L'IBEX cedeix un 1,28% castigat per les febles dades macro i el Brexit
Els analistes insisteixen en el biaix baixista mentre el selectiu no superi els 9.410
Actualitzat : 18:29
IBEX 35
17:35 19/11/24
|
|
|
L'IBEX ha cedit un 1,28% aquest dijous, fins als 9.114 punts, perjudicat per les últims febles dades macro a Alemanya i la Zona Euro, a més de la incertesa que s'ha tornat a generar al voltant del Brexit després de la suspensió de la votació de l'acord que s'havia de celebrar el proper 3 de juny. Tot i que ha estat una forta caiguda, ha patit menys que la resta de les principals borses europees (CAC: -1,81%; DAX: -1,77%; FTSE 100: -1,42%; FTSE Mib: -2,05%).
A més, els inversors segueixen atents a la política a l'espera de les eleccions europees d'aquest diumenge. Al Regne Unit, les eleccions europees se celebren aquest dijous, però el resultat no es coneixerà fins diumenge, quan hagin votat la resta de països. "A Anglaterra, l'atenció se centra principalment en el resultat del Partit Conservador a les eleccions europees. És probable que pateixi una dura derrota i que el nou partit del Brexit de Nigel Farage pugui ser el que s'imposi. És molt probable que la derrota provoqui la dimissió de la ministra", recalquen els experts de Danske Bank. El caos al Regne Unit es dispara.
Pel que fa a aquestes dades macro, a la Zona Euro, els PMI manufacturers i serveis han sortit en general pitjor del que s'esperava. A Alemanya, el PMI manufacturer ha quedat en 44,3 enfront del 44,8 esperat i al 44,4 previ. A la Zona Euro, el PMI compost ha quedat en 51,6 enfront del 51,7 esperat. Així mateix, l'IFO de situació actual a Alemanya de maig ha quedat en 100,6 enfront del 103,5 previst. El de clima de negoci també ha sortit pitjor del que es preveia (97,9), i el expectatives ha superat el estimat (95,3 enfront de 95,9).
A més, les actes del BCE mostren que el banc central té menys esperances que l'economia es recuperi durant la segona meitat de l'any. El banc central ha reconegut que després d'uns mesos de lent creixement, ha de conèixer si la pèrdua d'impuls és temporal o està destinada a durar abans de plantejar la possibilitat de noves mesures per donar suport a l'economia.
IAG HA PUJAT GAIREBÉ UN 1%
És curiós observar com, en aquesta ocasió, la incertesa del Brexit que habitualment llastra les aerolínies, avui ha impulsat IAG (+0,97%). Els inversors han valorat positivament la possible dimissió de Theresa May i la caiguda de més del 2% en el preu del petroli.
A la banda de les pèrdues, les companyies més castigades han estat les que més exposició tenen als aranzels dels EUA. Siemens Gamesa i Arcelor Mittal s'han deixat al voltant d'un 4,5%, tot i que la més castigada ha estat Técnicas Reunidas amb un retrocés del 5,10%.
Enmig de tot aquest enrenou polític, el barril de cru Brent cau un 2,61% al tancament del mercat espanyol i cau per sota dels 70 dòlars, mentre que l'euro es canvia per 1,1116 dòlars, però durant la sessió ha arribat a baixar fins als 1,1106 dòlars, un nivell que no s'observava des del 30 de maig de 2017. La lliura també pateix i es troba en caiguda lliure.
ANÀLISI TÈCNICA
"Després del buit baixista de l'obertura d'aquest dijous, als 9.232 punts, aquesta passa a ser ara la resistència més immediata i per sobre tenim els màxims d'aquest dilluns, als 9.334 punts. Per sota, per la banda dels suports, tenim els 9.025 punts", apunta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"Creuem els dits perquè aquesta aguanti, ja que en perdre es confirmaria un nou tram correctiu, un segon impuls baixista que el pot portar a buscar els 8.840 punts (50% de retrocés) i per sota, els 8.800 punts (61,8%). I tot això dins d'un escenari d'ajust/correcció proporcional de les pujades des dels mínims de desembre", afegeix.
"Rebots a part, la perforació de suports per part de l'índex bancari europeu (SX7E) és clara, contundent, i apunta cap als mínims de desembre als 84 punts, això és un 5% de caiguda addicional com a mínim. I sense els bancs ja sabeu que és pràcticament impossible que l'IBEX recuperi posicions", destaca l'analista.