L'IBEX cau un 1,6% després de la nova escalada en la guerra comercial

Els Estats Units ha anunciat nous aranzels sobre productes xinesos per valor de 200.000 milions de dòlars

Per

Bolsamania | 11 jul, 2018

Actualitzat : 18:24

IBEX 35

17:37 04/10/24

  • 11.659,20
  • 0,35%41,20
  • Max: 11.668,40
  • Min: 11.594,40
  • Volume: -
  • MM 200 : 10.826,74

Les borses europees s'han tenyit de vermell aquest dimecres després del ressorgiment de la guerra comercial, i amb elles, l'IBEX. L'índex espanyol s'ha deixat un 1,57% al parquet, fins als 9.733 punts, després que el president dels Estats Units, Donald Trump, hagi fet un pas més contra la Xina i, per la seva banda, el gegant asiàtic hagi amenaçat amb venjança i "mesures contundents" com a resposta.

S'esperava (i es temia) una resposta de Trump a la resposta que, al seu torn, li va donar la Xina aquest divendres després d’activar els aranzels sobre la potència asiàtica, i aquesta resposta ha arribat. El president nord-americà ha complert les seves amenaces i la seva Administració ha anunciat aranzels per valor de 200.000 milions de dòlars sobre productes xinesos.

Entre els productes als quals es dirigirien aquestes noves taxes s'inclouen les peces de vestir i els productes tecnològics, encara que no els telèfons mòbils.

"Si els aranzels per valor d'aquests 200.000 milions de dòlars entressin en vigor, els gravàmens afectarien a prop de la meitat de les exportacions des de la Xina als Estats Units", adverteixen els experts de Danske Bank. "Aquest moviment està dissenyat per mantenir la pressió sobre la Xina", apunta David Madden, analista de CMC Markets a Londres.

Per la seva banda, la Xina ha promès anar responent, una per una, a les mesures dels Estats Units sobre el país, encara que no s'han anunciat mesures concretes de represàlia després d'aquesta última decisió dels Estats Units.

L'IBEX ES TENYEIX DE VERMELL

Amb tot, només tres valors de l'IBEX han aconseguit 'sobreviure' aquesta sessió: Meliá Hotels (+0,79%) Amadeus (+0,67%) i Técnicas Reunidas (+0,22%).

Mentrestant, Mediaset España (-4,68%) ha estat el fanalet vermell de la sessió després de rebre una garrotada per part dels analistes de Liberum, que se suma al que va rebre dilluns per part de Deutsche Bank. Això, tot i que durant la sessió d'ahir va ser el valor més alcista.

En les caigudes, al conglomerat mediàtic l’han seguit Arcelor Mittal (-3,81%) i Banc Sabadell (-3,60%). La primera d'elles s'està veient afectada per la guerra aranzelària entre els EUA i la Xina, mentre el banc d'origen català s'ha desplomat després del canvi de recomanació per part dels experts d'HSBC.

ALTRES COMPANYIES I BORSES

Altres companyies cotitzades que s'han vist fortament afectades per la guerra comercial han estat CIE Automotive (-3,60%), Acerinox (-3,03%) i Tubos Reunidos (-11,53%) aquesta última al Mercat Continu. També la cadena de supermercats DIA (-3,51%) s'ha situat entre les companyies amb caigudes més fortes a l'IBEX, però en el seu cas per la rebaixa del seu preu objectiu fins als 4,1 euros per part dels analistes de Deutsche Bank. Ha acabat la sessió als 2,64 euros.

Fora d'Espanya, després de conèixer de matinada el nou paquet d'aranzels aprovat per Trump contra la Xina, i després que Wall Street tanqués amb lleugeres pujades, les borses asiàtiques han caigut amb força, amb retallades de l'1% al Nikkei i per sobre del 2% al Xangai.

Així, la resta del borses europees també han patit forts descensos, igual que el parquet espanyol. Mentrestant, els tres principals índexs de la Borsa de Nova York mostren caigudes del 0,6% de mitjana al tancament del mercat europeu.

CIMERA DE L'OTAN

La resposta de Donald Trump arriba mentre el president nord-americà està de gira per Europa on participarà a la cimera de l'OTAN que se celebra a Brussel·les entre avui i aquest dijous. La trobada estarà marcat per les crítiques del president nord-americà a aquells països que no destinen el pressupost estipulat a Defensa i per l'enuig d'Europa pels darreres aranzels imposats per Trump a la UE i pels que planeja imposar.

Pel que fa a la resta, el Regne Unit segueix en el focus aquest dimecres mentre se segueix especulant amb un possible vot de confiança sobre Theresa May, encara que sembla que no hi hauria els suports suficients. De moment, la lliura i l'FTSE 100 es mantenen tranquils. Mentrestant, el negociador del Brexit de la UE, Michael Barnier, va qüestionar aquest dimarts el pla del Brexit de May, encara que aquest va ser parcialment recolzat per Angela Merkel, la cancellera alemanya, que el va qualificar com "un sòlid pas endavant".

Últimas noticias