L'IBEX aguanta els 9.500 gràcies a Telefónica, BBVA i les elèctriques
El selectiu espanyol ha marcat un mínim intradia als 9.406 punts
Actualitzat : 19:02
IBEX 35
10:15 20/11/24
|
|
|
L'IBEX 35 ha aconseguit salvar els 9.500 punts (+0,03%; 9.527,50 sencers) després d'arribar a caure més d’un 1% durant la sessió i marcar un mínim intradia als 9.406 punts. El bon comportament de Telefónica, BBVA i el sector elèctric ha estat clau perquè l'índex hagi recuperat posicions en el tram final de la jornada.
CIE Automotive (+1,04%) ha estat el valor més alcista de l'IBEX, seguit d'Acerinox (+0,95%) i Telefónica (+0,94%). L'operadora de telecomunicacions ha reafirmat la seva aposta pels continguts audiovisuals des de Londres, on s'ha reunit amb inversors i analistes. Al sector elèctric, Naturgy ha avançat un 0,94%, Endesa, un 0,65%, i Iberdrola, un 0,31%.
Per la seva banda, BBVA ha pujat un 0,57% després del relleu de Francisco González per Carlos Torres al capdavant de BBVA. En un informe publicat aquest dimecres, els experts de Goldman Sachs ja anticipaven que el nomenament d'Andrea Orcel com CEO de Santander (-0,09%) podria accelerar també canvis a la cúpula de BBVA. I així va ser. Els experts, per la seva banda, parlen d'un relleu esperat i sense sorpreses que garanteix la continuïtat.
Ara el quid de la qüestió està en qui serà l'escollit com a conseller delegat de BBVA, el nomenament de la qual està previst un cop el nou president prengui possessió (a partir de l'1 de gener de al 2019). Els noms que sonen són els de Tejada, Asúa, Forcano, Azcúnaga i Parias.
A la banda baixa de la jornada, el principal protagonista ha estat OHL. La constructora s'ha desplomat un 23% després de presentar una pèrdua de 843 milions d'euros durant el primer semestre. A l'IBEX, Técnicas Reunidas ha baixat un 2,06%, seguit de Sabadell (-1,5%), Bankinter (-1,47%) i Enagás (-1,1%).
PEDRO DUQUE I MARIO DRAGHI
A Espanya, la principal notícia ha tornat a afectar un ministre del Govern de Pedro Sánchez. Pedro Duque ha hagut de donar explicacions per haver creat una societat instrumental per comprar un xalet a la platja. El ministre de Ciència i Tecnologia ha defensat que "no hi va haver estalvi d'impostos" i ha dit que no pensa dimitir.
Per la seva banda, el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, creu que els responsables de la política financera necessiten més eines i dades per regular els fons d'inversió i els anomenats "bancs a l'ombra".
"El sector bancari a l'ombra representa al voltant del 40% del sistema financer de la Unió Europea (UE) i els seus actius totals superen els 42.000 milions d'euros. A mesura que avança la Unió de Mercats de Capitals (CMU), s'espera que el paper de les finances no bancàries augmenti encara més", ha dit Draghi.
ITÀLIA I RESERVA FEDERAL
Els inversors també han mirat cap a Itàlia. El FTSE MIB, principal índex borsari del país, ha cedit un 0,6% enmig dels dubtes sobre els pressupostos per 2019. S'especula que aquests finalment s'allunyin de les premisses de la Unió Europea (UE) i fins i tot que puguin finalment retardar-se. La resta de grans borses europees ha pujat de mitjana un 0,5%.
Les borses també han cotitzat avui la pujada de tipus de la Fed (va deixar la porta oberta a una altra pujada el desembre) i les paraules de Donald Trump des de l'ONU (va acusar la Xina de tractar d'interferir en les eleccions de novembre i s'ha allunyat encara més de l'acord NAFTA). Wall Street puja un 0,5% després de tancar dimecres amb caigudes moderades.
De tornada a Trump, el president dels Estats Units també va anunciar des de l'ONU un "ambiciós" acord amb el Regne Unit després del Brexit. Els inversors continuen molt pendents del Regne Unit a mesura que s'acosta la data en què ha de tancar el pacte de sortida amb la UE.
Al mercat de divises, l'euro s'ha depreciat un 0,6% enfront del dòlar, fins als 1,1671 dòlars. Al mercat de matèries primeres, el petroli Brent ha pujat un 0,2%, fins als 81,50 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys es relaxa lleugerament fins a l’1,52%.
ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35
"Bona figura en l'IBEX que, després d’acostar-se al nivell dels 9.400 punts, amb uns descensos intradia de l’1,30%, es recupera al tancament i acaba donant forma a un martell, figura que ens mostra la tornada de les compres. El selectiu apunta cap a la resistència clau dels 9.671 punts, preus que no descartem que pot acabar assolir durant les properes sessions", afirma César Nuez, analista de Bolsamanía.
"Cal estar atents a la superació d'aquest nivell d'oferta durant les properes sessions ens faria pensar en la formació d'una espatlla cap espatlla invertit que ens faria pensar en un atac al nivell dels 10.000 punts. El primer nivell de suport el podríem situar ara als 9.406 punts, mínims de la sessió d'aquest mateix dijous", afegeix aquest expert.