L'IBEX cedeix un 0,7% pressionat per Indra i IAG i mira cap als bancs centrals

Aquesta setmana hi ha Fòrum de Sintra, Fed, Banc d'Anglaterra...

Per

Bolsamania | 17 jun, 2019

Actualitzat : 18:27

IBEX 35

17:35 19/11/24

  • 11.588,40
  • -0,74%-86,40
  • Max: 11.677,00
  • Min: 11.428,00
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.091,94

Indra i IAG han caigut amb molta força aquest dilluns. La primera s'ha deixat un 7% i la segona, un 2,8%. La primera es deixa un 6% i la segona, un 3%. En el cas d'Indra, s'especula que necessitarà una ampliació per comprar ITP i això no agrada al mercat. Pel que fa a IAG, ha caigut arrossegada per l'advertència de beneficis de Lufthansa, que al seu torn s'ha desplomat un 11%. Encara que IAG ha estat de les més moderades a Europa, ja que els descensos han estat més acusats en altres línies aèries com Ryanair o EasyJet que han perdut més d'un 4%.

La cara més amable, ha estat la de Ence i CIE Automotive que han pujat un 0,8% i encapçalen les alces del selectiu espanyol.

Tot això mentre l'IBEX s'ha deixat un 0,68%, però ha aconseguit mantenir el nivell dels 9.100 punts. Però la resta de borses europees han tancat en la seva majoria a l'alça (CAC: +0,4%; DAX: -0,09%; FTSE 100: +0,16%; FTSE Mib: +0,07%) i Wall Street ha arrencat la jornada amb lleugeres pujades davant d'una setmana que estarà absolutament condicionada pels bancs centrals.

Els banquers centrals es reuneixen a Sintra (Portugal) entre avui dilluns i dimecres. A més, hi haurà reunió de tipus de la Fed (dimarts i dimecres) i també reunió de tipus del Banc d'Anglaterra (dijous). Tres cites de gran interès que estaran amanides per la reunió del Consell Europeu de dijous o per la 'quàdruple hora bruixa' de divendres. Esdeveniments per a tots els gustos, que poden condicionar unes borses que segueixen dubtant.

"Fins i tot sense una retallada de tipus per part de la Fed, la reunió d'aquesta setmana serà interessant, perquè publicarà noves projeccions econòmiques i el gràfic de punts d'expectatives de tipus en un moment de considerable incertesa", assenyala Craig Erlam, analista d'Oanda.

"Esperem que aquesta setmana la Fed prepari els mercats per una retallada el juliol i una reducció total de tipus de 75 punts bàsics durant el segon trimestre", afirmen els experts de Danske Bank. "A finals de setmana s'albiren decisions importants durant la cimera de la UE", afegeixen.

A l'àmbit empresarial, Telepizza ha celebrat avui la seva junta general d'accionistes durant la qual ha donat 'llum verda' a la seva exclusió de borsa i a un dividend extraordinari de 131 milions d'euros. I ha anunciat que preveu tancar aquest any amb unes vendes de més de 1.200 milions d'euros i un resultat brut d'explotació (EBITDA) entre els 75 i 80 milions d'euros.

ANÀLISI TÈCNICA

El "degoteig a la baixa des dels màxims de la setmana passada (9.332) continua i les caigudes són del 2%" explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.com. Correcció que, d'altra banda, "encaixa dins dels paràmetres normals". Per què? Perquè les pujades prèvies van ser del 5%. Ara bé, "el que més m'agrada és la precisió del nivell de resistència on se'ns va frenar l'IBEX", als 9.330-9.335 punts.

"Aquí tenim una important resistència i, per sobre, els 9.410 punts (buit baixista setmanal)" afegeix l'expert. De manera que si a curt termini veiéssim l'índex tancar per sobre dels 9.335 punts "podríem dir que aquest estaria donant forma a un 'cap i espatlles' invertit, figura de volta que el llançaria, com a mínim, fins als màxims anuals (9.588)".

Prèvia parada "a la fortíssima resistència intermèdia que presentaria al buit baixista diari i setmanal dels 9.410 punts. O dit amb altres paraules, un tancament per sobre dels 9.410 punts seria, en teoria, un clar i contundent senyal de fortalesa". La veritat és que les sensacions "no són dolentes, tot el contrari". Sobretot pel fet que la correcció "es va frenar al cèntim, al nivell d'ajust/retrocés d'entre el 50% i el 61,8% de l'impuls alcista previ", conclou.

Cal recordar que aquest mateix diumenge es compleix el tercer aniversari del referèndum del Brexit. A més, dilluns, 24 de juny, es compliran tres anys des que l'IBEX registrés la seva major caiguda intradia de la història (-12,35%) per aquest motiu. Tres anys després, les coses segueixen igual de lligades al Regne Unit, amb Boris Johnson, partidari d'un Brexit dur, perfilant-se com el gran favorit per succeir Theresa May al capdavant del partit i del país.

Per si tot això fos poc, dijous també hi haurà decisió del tipus del Banc del Japó. "Kuroda, del Banc del Japó, ja ha advertit que les menors expectatives de la Reserva Federal i, per tant, un ien japonès més fort, podrien donar lloc a majors estímuls al Japó", assenyala Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de London Capital Group.

Pel que fa al calendari concret d'aquest dilluns, atents a Draghi, que parlarà a les 19 hora espanyola per inaugurar el Fòrum de bancs centrals de Sintra.

I mentrestant, en altres mercats, el petroli registra descensos. El Brent de referència a Europa es deixa un 0,25% i cotitza per sota dels 62 dòlars i el de Texas, cedeix un 0,3% però manté els 52 dòlars. Al mercat de divises, l'euro guanya posicions respecte al dòlar (+0,23%) i es canvia per 1,123 i enfront de la lliura (+0,5%) mentre la lliura continua cotitzant per sobre de les 0,89 unitats contra l'euro, després d'encadenar una ratxa de sis setmanes de caigudes enfront de la seva contrapart europea.

Últimas noticias