L'IBEX defensa els 9.000 enmig de la incertesa i abans del BCE i l'OPEP

El selectiu de la Borsa de Madrid cotitza amb lleus caigudes

Per

Bolsamania | 30 mai, 2016

Actualitzat : 13:41

Les borses europees semblen haver-se pres un respir aquest dilluns aprofitant el tancament per festiu a Londres i Wall Street, i davant una setmana molt moguda per als mercats amb les reunions del Banc Central Europeu (BCE) i l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP). L'IBEX-35 és l'únic índex en negatiu entre els més importants del vell continent.

El selectiu de la Borsa de Madrid, que va obrir sense direcció clara, ha anat de més a menys al llarg de la sessió i cotitza amb lleus caigudes. Després de gran part del mes de maig cotitzant entre els 8.600 i els 8.800 punts, l'índex ha aconseguit sobrepassar els 9.000 punts, i des del punt de vista tècnic apunta als 9.360 punts, explica César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía, que adverteix que en les dues últimes jornades els bancs van impedir aquest moviment a l'alça. A la resta d'Europa, les principals borses es mouen també sense direcció clara.


Tots els valors de l'IBEX es mouen en un rang estret, d’on intenta escapar-se a l'alça Técnicas Reunidas en pujar més d'un 1%. Banco Popular, protagonista els últims dies per haver anunciat una ampliació de capital de 2.505 milions d'euros, posa de moment fi al desplom de les dues últimes sessions en les quals s'ha deixat un 32% i ha esborrat 1.600 milions d'euros del seu valor en borsa.


A la resta de grans borses europees, la tendència és la mateixa però amb signe contrari. Lleus moviments, però, en positiu per al DAX alemany i el CAC francès. Els inversors europeus estan molt pendents de la incertesa política que anirà incrementant-se segons s'apropi el 23 de juny, quan els britànics votaran a favor o en contra del Brexit, i el 26 de juny, dia en el qual els espanyols acudiran a les urnes en la repetició de les eleccions generals.


Però abans d'aquestes dues cites, la setmana està marcada pel Banc Central Europeu (BCE). Dijous es reuneix en consell de govern de l'autoritat monetària a Viena, amb Mario Draghi al capdavant. “No esperem cap tipus d'actuació en matèria de política monetària per part del BCE, encara que serà interessant escoltar als seus membres més rellevants durant la posterior roda de premsa per determinar si estan satisfets amb el funcionament de les mesures implementades fins al moment, amb la seva opinió sobre l'economia, amb el fet de l’adopció o no de noves mesures necessàries i amb el fet si parlaran del Brexit”, expliquen els analistes de Link Securities.


A més, i no menys important, aquesta setmana el BCE començarà a executar el seu programa de compres, “l'import del qual no és encara clar, però, ja que podria superar els 5.000 milions d'euros mensuals, ni tampoc si començarà a comprar immediatament o no”, expliquen els analistes de Bankinter, que adverteixen que podria haver-hi “més pressió sobre els preus dels bons corporatius europeus”.


Una altra referència important serà, el mateix dia i a la mateixa ciutat, la trobada ordinària de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), durant la qual “poden saltar espurnes entre l’Aràbia Saudita, Rússia i l’Iran, la qual cosa podria derivar en una major producció per part d'algun dels dos primers productors per tractar d'impedir que el tercer guanyi quota de mercat i es consolidi”, argumenten a Bankinter.


MILLORA EL SENTIMENT ECONÒMIC


Moltes referències, per tant, com perquè “les borses s'estabilitzin i agafin una direcció clara”, almenys “mentre el petroli no faci el mateix i no se sàpiga el desenllaç sobre el Brexit”, assenyalen aquests experts. Els inversors veuen ara com ara, això sí, com millora el sentiment dels consumidors i de les empreses malgrat la incertesa política.


En concret, la confiança empresarial a la zona euro millora del mes de maig una dècima, fins al 0,3% respecte de la dada del mes d'abril i també sobre les expectatives del consens d’analistes. Per la seva banda, l'indicador de sentiment econòmic que elabora la Comissió Europea passa de 104,0 punts a 104,7 punts, tres dècimes per sobre de les previsions del mercat.


A Espanya, s'ha publicat la dada avançada d'IPC de maig, que escala una dècima en la seva variació anual fins al -1,0%, i encadena cinc mesos en negatiu. En la seva taxa mensual, augmenta un 0,6%, el major increment des de maig de 2008. També es publicarà l'indicador d'inflació a Alemanya, mentre que a França hem conegut l'estadística de creixement del PIB del primer trimestre, amb l'1,4% trimestral i el 0,6% anual, revisant-se en aquest cas una dècima a l'alça.


LA FED TAMBÉ MARCA L'AGENDA


Abans de l'obertura a Europa, les borses asiàtiques han cotitzat amb lleus guanys, de les quals s'ha desmarcat el Nikkei japonès en pujar més d'un 1% després de dades econòmiques no tan dolentes com s’esperava. Els analistes anticipaven un descens anual de les vendes detallistes de l'1,2% al març, que finalment ha estat del 0,8%. A més, l'apreciació del dòlar ha afavorit a la renda variable asiàtica. El ien ha caigut un 1% enfront del dòlar, mentre que l'euro lluita per mantenir el nivell d'1,11 dòlars.


La divisa nord-americana s'ha enfortit com a conseqüència de les paraules de la presidenta de la Reserva Federal (Fed), Janet Yellen, que divendres va assegurar en un discurs pronunciat a la Universitat de Harvard que la primera economia mundial segueix enfortint-se i que hi haurà una pujada de tipus els propers mesos, encara que no va especificar si podria ser durant la reunió que tindrà el banc central els dies 14 i 15 de juny.

Últimas noticias