Catalexit? L'IBEX 35 es desploma un 2,8% en la seva major caiguda des del Brexit
El selectiu registra la seva pitjor caiguda des del referèndum al Regne Unit, quan l'IBEX va perdre un 12%
- CaixaBank ha emès un comunicat intern assegurant que farà el necessari per "garantir la integritat dels dipòsits"
- La por d’una fugida de capitals als bancs a Catalunya comença a ser cada vegada més gran
- L'índex espanyol està deixant enrere la base del canal baixista en què fa mesos que s’està movent
- En castellano: ¿Catalexit? El Ibex 35 se desploma un 2,8% en su mayor caída desde el Brexit
Actualitzat : 18:44
La crisi catalana colpeja l'IBEX 35. I aquesta vegada amb força. El selectiu s'ha desplomat un 2,85%, la seva major caiguda des del Brexit, i ha tancat als 9.964,90 punts. Tots els bancs, amb fortes caigudes, l’han pressionat a la baixa, especialment Sabadell i Caixabank. Les entitats amb seu a Catalunya s'han deixat un 5,7% i un 5%, respectivament.
El selectiu torna a ser el pitjor índex europeu després d'haver fet front aquest dimarts a una notícia que confirma que, efectivament, els bancs catalans estan preocupats pel que està passant. En un comunicat intern, CaixaBank ha dit als seus empleats que farà el que sigui necessari per protegir els interessos dels seus clients, accionistes i els dels propis empleats, i "garantir la seguretat dels seus dipòsits". La clau aquest aquí. El fantasma de la retirada de dipòsits dels bancs a Catalunya, especialment dels catalans, sobrevola el paisatge i, encara que se segueixi parlant-ne 'en veu baixa', està molt present i és molt preocupant.
A tot això s’hi suma la decisió d'Oryzon, que ha pujat un 13%, després de comunicar a la nit d'aquest dimarts la seva intenció de canviar la seva seu social de Catalunya a Madrid.
I és que si Carles Puigdemont, com va reiterar aquest dimarts, declara la independència de Catalunya en els propers dies, la possibilitat d'un 'corralito', és a dir, que es bloquegin els estalvis dels catalans, és una realitat. D'aquí la por/risc davant d'una fuga de dipòsits de les entitats, que portaria amb si una possible (una altra més) crisi bancària. No en va, fa res el mercat va assistir a la caiguda de Popular precisament per una fuga massiva i accelerada de dipòsits (tot i que la situació i solidesa del banc no era en absolut la mateixa que la d'altres entitats).
Dit això, l'IBEX, que ha perdut els 10.000 punts, mira ja als 9.500 punts. A les pronunciades caigudes de Sabadell i Caixabank les han seguit les de la resta de bancs com Bankia, BBVA, Santander i Bankinter, que s'han deixat més d'un 3%. A més, també han experimentat pèrdues destacades la immobiliària catalana Colonial (-5,5%) i Merlín (-4%).
Tampoc ha estat una bona sessió per a altres grans valors de l'IBEX com Telefónica, que ha perdut un 2,7%, o Inditex, que ha cedit un 2%.
Per contra, a la banda dels guanys, només Abertis, que ha pujat un 0,9%, Siemens Gamesa, que s'ha revalorat un 0,86%, i Arcelor Mittal (+0,18%), han aconseguit acabar la sessió en positiu.
El selectiu espanyol afronta una jornada en què tots els mitjans (nacionals i internacionals) parlen de la compareixença d'ahir a la nit del Rei Felip VI, que va oferir un discurs condemnant l'actuació de la Generalitat i instant el Govern a actuar. Sobre la taula, la imminent declaració d'independència que vol fer Puigdemont -en la BBC, el president del Govern va dir que declararà la independència "al final d'aquesta setmana o al principi de la pròxima" - i l'activació de l'article 155 que, sens dubte, portarà a terme el Govern. El president de la Generalitat té prevista comparèixer avui a les 21 hores.
Fora de Catalunya, és notícia que el Banc Mundial hagi elevat els seus pronòstics de creixement econòmic per a l'est d'Àsia i el Pacífic per a aquest any i 2018, però va afegir que les perspectives generalment positives estan ennuvolades per riscos, com l'augment del proteccionisme i les tensions geopolítiques.
Pel que fa a l'agenda del dia, aquest dimecres hi ha presentació de Mario Draghi (a les 19:15 hores) sobre la reunió del comitè de política no monetària del Banc Central Europeu, celebrada mensualment, amb la qual busca establir el marc d'actuació de les institucions financeres a la UE, la seva supervisió i control, regulació dels mercats financers i recomanacions en temes legislatius relatius a les institucions financeres. "Aquestes declaracions no mouen mercats instantàniament però són seguides minuciosament pels analistes per identificar canvis en els plantejaments del BCE que poden tenir impacte a mitjà i llarg termini", assenyala Ramon Morell, expert d'EXT Capital.
També s'han publicat els PMI serveis d'Europa (pitjors del que s'esperava a Itàlia i França i millors a Espanya, Alemanya i Zona Euro). El PMI serveis de la Zona Euro ha quedat en 55,8 enfront del 55,6 previst i el dels EUA ha superat àmpliament les previsions.
A tot això s’hi suma que hi haurà discursos de Bullard i Yellen de la Fed aquesta nit durant els quals fixaran les seves visions de l'evolució de l'economia nord-americana i oferiran patrons per analitzar si hi haurà pujada de tipus abans de o al desembre directament.
ANÀLISI TÈCNICA
Segons José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, "no cal parlar molt de la sessió d'aquest dimecres. Només cal mirar l’espelma amb un ampli cos real negre que hem deixat. I el pitjor de tot és que aquesta s’emporta per davant el suport que li confereix la base (per definició suport) del canal baixista pel qual s’estava desplaçant el preu durant els últims cinc mesos", destaca.
Segons la seva opinió, "des del punt de vista tècnic ja no hi ha suports importants, rebots puntuals a part, fins a la zona dels 9.550-9.600 punts, que coincideix amb l'amplada del canal baixista perforat a la baixa així com amb el buit alcista de la primera sessió de març als 9.555 punts". Per això, l'expert conclou que "la clara perforació de suports, entre molts altres, en títols com Sabadell i CaixaBank, ens fa pensar que encara hi ha marge de caiguda per a aquests títols i per tant per al conjunt de la banca del nostre país per la por d’un efecte contagi al sector".