L'IBEX (-1,8%) cau a mínims anuals després de la decisió de May sobre el Brexit
La 'premier' britànic ha ajornat la votació al Parlament prevista per aquest dimarts
Actualitzat : 18:27
IBEX 35
17:35 25/11/24
|
|
|
Caigudes en totes les borses europees aquest dilluns, especialment a l'IBEX, que s’ha deixat un 1,76%, i ha marcat mínims anuals al tancament amb 8.660 punts, després que la primera ministra britànica, Theresa May, hagi anunciat l'ajornament de la votació del seu pla de Brexit, prevista per aquest dimarts. May ha declarat al mateix Parlament haver pres aquesta mesura després de constatar que anava a viure una derrota rotunda i la lliura marca mínims de 18 mesos enfront del dòlar.
"Això era l'últim que volia sentir un inversor. La decisió de May crea més caos al Regne Unit. Ara, hem tornat al punt de partida i la renegociació de l'acord actual pot ser que no passi mai", assenyala Naeem Aslam, expert de ThinkMarkets. "La pregunta realment és: com pot renegociar un acord quan, en primer lloc, estava segura que aquest era el millor que podia aconseguir? Això és ridícul i dolent per a l'economia del Regne Unit. Tenim líders que estan jugant amb foc", afegeix contundent Aslam.
A l'IBEX 35, Técnicas Reunidas ha estat l'únic valor que ha tancat en verd amb una pujada del 4,8% i l’han seguit, amb lleugeres caigudes Endesa (-0,2%) i Aena (-0,3%). Els grans del selectiu com Santander (-2,7%), BBVA (-2,5%), Telefónica (-1,5%) i Inditex (-0,7%), han tancat amb importants pèrdues.
DIA (-7,4%) ha tornat a ser el pitjor parat a l'IBEX i el Comitè Assessor Tècnic ha decidit que abandonarà el selectiu poc després del tancament del mercat. La cadena de supermercats serà substituïda per ENCE.
Mal dia també per a Mediaset, que ha perdut un 5,4%, igual que per a Atresmedia, que s’ha deixat un 5,7% al Mercat Continu, després que JP Morgan retallés dràsticament la valoració de les dues empreses de mitjans de comunicació.
També al Continu, OHL ha protagonitzat una nova jornada de fortes pèrdues i ha tancat amb una caiguda del 10,5%, el mateix dia que Kepler ha recordat que és la seva opció "menys preferida del sector". OHL ha cedit un 9% des que ha arrencat aquest mes.
ANÀLISI TÈCNICA
Segons l'analista tècnic de Bolsamanía, José María Rodríguez, "els mercats segueixen presentant molt mal aspecte tècnic". Rodríguez recorda que "fa just una setmana havíem atacat (sense èxit) la resistència dels 9.230 punts i ara el tenim en mínims anuals. I amb una alta probabilitat que busqui, fins i tot, el suport dels 8.500 punts. I per sota ja no hi ha res realment important fins als mínims del Brexit, els mínims d'estiu de 2016 als 7.580 punts. Això és, un 12% per sota de les referències actuals. Anem a veure com tanca Wall Street, ja que en aquest moment tenim l'S&P 500 perforant el suport dels 2.600 punts. I l'única on podem agafar-nos com a últim suport està en els mínims anuals, els de febrer als 2.532 punts".
"QUALSEVOL DESENLLAÇ ÉS FACTIBLE"
A Europa, totes les grans borses han tancat també en vermell, amb el CAC francès a -1,6%, el DAX alemany a -1,7% i l'FTSE a -0,65%. Les notícies sobre el Brexit que es vagin coneixent durant els pròxims dies seguiran marcant l'esdevenir dels mercats al continent.
A aquestes altures qualsevol desenllaç és factible, des d'un Brexit sense acord, que seria un drama per al Regne Unit i afectaria negativament l'economia de la resta d'Europa, a un 'no Brexit' o un nou referèndum", assenyalen els experts de Link Securities. "El problema per a les borses és que el que més temen i rebutgen els inversors és la incertesa i, a tres mesos de la sortida oficial del Regne Unit de la UE, l'elevada incertesa que genera tot el procés és l'única cosa que és evident", afegeixen aquests analistes.
Als dubtes sobre el que passi demà al Regne Unit se sumen les tensions comercials entre els Estats Units i la Xina, que s'han manifestat en unes fluixes dades comercials (exportacions i importacions) a la Xina, cosa que apunta a una demanda mundial i nacional més lenta i planteja la possibilitat que Pequín adopti més mesures per impulsar el creixement. Les borses asiàtiques han viscut una jornada dominada pels números vermells, amb retallades en el cas del Nikkei per sobre del 2%.
Notícia relacionada
La directora financera de Huawei detinguda al Canadà sol·licita la llibertat sota fiança per motius de salutLa setmana també comença amb els inversors pendents del petroli després que finalment divendres l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) i Rússia es posessin d'acord i decidissin una retallada de producció. Aquesta decisió va fer rebotar el cru, que a aquestes hores de dilluns torna a caure un 1,5%. El barril Brent cotitza als 61,25 dòlars i el West Texas, als 51,90 dòlars.
D'altra banda, cal assenyalar que s'espera que aquesta setmana el govern italià presenti el seu nou projecte de pressupostos a la Comissió Europeu (CE). S'ha especulat amb que rebaixarà l'objectiu de dèficit fins a nivells propers al 2%, encara que l'Executiu italià ja ha avisat que els canvis seran mínims. "Caldrà estar atents a la reacció de la prima de risc, que és el principal indicador per conèixer com reaccionen els inversors a la presentació del nou pressupost italià", apunten des de Link Analisi.