L'IBEX comença 2017 amb bon preu i recupera els 9.400 punts
El selectiu va caure un 2% en l'acumulat de 2016
- Però va tancar el seu millor mes de desembre en 20 anys, amb pujades del 7,6%
- Aquest dilluns, ha tancat amb pujades del 0,71%, fins als 9.418,70 punts
- En castellano: El Ibex comienza 2017 con buen pie y recupera los 9.400 puntos
Actualitzat : 18:12
L'IBEX-35 comença l'any amb optimisme, en pujar un 0,71%, fins a 9.418,70 punts, en la primera sessió borsària de 2017. En una jornada sense la referència de grans comprats com Wall Street i Londres, els inversors han decidit comprar i perllongar la bona ratxa de la borsa espanyola en l'últim mes.
Encara que la setmana passada va ser de transició i l'IBEX va caure un 2% en l'acumulat de 2016, el selectiu va aconseguir tancar el seu millor mes de desembre en 20 anys, amb pujades del 7,6%. En la jornada d'aquest dilluns, diversos valors han estat protagonistes pels seus guanys destacats.
En primer lloc, OHL ha pujat un 11,93%, després que Santander AM hagi declarat una participació del 3% al capital i que Invesco hagi sobrepassat el 5%. El percentatge declarat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) pels grans accionistes i la pròpia empresa, a través de l'autocartera, ascendeix ja al 96% del capital.
A més, Banc Popular ha pujat un 3,27%. Unió Europea d'Inversions, un dels seus accionistes significatius, ha refinançat deute associat a les accions del banc per valor de 152 milions d'euros. A l'entitat no li ha afectat la notícia publicada per Financial Times que pot ser un dels bancs rescatats a Europa en 2017.
IAG ha estat el segon valor més alcista de l'IBEX, després de pujar un 2,5%. Una de les seves filials, l'aerolínia, Iberia, està prop de començar les negociacions per a un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) de 1.000 empleats, al voltant del 7% de la seva plantilla total.
Entre els grans valors de l'IBEX, Repsol ha pujat un 0,78% i perllonga la seva bona ratxa de final d'any, seguit de Banc Santander (+0,63%), Inditex (+0,52%), BBVA (+0,41%) i Iberdrola (+0,13%). En negatiu, tan sols ha acabat Técnicas Reunidas, amb una lleu caiguda del 0,19%.
En l'escenari geopolític, aquest any comença marcat, de nou, pel terrorisme. L'atemptat d'aquest cap de setmana a Istanbul, que ha deixat almenys 39 morts i que ha reivindicat l'autodenominat Estat Islàmic, torna a posar en relleu que aquest, i no un altre, és el gran problema al que s'enfronta el món civilitzat ara com ara.
Tot sembla indicar que el terrorisme serà la gran xacra de 2017, i les borses no seran alienes a aquesta realitat
Les borses tampoc seran alienes a aquest enorme problema, que sens dubte les seguirà condicionant en un 2017 pel qual els experts esperen pujades moderades a les principals places mundials, que també veuran marcada la seva evolució per la incertesa política. Als Estats Units, Donald Trump prendrà finalment possessió del seu càrrec el proper 20 de gener. Caldrà veure com materialitzaran les polítiques promeses pel magnat, però també veure què ocorre amb els populismes i amb els resultats electorals de països tan importants com França o Alemanya.
A Àsia, les principals places asiàtiques, incloses la Xina i el Japó, també han romàs tancades aquest dilluns mentre que la borsa coreana ha acabat la sessió plana. A la Xina, un assessor del seu banc central ha dit que el govern del país hauria de fixar un objectiu més flexible per al creixement econòmic aquest any amb la finalitat de donar més marge als esforços de les reformes, informa Reuters. L'economia xinesa va créixer un 6,7% en el tercer trimestre pel que fa a l'any anterior i sembla preparada per aconseguir el pronòstic del Govern situat entre el 6,5% i el 7% impulsat per una major despesa governamental o l'auge al mercat de l'habitatge. No obstant això, el creixent deute i les preocupacions per les bombolles immobiliàries han provocat un debat intern sobre si Xina hauria de tolerar un creixement més lent en 2017 per donar un major espai a les reformes encaminades a reduir la sobrecapacidad industrial i l'endeutament.
Des del punt de vista macroeconòmic, hem conegut els PMI manufactureros de desembre als principals països europeus. A Espanya, s'ha situat en 55,3 enfront del 54,5 previ. A Itàlia, ha quedat en 53,2 enfront del 52,2 previ. A França, la referència se situa en 53,5, igual que en el mes anterior. Finalment, a la zona euro, ha quedat sense canvis en 54,9, en línia amb el previst.
A nivell tècnic, l'IBEX s'acosta a la resistència dels 9.544 punts, buit a la baixa amb el qual va començar 2016 i que haurà de tancar en les properes sessions o setmanes per confirmar les bones previsions que manegen els analistes tècnics de Bolsamanía per al present exercici borsari.