11.185 punts està més que servida", afegeix aquest expert.
"Atenent al sectorial bancari nord-americà, que en aquest moment estaria superant importants resistències, semblaria que el sector financer europeu podria estar escalfant motors un cop més per iniciar un nou impuls alcista de certa consideració", conclou Rodríguez.