L'Ibex conquista els 9.700 punts amb 'ral·li' de Sabadell i les acereras
El selectiu espanyol va tancar febrer amb pujades acumulades del 2,6%
- El 15 de març els votants decidiran, a Holanda, si donen la victòria al partit anti-europeu
- Donald Trump deixa al mercat 'amb les ganes' i no dóna detalls sobre les seves promeses econòmiques
- En castellano: El Ibex empieza marzo disparado: cierra en máximos de diciembre de 2015
Actualitzat : 13:09
L'Ibex ha començat març amb força i amb ganes de pujar. La resta d'Europa també ho està fent bé, amb alces de l'1% de mitjana. L'índex espanyol cotitza, a mitja sessió, clarament per sobre dels màxims anuals (9.623 punts), que ha polvoritzat, i conquista els 9.700 punts (9.713 punts. +1,65%). El selectiu s'està recolzant en les fortes pujades en tots els grans valors i, especialment, en les alces a Sabadell (puja un 5% després de vendre el seu negoci als Estats Units per 967 milions). Arcelor i Acerinox també es revaloren amb força.
L'Ibex ha començat març fnt pols la resistència dels 9.623, màxims de l'any. Ara no té fre fins als 10.000 punts
Amb les xifres de les companyies espanyoles que s'han publicat aquesta matinada (Quabit, Dogi, Solaria...) es dóna per conclòs el període de presentació de resultats del 2016 i s'obre un nou període, que coincideix amb l'estrena d'un nou mes. Març serà el mes en el qual es 'activi' el calendari polític europeu, amb la primera cita en les urnes que tindrà lloc a Holanda, el pròxim dia 15. El temor a un triomf dels partits anti-europeus marcaran l'esdevenir dels mercats aquesta primavera, a mesura que el que ocorre en el pla polític del Vell Continent es 'combina' amb les notícies que provenen dels Estats Units.
El president Donald Trump ha fet aquesta matinada la seva primera compareixença davant ambdues càmeres del Congrés i les cròniques coincideixen que el seu to ha estat més conciliador, sobretot en el que té a veure amb les seves polítiques sobre immigració. En el pla econòmic, Trump ha promès fer una reforma tributària "històrica". A part d'aquesta referència, el president dels Estats Units sembla que ha deixat 'amb les ganes' a un mercat àvid de més detalls sobre les seves promeses econòmiques. "Les expectatives que s'havien anat creant durant les últimes setmanes eren massa elevades, amb el que finalment Trump va fracassar en oferir detalls addicionals", comenta Michael Hewson, analista de CMC Markets. "El discurs simplement va confirmar moltes coses que ja sabíem", insisteix Hewson, i afegeix: "Va ser significativament parc en explicacions sobre l'augment de la despesa i sobre les pujades de tipus".
Un altre focus d'atenció d'aquest mes de març seran les reunions de política monetària dels bancs centrals. La del Banc Central Europeu (BCE) tindrà lloc el dijous 9 de març, i s'espera amb especial interès la trobada de la Reserva Federal (Fed), els propers 14 i 15 de març. William Dudley, president de la Fed de Nova York, i John Williams, de la Fed de Sant Francisco, van parlar aquest dimarts i es van mostrar a favor d'una pujada de tipus en aquesta trobada. "Al meu entendre, un augment dels tipus està realment en la taula per considerar-se seriosament en la reunió de març", va dir Williams, segons recull Reuters.
En el plànol macro, a Xina s'ha publicat el PMI manufacturero Caixin de febrer, que ha quedat per sobre de l'esperat (51,7 enfront de 50,8). El PMI no manufacturero de febrer s'ha situat en 54,2 enfront de la dada prèvia de 54,6. A Europa, els principals PMI manufactureros de febrer han sortit per sota del benvolgut: Espanya: 54,8 enfront de 56,0; Zona Euro: 55,4 enfront de 55,5; Alemanya: 56,8 enfront de 57; i França: 52,2 enfront de 52,3. A més, la taxa de desocupació a Alemanya s'ha situat en el 5,9%, en línia amb el benvolgut. Als Estats Units, avui coneixerem les referències setmanals de cru, sense oblidar el Llibre Beix de la Reserva Federal (Fed), a les vuit de la tard hora espanyola.