L'IBEX s'allunya dels 10.600 punts per la pressió de Bankia i elèctriques

El banc ha estat el pitjor valor de l'IBEX després de publicar els seus resultats de 2017

Per

Bolsamania | 29 gen, 2018

Actualitzat : 18:22

L'IBEX 35 ha tancat la primera sessió de la setmana amb caigudes del 0,38%, fins als 10.555,6 punts, després de revalorar-se un 1,1% la setmana passada. El selectiu ha caigut pressionat per Bankia després dels seus resultats i pel sector energètic, que ha cedit posicions enmig de les informacions que parlen de possibles retallades del Govern en la seva activitat regulada.

Aquest dilluns ha publicat els seus comptes Bankia. El seu benefici net ha pujat un 1,4% el 2017, fins a 816 milions, però el seu marge d'interessos s'ha situat als 1.943 milions d'euros, fet que suposa un descens del 9,6%. Les seves accions han baixat un 4,31% a l'IBEX, després que el seu conseller delegat, José Sevilla, hagi comentat que hi ha "gana" dels inversors per comprar la participació de l'Estat fins a finals de 2019.

A més de Bankia, el protagonista negatiu del dia ha estat el sector energètic, a causa de les retallades que planeja el Govern sobre els actius regulats del sector gasista i del sector elèctric. Endesa (-3,23%), Enagás (-3,07%), Gas Natural (-1,68%), Red Eléctrica (-1,56%) i Iberdrola (-1,08%) han liderat les vendes a l'IBEX. En positiu, pocs valors: Grífols (+0,96%), Arcelor Mittal (+0,62%) i Inditex (+0,59%) han estat els més rendibles.

RESULTATS I CATALUNYA

Dimecres publicarà xifres Santander, dijous, BBVA, i divendres donaran a conèixer les seves xifres Sabadell i CaixaBank. De moment la reacció baixista de Bankia ha estat just la contrària a la que va tenir Bankinter la setmana passada, els títols es van disparar la passada setmana després de publicar resultats i animar la resta de bancs. Caldrà veure què passarà la resta de la setmana amb les altres entitats financeres i caldrà comprovar si la política no acaba deixant en el seu segon pla l'actualitat empresarial.

I és que Catalunya és de nou protagonista i ho serà totalment aquest dimarts, dia durant el qual el ple del Parlament català es reuneix per investir -o no- Carles Puigdemont. Aquest cap de setmana el Tribunal Constitucional ha invalidat qualsevol investidura telemàtica o sense la presència de Puigdemont al Parlament, de manera que l'expresident de la Generalitat es troba davant d'una complicada tessitura ja que, si torna a Espanya, hi ha pendent una ordre de arrest sobre la seva persona. La incertesa política nacional, que torna a estar molt present, pot afectar l'IBEX durant els propers dies.

REUNIÓ DE LA RESERVA FEDERAL

Aquesta setmana també hi ha reunió de tipus de la Reserva Federal (Fed) als Estats Units, l'última amb Janet Yellen al capdavant. La primera dona en presidir el banc central nord-americà cedirà el testimoni al febrer i Jerome Powell, que s'espera que respecti l'objectiu marcat per la Fed per a aquest any de pujar tres vegades els tipus.

La reunió de la Fed arriba després de la trobada del BCE de la setmana passada i enmig de la particular 'guerra de divises' que s'ha desfermat després de les declaracions de Donald Trump, president dels Estats Units, Steven Mnuchin, secretari del Tresor dels Estats Units, i Mario Draghi, president del BCE, sobre el dòlar i l'euro. L'euro/dòlar es deprecia fins als 1,2346 dòlars (-0,65%) després de superar la setmana passada el nivell dels $1,25.

Pel que fa a l'agenda d'aquest dilluns, a Espanya les vendes al detall pugen un 1,2% el 2017 i sumen quatre anys consecutius d'alces. Als EUA, hem conegut que l'índex subjacent de preus de les despeses de consum personal (PCE subjacent), una de les mesures favorites de la Fed per calibrar la inflació, ha repuntat un 0,2% al desembre, per tancar 2017 a l’1,5%. Una dada que s'ha situat en línia amb les previsions. Wall Street cau un 0,5% aquest dilluns després dels seus últims rècords.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Vam començar la setmana allunyant-nos lleugerament de la zona de control dels 10.600 punts. Encara que tal i com dèiem la setmana passada la clau, el que realment importa, és el que succeeixi al tancament d'aquest divendres, per allò del tancament de l’espelma setmanal", explica José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'

"I és que només per sobre dels 10.600 punts i, preferiblement, amb folgança tindríem la tan anhelada figura de volta en 'doble vall' a la qual hem estat fent referència en tantes i tantes ocasions. A nivell sectorial i independentment de les caigudes de Bankia aquest dilluns, el sector financer segueix mostrant-se fort en línies generals, tant aquí com en el conjunt d'Europa", afegeix aquest expert.

"Tot i això, el sector de les companyies de serveis públics i el de l'energia han estat els clars perdedors del dia davant la possibilitat que es puguin produir retallades per part del Govern a nivell regulador. Dins de les divises, l'euro/dòlar s’està prenent un petit respir i la veritat és que no descartem que busqui ara el suport, abans resistència, que presentava en els anteriors màxims de 2017, és a dir als 1,2093-1,21", conclou Rodríguez.

Últimas noticias