L'IBEX es regala la superació del 10.300 per començar setembre

Mediaset, Siemens Gamesa i Bankia entre la caigudes més destacades

Per

Bolsamania | 01 set, 2017

Actualitzat : 18:13

Arrenca setembre als mercats amb moltes incògnites a l'horitzó i també molta cautela per part dels inversors. Això sí, les borses s'han decantat per les pujades durant aquesta primera sessió del mes. L'IBEX 35 ha pujat un 0,25%, fins als 10.325 punts, mentre que la resta de borses europees també han tancat amb pujades importants, amb el DAX 30 alemany i el CAC 40 francès a prop de l'1%. El selectiu espanyol tanca amb una caiguda lleu del 0,20% en l’acumulat setmanal.

Aquest divendres les accions que més han pujat han estat les d'ArcelorMittal (+2,59%), Grífols (+2,02%) i IAG (+1,47%). Els títols que més han caigut han estat les de Mediaset Espanya (-2,33%), Siemens Gamesa (-1,32%) i Bankia (-1,12%). Entre els pesos pesants, Banc Santander puja un 0,33%, BBVA, un 0,16%, Iberdrola, un 0,13%, mentre que Telefónica ha tancat pla i Inditex, amb un -0,20%.

Agost ha portat un saldo negatiu del -1,9% a l'IBEX mentre que la resta de places europees, i també les americanes, han acabat el mes pràcticament planes. Continua el to lateral als mercats però el mes que comença aquest divendres, i que suposa l'arrencada del curs borsari, ve 'carregadet'.

Aquest mateix divendres s'ha conegut l'informe d'ocupació d'agost als Estats Units, una dada fonamental d'aquestes que segueix la Reserva Federal (Fed) per veure què fer amb els tipus. De fet, les dades han estat pitjors del que es preveia: 156.000 nous llocs de treball enfront dels 180.000 esperats-, de manera que el mercat ha disminuït la probabilitat assignada al fet que hi hagi una altra pujada de tipus enguany des del 42% fins al 37%.

La setmana que ve arrenca amb el festiu a Wall Street pel Dia del Treballador, així que el començament del mes serà tranquil, però aquesta mateixa setmana hi ha reunió del Banc Central Europeu (BCE) dijous, amb els inversors molt pendents del que haigi de dir Mario Draghi sobre la retirada d'estímuls i sobre la fortalesa de l'euro, que ara mateix cotitza en 1,1912 (0,04%) després de superar aquesta setmana el nivell dels 1,20 enfront del dòlar.

Les eleccions a Alemanya (el 24 de setembre), el debat sobre el sostre de deute als Estats Units i altres cites, com la decisió de tipus del Banc d'Anglaterra (el 14 de setembre), completaran un mes ple d'esdeveniments rellevants.

Quant a l'IBEX, segueix immers en la seva particular moviment correctiu que dura ja mesos. Al marge de rebots puntuals, com els que hem vist durant aquestes últimes jornades, els experts de 'Bolsamanía' adverteixen que res canviarà en aquesta tendència a la baixa que mostra a curt termini fins que no trenqui, per dalt, el nivell que té als 10.758 punts. La primera resistència de l'índex espanyol, després de superar els 10.286, se situa ara als 10.444 punts.

Pel que fa a la resta, l'agenda macro de la jornada, a més d'incloure la dada d'ocupació nord-americana, està carregada dels PMI manufacturers d'agost. Al Japó, el PMI manufacturer de Nikkei ha quedat en 52,2 mentre que a la Xina, el PMI manufacturer Caixin ha pujat fins 51,6 (per sobre dels 50,9 esperats). A Espanya i Alemanya, els PMI han sortit per sota del que es preveia (52,4 i 59,3, respectivament) mentre que a Itàlia ha superat les expectatives (56,3) i a França (55,8) i la Zona Euro (57,4) han quedat en línia amb el que s'esperava.

A l'àmbit polític, la incertesa continua augmentant al voltant de les negociacions pel Brexit. Aquest dijous va ser l'últim dia de la tercera ronda de negociacions. El principal negociador de la Unió Europea (UE), Michel Barnier, va declarar que els debats no havien generat el tipus de progrés necessari de cara a la nova fase de negociacions fixada per a l'octubre.

Mentrestant, la realitat geopolítica segueix pesant en l'ànim dels inversors, que continua pendents de qualsevol notícia que tingui a veure amb Corea del Nord després del llançament d'aquest míssil que va sobrevolar el Japó. El Japó ha anunciat que augmentarà el seu pressupost militar per l'amenaça coreana.

A tot això cal sumar-hi les conseqüències de l'huracà Harvey, que continua pressionant al petroli. En aquests moments, el Brent cotitza a 52,31 dòlars, amb pujades del 2,85%, mentre que el West Texas baixa un 0,30%, fins a 47,09 dòlars.

"El moviment de les últimes sessions no ens diu res en el gràfic diari. Si de cas que el preu ha rebotat un cop més des de la base del canal baixista dels últims mesos. No obstant això, en espelmes setmanals ens agrada la espelma dibuixada. Si recordeu, vam tenir caigudes dilluns i dimarts i les tres sessions següents han estat de recuperació dels preus per tancar pràcticament en els màxims de la setmana. Per tant, el que hem dibuixat ha estat un petit 'martell' des de zona de suport (base de la cadena) després de diverses setmanes de continu degoteig a la baixa. I aquesta espelma en forma de 'martell' amb potencials implicacions de rebot es fa més clara encara, entre d'altres índexs, a l'EuroStoxx 50", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

"Per tant, i sempre que els esdeveniments geopolítics no ho impedeixin, dóna la sensació que el rebot pot tenir continuïtat la setmana que ve: amb un primer objectiu de pujada en la resistència dels 10.445 punts i per sobre la part superior del canal baixista, ara als 10.630 punts", comenta Rodríguez.

Últimas noticias