L'IBEX 35 cedeix un 0,64% durant una jornada de pèrdues a tot Europa

Europa està pendent de la resposta d'Itàlia a la Comissió Europea sobre els seus pressupostos

Per

Bolsamania | 12 nov, 2018

Actualitzat : 19:25

IBEX 35

09:05 15/11/24

  • 11.496,60
  • -0,24%-27,70
  • Max: 11.498,60
  • Min: 11.472,00
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.075,01

Jornada de caigudes en tots els índexs europeus, enmig de la incertesa sobre la resposta d'Itàlia a la Comissió Europea sobre els seus pressupostos. Caigudes del 0,64% per a l'IBEX 35, que perd els 9.100 punts després que BBVA (+0,02%) s'hagi desinflat després d'haver arribat a pujar un 2% durant la sessió, després de caure un 6% divendres enmig de la incertesa provinent de Mèxic.

Després de la reducció de les pujades de BBVA, l'IBEX ha incrementat les seves pèrdues, arrossegat també per les caigudes del 5,43% d'Indra, que se sumen a les fortes pèrdues de divendres passat (-8,78%). Pèrdues del 2,8% per a Técnicas Reunidas, a l'espera que presenti els seus resultats trimestrals aquest dimarts.

D'entre els bancs, només BBVA ha aconseguit tancar en verd. En canvi, la resta d'entitats tanca en vermell, amb caigudes que han rondat a l'1% en el cas de Banc Santander, Sabadell i Bankia. També caigudes per a altres grans valors, com Telefónica (-0,54%).

A la banda dels guanys, poc valors i amb pujades moderades. Ferrovial ha estat el més alcista, amb pujades del 0,39%, seguit de Cellnex, que ha pujat un 0,36% després que Deutsche Bank hagi reiterat la seva aposta per la companyia després de "la seva entrada a nous mercats".

A la resta d'Europa, jornada també de caigudes, especialment en el cas del DAX 30, que perd un 1,8% durant la sessió. El FTSE MIB italià, per la seva banda, cedeix a prop d'un 1% a l'espera de la resposta del país a Brussel·les.

ITÀLIA, BREXIT I EL PETROLI

Els dubtes sobre Itàlia han pesat sobre les borses europees aquest dilluns. L'euro ha caigut a nivells de juny de 2017 respecte al dòlar davant la incertesa al país, que té fins demà per presentar un nou esborrany dels seus pressupostos a la Comissió Europea. "La Comissió Europea ha donat al govern italià fins demà perquè revisi els seus plans de dèficit pressupostari i, si el govern italià segueix endavant i trenca les normes, la UE podria imposar multes a finals d'aquest mes. Brussel·les hauria d’anar amb compte. Un repunt dels bons de l'Estat italià podria exercir una forta pressió sobre el sistema bancari italià, cosa que probablement perjudicaria l'economia. Itàlia té el tercer mercat de bons més gran del món i, si veiéssim una altra ronda en la crisi de deute de la zona euro, tindria el potencial de ser molt més gran que el que hem vist en relació amb Grècia", adverteix David Madden, analista de CMC Markets a Londres.

El Brexit és l'altre gran assumpte aquest dilluns després de l'última renúncia en el govern de Theresa May, la de Jo Jonhson, viceministre de Transports. Jonhson ha qualificat el Brexit com un terrible error i s'ha pronunciat a favor d'un nou referèndum. "A la primera ministra li resulta difícil mantenir unit el seu propi partit i intentar mantenir el DUP (Partit Unionista Democràtic) també al seu costat. El DUP tem que Irlanda del Nord sigui tractada de manera diferent a la Gran Bretanya després del Brexit, mentre que als 'tories' proBrexit els preocupa que el Regne Unit pugui quedar atrapat en la unió duanera si no es pot arribar a un acord sobre la frontera irlandesa", explica Madden.

Finalment, cal indicar que el petroli també ha estat notícia, amb alces ara superiors a l'1%, després que l'Aràbia Saudita hagi anunciat una retallada de l'oferta per desembre en un intent per aturar la recent caiguda dels preus. Aquesta retallada arriba en un moment d'incertesa per als mercats petroliers a causa de les sancions nord-americanes sobre l'Iran.

ANÀLISI TÈCNICA

Segons explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, les últimes sessions de l'IBEX després de les fortes pujades de dimecres, entren, de moment, "absolutament dins del normal". De fet, l'expert recorda que hi ha la possibilitat que aquest buit alcista (8.990) s’ompli, totalment o parcialment, abans de seguir pujant amb objectiu a la resistència que presenta en la directriu baixista, ara als 9.450 punts.

"Seria bo que el buit alcista no es tanqués o, el que és el mateix, no s'anul·li", explica Rodríguez. Amb tot, l'analista matisa que "seguim sense figura de volta de cap tipus", per la qual cosa considera que només es tracta, de moment, d'un "simple rebot o ajust proporcional a les caigudes que van portar el nostre selectiu des dels 9.665 fins als 8.627 punts". "Anem a veure, si un cop emplenat el buit, som capaços de sortir de nou a l'alça", conclou l'expert.

Últimas noticias