L'IBEX tanca pla tot i la incertesa sobre l'avançament electoral

Sánchez parlarà el proper divendres després del rebuig als pressupostos

Per

Bolsamania | 13 feb, 2019

Actualitzat : 18:58

IBEX 35

17:35 23/12/24

  • 11.435,70
  • -0,28%-31,60
  • Max: 11.474,90
  • Min: 11.399,10
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.289,95

L'IBEX ha tancat aquest dimecres amb una lleugera caiguda del 0,01% i segueix sense recuperar els 9.000 punts després d'una jornada durant la qual la incertesa política l’ha fet actuar de manera una mica més cautelosa que la resta d'Europa, on els principals índexs han tancat amb pujades al voltant del 0,5%.

La política ha estat la gran protagonista de la jornada, després que el rebuig parlamentari als Pressupostos Generals de l'Estat proposats pel Govern hagi desfermat els rumors sobre un possible avançament electoral per a la convocatòria de les quals caldrà esperar, en tot cas, fins divendres, quan parlarà el president Pedro Sánchez després de la reunió del Consell de Ministres.

L'IBEX ha aconseguit mantenir-se relativament aliè als vaivens polítics durant els últims dies, igual que els mercats de bons i l'euro, cosa que els analistes de Monex atribueixen a l'absència de partits populistes capaços de capitalitzar l'actual inestabilitat política a Espanya.

"La manca de resposta per part dels mercats està causada pel fet que no hi ha un moviment populista contrari a la Unió Europea al país en aquest moment que sigui prou fort per aconseguir el poder", declara Bart Hordijk, analista de Monex Europe. "Si aquests partits comencessin a guanyar terreny en les enquestes, la sensació de risc sobre Espanya podria canviar".

Les acereres Arcelor Mittal (+3,75%) i Acerinox (+2,9%) han estat els valors que més s'han desentès de la tònica general del selectiu destacant-se entre els més alcistes, seguides per Sabadell, que ha tancat amb una pujada del 2,2%.

A l'altre extrem del selectiu, Naturgy (-2,4%) i Red Eléctrica (-1,6%), que aquest dimarts va comprar Hispasat a Abertis per 949 milions d'euros i avui ha anunciat que està oberta a l'entrada de nous socis, han estat entre els valors que han registrat les majors pèrdues en un mal dia per a tot el sector energètic. BBVA s'ha deixat un 1,9% al tancament i ha estat el segon valor més baixista de la jornada.

Repsol (+0,5%), per la seva banda, ha aconseguit tancar per sobre del selectiu, després que HSBC hagi mantingut la seva aposta per la cotitzada espanyola, ha reiterat la seva recomanació de 'comprar' i ha elevat el preu objectiu als 18 euros des dels 17,7 euros. La petroliera s'ha unit, també aquest dimecres, a BP per demanar neutralitat tecnològica i estabilitat reguladora al Govern.

ANÀLISI TÈCNICA

"La sessió de l'equador passa sense pena ni glòria. Tanquem plans i per tant sense implicacions tècniques de cap tipus. Simplement, si de cas, que estem molt a prop de la part superior del canal baixista de curt termini. En realitat, ens trobem en zona de ningú, a mig camí entre el suport dels 8.826 punts i la fortíssima resistència dels 9.260 punts. I mentre seguim dins d'aquest rang de preus no tindrem cap pista sobre el que pot ser el següent moviment en tendència", explica l'analista tècnic de Bolsamanía, José María Rodríguez.

"I mentrestant, dins el mercat de les divises crida l'atenció la renovada debilitat de la 'moneda única' en el seu encreuament contra el 'bitllet verd'. De fet, sembla que ha posat rumb cap al suport que presenta en els mínims de 2018: els 1,12140. la perforació d'aquest pot servir perquè l'euro es dirigeixi cap al següent suport important, el buit alcista dels 1,075 (buit alcista de la sessió del 24 d'abril de 2017)", conclou Rodríguez.

CONTINUA L'OPTIMISME A WALL STREET

A l'altra banda de l'Atlàntic segueix regnant l'optimisme sobre les negociacions comercials entre els Estats Units i la Xina, més encara després que Donald Trump anunciés que estudia posposar la data límit de l'1 de març per a la imposició d'aranzels a país asiàtic. També sembla que guanya punts la possibilitat que el govern nord-americà no torni a tancar-se, ja que sembla que finalment hi haurà un acord entre republicans i demòcrates. Per tot això, Wall Street cotitza a aquestes hores en verd després d'avançar dimarts un 1% al tancament.

"El ral·li als mercats ha continuat durant la nit a Àsia. El catalitzador d'aquests guanys té a veure amb l'optimisme al voltant de les converses entre la Xina i els EUA. S'espera un acord aviat i que això impulsi una recuperació econòmica global", assenyalen els experts de Danske Bank aquest dimecres.

Pel que fa a la resta, aquest dimarts van parlar diversos membres del Banc Central Europeu (BCE). Destaquen les declaracions de Philip Lane, que va subratllar que l'economia de la Zona Euro és "bastant forta" i va suggerir que l'actual retrocés és temporal.

El Brexit ha deparat avui escasses novetats més enllà de l'advertiment que ha realitzat Ford Motor Co a la primera ministra Theresa May que, en produir-se un Brexit sense acord, traslladaria part de la seva producció fora del Regne Unit, cosa que suposaria la pèrdua de 7.000 llocs de treball al país, segons informa Bloomberg.

Aquí, a Espanya, més enllà de la previsible convocatòria d'eleccions anticipades (es parla de la data del 28 d'abril), ha continuat el judici als líders del 'Procés'. Aquest dimecres ha tingut lloc la segona sessió d'un procés que s'estendrà al llarg dels propers mesos i que caldrà veure fins a quin punt augmenta la tensió política al país.

Últimas noticias