L'IBEX tanca en màxims anuals gràcies a la banca

El selectiu ha pujat un 1,33% fins als 9.340 punts

Per

Bolsamania | 15 des, 2016

Actualitzat : 18:22

L'IBEX-35 ha tancat en els seus màxims anuals gràcies a l'embranzida de la banca que ha celebrat amb grans avanços la decisió de pujada de tipus de la Reserva Federal dels EUA (Fed). Concretament, el selectiu ha pujat un 1,33% fins als 9.340,8 punts. En aquests moments, el selectiu es troba a un 2,1% de tancar l'any en positiu. Les borses europees també han celebrat la decisió de la Fed.

El dia després de la pujada de tipus de la Fed fins a l'interval de 0,5% - 0,75% ha estat positiu per a la borsa espanyola. Grifols ha liderat les pujades amb un avanç del 6,72% fins als 18,27 euros, a causa de la compra de la unitat de diagnòstic de la nord-americana Hologic per més d'1.750 milions d'euros.

El segon valor amb millor comportament ha estat Bankia, que ha pujat un 6,19% fins als 1,03 euros. L'entitat és qui lidera els avanços del sector bancari. BBVA és el segon banc que més ha pujat, un 2,57%. Li segueix CaixaBank (+2,46%), Banco Santander (+2,25%), Banc Sabadell (+2,13%) i Bankinter (+1,97%).

Grifols ha liderat les pujades amb un avanç del 6,72% fins als 18,27 euros, degut a la compra de la unitat de diagnòstic nord-americana Hologic

El sector bancari és un dels quals més està sofrint els tipus d'interès negatius a Europa, ha pujat aquest dijous davant l'expectativa d'un gir en les polítiques monetàries del Banc Central Europeu (BCE). Estats Units ja ha mostrat les seves cartes, espera pujar els tipus d'interès en tres ocasions durant el proper any, i els bancs del Vell Continent esperen que Europa segueixi el mateix camí.

El marge d'interessos és una de les principals fonts d'ingressos de la banca i els tipus d'interès negatius estaven pesant sobre aquesta variable en les entitats europees. De fet, els tres valors que més han pujat en l'Euro Stoxx 50 són bancs. BNP ha tancat amb una pujada del 5,53%; Deutsche Bank ha avançat un 3,1%; i Societe Generale, un 3,63%.

En el costat de les caigudes, Red Eléctrica ha estat el fanalet vermell de la sessió després de caure un 1,74% fins als 17,2 euros. Mediaset España ha estat el tercer valor amb pitjor comportament amb una caiguda de l'1,61% fins als 10,9 euros. D'aquesta manera, ha frenat el seu rebot amb la participació de Vivendi en el 20%. De fet, en la borsa italiana, Mediaset Itàlia s'ha deixat un 1,60%.

En les borses del Vell Continent també s'ha celebrat la pujada de tipus i les projeccions de la Fed. El DAX 30 alemany ha pujat un 1,08% i el CAC 40 francès s'ha revaloritzat un 1,05%. El FTSE 100 de Londres també ha tancat amb un avanç del 0,72% després que el Banc d'Anglaterra hagi decidit mantenir els tipus en el 0,25% i el programa de compra d'actius.

D'altra banda, l'índex de referència en la Borsa de Milà, el FTSE Mib, també ha pujat, concretament un 2,09%, després que hagi anunciat que Itàlia està preparada per injectar 15.000 milions amb els quals rescatar als bancs. Les entitats que cotitzen en la borsa italiana han celebrat la notícia amb pujades. Banc Monte dei Paschi s'ha revaloritzat un 2,99% fins als 20,6 euros.

El FTSE Mib també ha pujat, concretament un 2,09%, després que s'hagi anunciat que Itàlia està preparada per injectar 15.000 milions per rescatar els bancs

MILLORA EN LA PREVISIÓ DE CREIXEMENT

En el plànol macroeconòmic, aquest dijous Funcas ha millorat la previsió de creixement d'aquest any al 3,3% a Espanya abans de la frenada de 2017. D'aquesta manera, puja dues desenes la projecció d'expansió del PIB para 2016. Funcas afirma que els pilars de la recuperació es mantenen i que les empreses es troben en millors condicions financeres i de competitivitat.

D'altra banda, el deute públic de les administracions públiques segueix augmentant. En el tercer trimestre marca un nou màxim històric amb 1,108 bilions d'euros. No obstant això, el ritme de creixement entre juliol i setembre ha estat menor al de l'economia, amb el que la ràtio de deute sobre PIB es redueix del 101% al 100,3%. Per damunt, això sí, de l'objectiu del Govern de tancar l'any en el 99,14%.

Al mercat del petroli, encara no és clar que passarà finalment amb l'acord de retallada de producció i el cru segueix perdent terrè. A l'hora del tancament del mercat europeu, el barril de Brent, de referència a Europa, cotitzava amb caigudes del 0,74% i se situava en ells 53,5 dòlars.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, apunta que aquest dijous l'IBEX-35 recupera el perdut en la sessió prèvia i acumula una revaloració des dels mínims de la setmana passada propera al 10%. “Arribats a aquest punt el nostre selectiu ja no troba resistència alguna fins als 9.544 punts (buit a la baixa setmanal i mensual) amb el qual comencem 2016”, afegeix.

A més, assegura que se segueixen sense observar senyals de cansament en blue chips com a BBVA, Banco Santander i Telefónica, entre uns altres. “I si aquests tres estan forts és impossible que el nostre selectiu es prengui un respir”, puntualitza l'analista. Així per exemple Telefónica, que la setmana passada va dibuixar una imponent "envolupant" alcista setmanal segueix donant símptomes de fortalesa i no descartem que l'actual ral·li li porti als 9 euros en primera instància i per damunt els 9,40 euros. Quant a BBVA estem vigilant de forma estreta el comportament d'aquest a les portes de la resistència dels 6,65 euros. “Tancar per sobre dels 6,65 euros en espelmes setmanals (amb folgança) seria un important senyal de continuïtat alcista doncs des d'aquest mateix moment els títols del segon banc del nostre país estarien confirmant una gran figura de tornada, amb fortes implicacions alcistes per al títol (en el mitjà i llarg termini), conclou l'expert.

Últimas noticias