L'IBEX puja un 2% a la setmana, però es manté en zona de perill

Jornada de guanys moderats a les borses mundials

Per

Bolsamania | 14 set, 2018

Actualitzat : 18:37

L'IBEX 35 ha pujat un 0,39%, fins als 9.365,30 punts, durant una jornada de guanys moderats a la resta de borses europees i també a Wall Street. El selectiu espanyol va començar la setmana des de mínims anuals, als 9.171 punts, de manera que ha aconseguit avançar un 2,1% durant les últimes cinc sessions. No obstant això, encara es troba en zona de perill.

La majoria de valors de l'índex ha tancat en positiu. Els més alcistes han estat DIA (+2,66%), ACS (+2,47%) i Acerinox (+1,96%). Entre els grans valors, comportament bastant discret. Inditex ha repuntat un 0,3%, seguit d'Aena (+0,27%), BBVA (+0,2%) i Iberdrola (+0,06%).

Per la seva banda, Telefónica ha baixat un 0,09% i Repsol, un 0,18%. Tot i que els valors més baixistes han estat Siemens Gamesa (-0,44%), Colonial (-0,43%) i Enagás (-0,37%). En aquest escenari, cal que els 'blue chips' reaccionin perquè l'IBEX pugui escapar d'aquesta zona de mínims anuals. Però la veritat és que a la borsa espanyola li falta força i els inversors prefereixen mantenir-se al marge a l'espera d'esdeveniments.

Avui ha estat notícia que Santander estava disposat a pagar fins a 200 milions d'euros per Popular. Així ho afirma S&P Global Market Intelligence, que ha tingut accés a documents interns de l'entitat, dels quals es conclou que el banc que presideix Ana Botín va anticipar que es produiria una resolució.

Les crisis de les economies emergents, amb Turquia i l'Argentina al capdavant, han impactat de manera notable en la confiança del mercat. A més, tot i que l'activitat econòmica a Espanya continua sent sòlida, la incertesa política per la debilitat del Govern socialista i la tensió constant amb Catalunya no ajuden en absolut a la renda variable nacional.

ALTRES FACTORS RELLEVANTS

Pel que fa a les tensions comercials internacionals, al mercat s'especula amb aquest acostament entre la Xina i els Estats Units, encara que Donald Trump ha volgut deixar clar mitjançant una piulada que l'amenaça dels aranzels segueix aquí i que és la Xina que ha d’”afluixar la corda” perquè és la Xina que es troba en una situació de desavantatge en aquesta guerra comercial.

Pel que fa a la resta, el mercat de divises continua sent clar protagonista, especialment després dels últims moviments dels bancs centrals, que durant la passada jornada van tenir el seu impacte clar en les monedes, sobretot pel que fa a la lira després de la pujada de tipus a Turquia. Dins dels mercats emergents, el peso argentí ha patit una nova caiguda durant les últimes hores i ha marcat mínims històrics en preus de tancament.

Per la seva banda, l'euro es deprecia un 0,27%, fins als 1,1660 dòlars. Al mercat de matèries primeres, el petroli Brent avança un 0,12%, fins als 78,67 dòlars. Finalment, la prima de risc d'Espanya ha baixat un 1,5% i tanca la setmana en 105 punts.

A més, just quan es compleix una dècada del col·lapse financer que va provocar la caiguda de Lehman Brothers, molts són els inversors que es pregunten quan serà la propera crisi i quin en serà el desencadenant. Tant JP Morgan com l'economista Nouriel Roubini coincideixen que 2020 serà l'any en què es donaran tots els condicionants perquè passi.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Tot i tancar de forma tímida per sobre dels 9.330 punts no hi ha canvis respecte al que hem comentat al llarg de totes i cadascuna de les últimes cinc sessions. El que ens ha demostrat l'IBEX és que la zona dels 9.300- 9.350 punts com xifres rodones són resistència. És cert que hem parlat dels 9.330 punts en nombroses ocasions perquè aquests són els mínims de març i d'agost. Però és que els mínims de maig que van funcionar com a suport es van marcar als 9.400 punts", afima José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Per aquest motiu en xifres rodones es pot parlar dels 9.300-9.400 punts com a resistència. Però és que, insistim, el fet de tancar per sobre dels 9.350-9.400 punts (per allò de deixar un mínim filtre) no vol dir que la tendència de mitjà termini hagi deixat de ser baixista. De fet, des dels màxims de maig tenim cinc màxims decreixents i així com segur us imaginareu, no puja", afegeix aquest expert.

"O el que és el mateix, per poder ser més optimistes amb l'actual rebot, li hem de demanar al nostre índex que faci alguna cosa diferent. Que almenys ens construeixi un primer màxim creixent: per això el preu ha de col·locar-se, en tancaments i amb folgança, per sobre dels 9.671 punts. Només per sobre d'aquesta resistència deixarem la porta oberta a la possibilitat que l'IBEX intenti construir amb el pas del temps algun tipus de figura de volta a l'alça. Però mentrestant el que tenim són impecables màxims i mínims decreixents", conclou Rodríguez.

Últimas noticias