L'IBEX signa la seva millor arrencada d'any des de 2011 després de pujar un 6% el gener

Encara que cal recordar que el selectiu va caure un 15% l'any passat

Per

Bolsamania | 31 gen, 2019

Actualitzat : 19:13

IBEX 35

09:33 23/12/24

  • 11.401,20
  • -0,58%-66,10
  • Max: 11.474,90
  • Min: 11.400,10
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.289,95

L'IBEX 35 ha baixat un 0,16%, fins als 9.056,70 punts, pressionat pel mal comportament dels bancs. El sector bancari europeu ha cedit un 2% aquest dijous, un dia després que la Reserva Federal (Fed) hagi afirmat que serà "pacient" a l'hora d'apujar els tipus d'interès. No obstant això, després de completar divendres passat la seva quarta setmana consecutiva en positiu, el selectiu espanyol ha pujat un 6% el gener i avança un 9% des dels mínims de desembre. Es tracta del millor inici d'any des de 2011, encara que es produeix després d'una caiguda del 15% durant el 2018.

Igual que aquest dimecres, Santander (-1,6%) ha tornat a ser un dels grans llasts per a l'IBEX. Després de publicar uns resultats que no han convençut el mercat, els títols de l'entitat càntabra segueixen baixant després de no haver pogut superar l’important resistència de 4,40 euros.

Una altra notícia negativa per als bancs europeus és que la Comissió Europea ha enviat plecs de càrrecs a vuit bancs, la identitat del qual no ha revelat, als quals acusa de pràctiques per distorsionar la competència al mercat de bons públics emesos en euros per als països de l’Eurozona, segons ha informat aquest dijous en un comunicat.

A més, demà publiquen les seves xifres BBVA (-1,67%), CaixaBank (-1,73%) i Sabadell (-2,83%). Aquest dijous, Liberbank (-1,28%) ha comunicat un benefici de 110 milions d'euros el 2018 enfront de les pèrdues de 259 milions del 2017.

A l'IBEX, un altre valor que també ha estat un gran llast ha estat Telefónica (-1,15%). Per contra, CIE Automotive (+3,11%), Cellnex (+2,29%) han liderat les pujades, seguits de Repsol (+1,36%), Iberdrola (+1,29%), Endesa (+1,25%) i Inditex (+1%).

BREXIT, LA XINA I ELS EUA

Al costat de la Fed, el mercat continua molt pendent del Brexit i també de les negociacions comercials entre la Xina i els Estats Units. El president dels Estats Units ha rebaixat l'optimisme del mercat i ha dit aquest dijous, via twitter, que no tancarà cap acord amb la Xina fins que no es reuneixi pròximament amb Xi, de manera que es descarta un acord fruit de les converses d'aquesta setmana.

Pel que fa al Brexit, el 'no' de la Unió Europea a renegociar l'acord de Theresa May deixa la porta més oberta encara a un 'Brexit dur'. Així ho ha reconegut fins i tot el mateix president del Consell Europeu, Jean-Claude Juncker.

Pel que fa a la resta, aquest dijous continuen 'cuejant' els resultats que es van publicar ahir a l'altra banda de l'Atlàntic, com els de Tesla i, sobretot, els de Facebook, que va incrementar la seva facturació un 37% i les accions de la qual es disparen un 10%. "Facebook va reportar uns ingressos que van superar les estimacions, ja que els anunciants van optar per romandre en la companyia tot i els escàndols. Els usuaris actius diaris van pujar un 9%, incloent-hi un augment en mercats més madurs com Europa, que havia estat motiu de preocupació. La realitat és que els anunciants tindrien dificultats per trobar una audiència d'aquesta mida en un altre lloc i per aquesta raó s'estan quedant amb el gegant de la tecnologia tot i que el seu nom s'ha vist arrossegat pel fang", explica Jasper Lawler, responsable d'anàlisi de London Capital Group.

Finalment, al capítol de dades macro, l'IPC d'Espanya baixa dues dècimes el gener, fins a l'1%. El PIB, per la seva banda, va créixer un 2,5% el 2018. Quant a la desocupació a Alemanya, es manté al 5% el gener, en línia amb el que s'esperava. A la Zona Euro, el PIB va créixer un 1,8% el 2018 mentre que l'atur va acomiadar l'any passat al 7,9%, el seu nivell mínim en una dècada. A més, Itàlia ha entrat oficialment en recessió en encadenar el seu PIB dos trimestres consecutius en negatiu.

En altres mercats, el petroli Brent puja un 0,9%, fins als 62,23 dòlars. I l'euro es deprecia lleugerament un 0,18% en l'encreuament contra el dòlar, fins als 1,1461 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys cau un 5%, fins a l’1,195%, mentre la prima de risc espanyola baixa un 3,8%, fins als 104 punts.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Tot i les caigudes d'aquest dijous, l'índex tanca lluny dels mínims de la sessió, a l'inici del buit alcista (suport) que el selectiu presenta dins el rang de preus comprès entre els 8.910 i els 9.070 punts. Diguem que ens trobem en aquest moment molt més a prop del primer suport que de la resistència clau dels 9.260 punts", argumenta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Però el més interessant és que si superéssim durant les properes sessions (encara que m'agradaria que la correcció fos una mica més profunda) els màxims de la setmana passada, tindríem una potencial formació d'implicacions alcistes en 'cap i espatlles' invertida en l'IBEX. Encara per a major fiabilitat del moviment seria d'agrair que fos acompanyat de Santander per sobre de la resistència dels 4,39 euros", afegeix aquest expert.

"D'altra banda, molt atents a Wall Street, perquè si bé, és cert que tenim el Dow Jones i l'S&P 500 en plena directriu baixista, el Nasdaq està molt fort i està començant a 'treure cap' per sobre de resistències importants. I ja sabem que l'índex de la tecnologia acostuma a actuar bastant bé com l'índex avançat de Wall Street. de tota manera, una altra vegada s'està demostrant, si és que encara hi havia algun dubte, que els índexs de l'altre costat de l'Atlàntic estan molt més forts que els europeus", conclou Rodríguez.

Últimas noticias