L'IBEX comença abril amb pujades de l'1,1% impulsat pel sector bancari i la Xina

Les entitats financeres han pujat amb força després dels comentaris de Guindos

Per

Bolsamania | 01 abr, 2019

Actualitzat : 19:29

IBEX 35

17:37 04/10/24

  • 11.659,20
  • 0,35%41,20
  • Max: 11.668,40
  • Min: 11.594,40
  • Volume: -
  • MM 200 : 10.826,74

L'IBEX 35 ha començat el mes d'abril amb pujades de l'1,1% fins als 9.341,70 punts, liderat pel sector bancari, després que el vicepresident del Banc Central Europeu, Luis de Guindos, hagi comentat que el BCE està analitzant si els bancs necessiten compensació per l'entorn actual de baixos tipus d'interès. A més, les dades econòmiques millors del que s'esperava a la Xina han contribuït a l'optimisme dels inversors, ja que els guanys han estat generalitzades en totes les borses europees. El selectiu espanyol acumula una revaloració anual del 9,3%, després de tancar el primer trimestre amb pujades del 8,2%.

Durant la seva compareixença a Brussel·les davant el Comitè Econòmic i Monetari del Parlament Europeu per presentar l'Informe Anual del BCE de 2018, Guindos ha assenyalat que la màxima autoritat monetària es planteja mesures per contrarestar l'efecte negatiu de la seva política ultraacomodatícia sobre el marge d'interessos dels bancs europeus.

"S'està analitzant si els bancs necessiten algun tipus de compensació pels tipus negatius, però encara no s'ha pres cap decisió", ha comentat l'exministre espanyol d'Economia, en la mateixa línia de les declaracions de Mario Draghi realitzades fa uns dies.

Les seves paraules han estat molt ben rebudes pels bancs espanyols. Sabadell, BBVA i CaixaBank s'han disparat més del 4%, mentre Bankinter, Santander i Bankia han repuntat més del 3%. Altres grans valors que han registrat comportament positiu han estat Repsol (+0,79%) i Telefónica (+0,56%). Per contra, el sector elèctric i Inditex (-0,42%) han estat els principals per al selectiu.

D'altra banda, aquesta serà, sens dubte, la setmana de Santander, que presenta el seu Pla Estratègic aquest dimecres. A més, Almirall (+2,83%) ha comunicat el tancament de la venda del seu negoci d'estètica a Celling Biosciences, mentre que MásMóvil (+3,4%) ha acordat comprar el total del bo convertible de Provicente per 883 milions i ha refinançat el seu deute.

Així mateix, Bankia ha comunicat el tancament de la venda a Mapfre el 51% de Caixa Granada Vida i Cajamurcia Vida i Pensions. L'entitat culmina així la seva reordenació del negoci d'assegurances després de la integració de BMN.

D'altra banda, Arcelor Mittal (+5,49%) i Acerinox (+3,65%) han pujat amb força al so de les últimes notícies positives sobre les negociacions comercials. Arcelor s'ha beneficiat així mateix d'un informe favorable de Morgan Stanley.

Fora d'Espanya, la notícia ha estat la forta caiguda d'EasyJet després d'anticipar uns resultats pitjors durant el primer semestre fiscal pel Brexit i l'alentiment macro general. EasyJet arrossega la resta d'aerolínies europees i IAG ha estat un dels pitjors valors de l'IBEX (-0,81%).

RECUPERACIÓ DE LES DADES A LA XINA

De tornada a les dades macro xines, els dos índexs que mesuren l'activitat del sector de les manufactures, l'oficial i el que elabora la consultora Caixin, han sorprès positivament en apuntar a una expansió de l'activitat al mes de març.

"Tot i que és habitual que l'activitat a la Xina repunti després de la celebració del Nou Any Lunar, tot sembla indicar que els esforços fiscals del govern xinès per estimular el creixement econòmic estan funcionant", expliquen des de Link Securities.

Aquest dilluns s'han publicat els PMI manufacturers de març a Europa. A Espanya, l'activitat del sector manufacturer es va accelerar el març. El PMI es va situar als 50,9 punts enfront dels 49,9 de febrer. A Alemanya -dada especialment rellevant després de l'última clatellada amb el PMI-, la referència va quedar en 44,1, per sota del 44,7 del mes anterior i esperat. És la seva lectura més baixa en 80 mesos, tot i que no ha afectat el mercat.

A les bones dades macro xinesos se sumen també les positives notícies sobre l'acord comercial entre la Xina i els Estats Units. Aquest cap de setmana ha transcendit que les converses van pel bon camí i que Pequín ha fet ofertes sense precedents als Estats Units en relació amb les transferències de tecnologia. "Això dona una indicació de la serietat del govern xinès a l'hora d'intentar arribar a un acord", assenyala David Madden, analista de CMC Markets a Londres.

DEL BREXIT A TURQUIA

Encara que sembli una broma de mal gust, el Parlament britànic vota de nou aquest dilluns les seves opcions de Brexit. A partir de les 21 hores sotmetran a escrutini una sèrie de mocions sobre diferents modalitats de Brexit, l'endemà passat de la tercera derrota de Theresa May davant la Cambra dels Comuns. Aquesta seria l'última votació abans que el país abandoni la Unió Europea (UE) sense acord previ el proper 12 d'abril.

A més, aquest dilluns Turquia segueix sent notícia després de les caigudes vistos en la lira turca durant les últimes jornades, cosa que torna a pressionar les empreses amb interessos allà, com és el cas de BBVA. Els primers resultats oficials de les eleccions locals celebrades aquest diumenge al país donarien la victòria a l'oposició d'Erdogan. La lira turca, més o menys tranquil·la durant els primers compassos de la sessió, cau ara un 2%.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"El nostre selectiu comença la setmana amb bon peu i deixa un buit alcista (per definició suport), als 9.240 punts. Les sensacions segueixen sent bones. Sobretot perquè en cap moment s'ha arribat a perforar el primer dels suports importants, el dels 9.100 punts. i perquè si ens fixem en l'evolució del preu des dels mínims de finals de desembre tenim mínims i màxims creixents en tot moment. Cosa que no és ni més ni menys que la definició més senzilla del que és una tendència alcista", assegura José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"A més, tenim de nou clars nivells de sobrevenda diaris, cosa que en condicions normals serveix per apuntalar la idea que podem assistir una vegada més a un rebot de curt termini que ens porti de nou a la zona de màxims anuals (9.530) i per sobre dels 9.600 punts, nivell que coincideix amb la part superior del canal alcista al qual està donant forma el preu des de finals de gener. En realitat, i com a resum, es pot dir que mentre no es perfori el suport dels 9.100 punts, entenem que en el pitjor dels escenaris el preu es desplaçarà lateralment. I en el millor, buscarà de nou la part superior del canal alcista de curt termini", conclou aquest expert.

Últimas noticias