L'IBEX frega els 9.200 després de pujar un 2% el juny i gairebé un 8% durant el primer semestre

Tot i que el selectiu espanyol ha pujat la meitat que altres índexs europeus

Per

Bolsamania | 28 jun, 2019

Actualitzat : 18:47

IBEX 35

17:35 07/11/24

  • 11.570,10
  • 0,65%74,80
  • Max: 11.623,00
  • Min: 11.512,60
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.038,52

L'IBEX 35 ha pujat un 0,56%, fins als 9.198,80 punts, durant l'última jornada del primer semestre. Els operadors es mantenen expectants davant el que pugui passar entre Donald Trump i Xi Jinping en la reunió d'aquest dissabte en el marc del G-20. S'espera el mínim -que hi hagi un apropament- de la seva reunió de dissabte, i fa la impressió, tot i ser el mínim, el mercat ho rebrà bé. A partir de dilluns es cotitza tot el que passi a Osaka. D'entrada, pensar que el conflicte entre les dues potències va acabar tancat durant aquesta reunió queda descartat.

Poc moviment, degoteig a la baixa i molta prudència durant aquestes sessions a les borses que, es podria dir, estan sent de transició. A partir de la setmana que ve, arrenca el mes de juliol als mercats, un mes que seguirà marcat per la Xina i els Estats Units però, especialment pels bancs centrals (hi ha reunió del BCE el 25 de juliol i reunió de la Fed el 31 de juliol). A més, els resultats empresarials, que es començaran a conèixer a finals de mes, també seran molt rellevants.

Durant el primer semestre, el selectiu espanyol acumula una revaloració anual del 7,7% després de repuntar un 2,16% al mes de juny. Una xifra positiva però que s'ha de posar en context, ja que l'índex va tancar l'any passat amb una caiguda anual del 15%. A més, altres borses s'han comportat molt millor. Per exemple, Wall Street s'ha revalorat més d'un 15% de mitjana durant el primer semestre, el DAX alemany, un 17% i l'FTSE Mib italià, gairebé un 16%.

En altres mercats, el petroli Brent puja un 0,1%, fins als 66,60 dòlars. A més, l'euro s'aprecia un 0,16%, fins als 1,1381 dòlars. Per la seva banda, la prima de risc espanyola repunta fins a 72 punts i la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys es manté prop del seu rècord mínim en el 0,39%.

CIMERA G-20

"El tema central d'avui és la cimera del G-20 que comença a Osaka. Encara que la tan esperada reunió entre Trump i Xi està programada per demà, els assumptes que envolten la cimera, especialment el tema comercial i les tensions amb l'Iran, condicionaran el sentiment de mercat avui. Les probabilitats d'un alto el foc a la guerra comercial han anat en augment, però el risc que Trump augmenti els aranzels si la cimera no comporta cap progrés encara persisteix", assenyalen els experts de Danske Bank.

DE LA MACRO A L'EMPRESA

A l'escena econòmica, l'IPC de la zona euro de juny s'ha mantingut estable a l'1,2%. El PIB del Regne Unit del primer trimestre també es va mantenir sense canvis al 0,5%. A més, a Espanya, l'economia va créixer un 0,7% durant el primer trimestre, una dècima més que el trimestre precedent. I als EUA, l'índex PCE subjacent, la mesura preferida d'inflació de la Fed, s'ha mantingut en el 1,6% interanual al maig, per sota de l'objectiu del 2% establert pel banc central.

A l'àmbit empresarial, aquest matí s'ha conegut que Ibercaja ha venut una cartera de préstecs dubtosos per valor de 534 milions d'euros i amb un impacte negatiu en el resultat abans d'impostos del segon trimestre d'aproximadament 25 milions d'euros.

A l'àmbit empresarial, Ibercaja ha venut una cartera de préstecs dubtosos per valor de 534 milions d'euros i amb un impacte negatiu en el resultat abans d'impostos del segon trimestre d'aproximadament 25 milions d'euros.

A més, IAG s'ha disparat un 4,69% gràcies a un informe de Deutsche Bank al qual reitera la seva preferència per l'aerolínia dins el sector. I Grifols ha prosseguit amb la seva bona ratxa en pujar un 3,13%. Els valors més baixistes de l'IBEX han estat Enagás (-2,37%) i Red Eléctrica (-1,93%)

A Europa, Deutsche Bank ha pujat un 3% després de passar el test d'estrès anual de la Reserva Federal, que posa a prova la capacitat dels bancs per capejar una important recessió econòmica. No obstant això, Credit Suisse està ara subjecte a condicions en les seves operacions als EUA després que la Fed trobés debilitats en els seus processos de planificació de capital.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"L'IBEX tanca divendres amb lleugers números verds amb tímides caigudes en el saldo setmanal. Ha estat, en teoria, una setmana de consolidació de nivells, de moviment lateral. No obstant això, els nostres veïns europeus s'han comportat molt millor. Prova d'això, com ja hem comentat durant les últimes sessions/setmanes és que ells estan a les portes dels màxims anuals, mentre l'IBEX està a una mica més d'un 4% dels nivells homòlegs.", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Independentment de com els mercats es despertin aquest dilluns un cop recolliran en preu el resultat de la cimera del G-20, la veritat és que l'aspecte tècnic segueix convidant a l'optimisme. I més amb Wall Street a les portes també dels màxims històrics", afegeix aquest expert.

"Bàsicament el problema el tenim nosaltres, el selectiu llastat per un sector financer que segueix molt tocat. Encara que com ja sabeu la debilitat ho és de tots els bancs del Vell Continent. D'antuvi i de cara al proper dilluns, cal recordar-los les zones de control de curt termini: els 9.060 com a suport i els 9.335 com a resistència", conclou Rodríguez.

Últimas noticias