L'Ibex comença 2016 arrossegat per l'Orient Mitjà i la Xina i 'tement' els 8.600
Les tensions entre l'Aràbia Saudita i l'Iran han complicat el panorama internacional
- A nivel local, la incertidumbre política en España y Cataluña es cada vez más intensa
- Nuestro índice, 'a tiro de piedra' de los mínimos de 2015
- En castellano: La tensión geopolítica pasa factura a las bolsas: el Ibex, casi en mínimos de 2015
Actualitzat : 13:13
Comencem malament aquest any 2016 però els experts 'no tiren la tovallola' i preveuen que les borses tinguin un bon comportament els propers dotze mesos. 'Iniciem un any 2016 en el qual les borses presenten interessants potencials de revaloració', assenyalen els analistes de Bankinter en el seu informe diari, però adverteixen que cal mirar més enllà del curt termini.
I és que, si mirem el curt termini, ens trobem amb una situació que no convida a l'optimisme. D'entrada, comencem l'any amb el fantasma de les caigudes a la borsa de la Xina, més desperta que mai. Descensos aquest dilluns al Xangai de gairebé un 7% i dubtes sobre el que les polítiques d'estímul del Banc Central de Xina puguin acabar aconseguint.
A Espanya, a més, preocupa -i molt- la inestabilitat política. Si just després de les eleccions generals es parlava d'un principi d'acord, un "preacord" o alguna cosa semblant entre la CUP i Junts Pel Sí, ara com ara no hi ha cap acord. Gairebé amb total seguretat, hi haurà noves eleccions. Això se suma a la possibilitat, cada vegada més tangible, de noves eleccions generals al nostre país. De fet, els comicis catalans i els generals podrien tenir lloc tots dos alhora i complicar molt aquests mesos que quedarien fins a la primavera, quan se suposa que se celebrarien les dues cites.
"Els preus objectius que estimem per als principals índexs són: 3.900 punts per a l’Eurostoxx, 11.500 per a l'IBEX, 2.170 l’S&P 500 i 22.500 el Nikkei. Això es tradueix en uns potencials al voltant del +6% per a l’S&P i al voltant del +20% per a la resta. Els índexs es veuran impulsats per un cicle econòmic que continua sent expansiu, malgrat els dubtes sobre els països emergents, i per uns tipus d'interès en nivells realment baixos. Sense oblidar que la liquiditat proporcionada pels bancs centrals seguirà sent abundant i acabarà fluint cap a les borses davant els elevats preus d'altres alternatives d'inversió, com ara els bons d'alta qualitat", insisteixen els experts de Bankinter.
I MENTRESTANT, AQUEST DILLUNS MOLT MALAMENT
Deixant de banda les previsions a mig/llarg termini, sembla evident que el curt termini torna a ser complicat en aquest 2016. Acabem 2015 molt febles i comencem 2016 igual de febles o més. I és que, a la incertesa política general cal sumar-li aquest "no" de la CUP a Artur Mas i la decisió de l'Aràbia Saudita de tallar les relacions diplomàtiques amb l’Iran, amb tot el que això implica en l’esfera geopolítica. A més, la Xina torna a ser notícia amb aquesta forta caiguda del Xangai esmentada abans. El fantasma dels desploms consecutius al mercat del gegant asiàtic sembla que no desapareixerà fàcilment malgrat totes les mesures per evitar-los.
"L'IBEX comença aquest recentment estrenat 2016 molt pitjor que no pas el va acabar 2015 amb importants descensos del -2,46% situant-se en els 9.326 punts, a tocar dels mínims de l'any passat (9231 punts). La pèrdua d'aquest nivell clau, podria acabar portant el nostre selectiu prop dels 8.600 punts. Les perspectives tècniques són molt complicades i no tornarem a veure cap senyal de fortalesa mentre es mantingui cotitzant per sota dels 10.000 punts, preus un 4,5% per sobre dels nivells actuals de cotització", adverteix l'expert de Trader Watch, César Nuez.