L'IBEX cau un 0,87% després del veto a Huawei i l'amenaça de Trump a l'Iran
Les caigudes han estat més voluminoses a la resta d'Europa, excepte a Londres
Actualitzat : 19:16
IBEX 35
10:37 23/12/24
|
|
|
L'IBEX ha cedit un 0,87% i s'ha situat als 9.199 punts, en una jornada que ha estat condicionada per dues notícies fonamentals. D'una banda, la ruptura de Google, Intel i Qualcomm amb Huawei i les conseqüències d'aquesta. De l'altra, les tensions geopolítiques després que Donald Trump hagi amenaçat l'Iran, dient a Twitter que el conflicte a l'Orient Mitjà seria la seva "fi oficial".
La resta d'Europa ha registrat caigudes superiors a les del selectiu espanyol, excepte el parquet de Londres, que ha retrocedit un 0,5%. París i Frankfurt s'han deixat al voltant d'un 1,5%, mentre que la borsa de Milà ha estat la més castigada en perdre un 2,7% per la tensió política al govern de Matteo Salvini.
A Àsia, la majoria de places han finalitzat en positiu excepte els índexs xinesos. Les converses entre la Xina i els EUA estan estancades mentre s'intensifica la pressió de Trump sobre les empreses de telecomunicacions xineses. La decisió de Google, Intel i Qualcomm (per ara) de suspendre els seus negocis amb Huawei contribueix a complicar més la situació. Per la seva banda, les borses novaiorqueses cotitzen en negatiu al tancament del mercat espanyol, amb el Nasdaq perdent més d'un 1%.
DIA REDUEIX LES CAIGUDES DESPRÉS D'UN TWEET D'ANA BOTÍN
Al Mercat Continuo, DIA ha viscut una jornada d'especial rellevància per a la companyia en la qual podria haver de veure obligada a declarar-se el preconcurs de creditors si no arriba a un acord amb Santander. Just abans del tancament, la presidenta de l'entitat espanyola, Ana Patricia Botín, ha apuntat a Twitter que "finalment el President de Letter One s'ha compromès a treballar per eliminar la discriminació entre bonistes i bancs de DIA". Finalment, les accions de la companyia, que queien al voltant d'un 5%, han tancat pràcticament plana.
Dins de l'IBEX, només sis companyies han finalitzat la sessió en verd (Repsol, Acciona, Cellnex, Endesa, Telefónica i ACS). En vermell, les més castigades han estat Indra (-5,24%), Siemens Gamesa (-2,87%) i Ence (-2,65%).
Fora de les nostres fronteres, Ryanair s'ha desplomat un 4,72% després d'anunciar el seu benefici anual més baix en quatre anys i declarar que els beneficis podrien caure encara més el proper any, ja que l'aerolínia de major pressupost d'Europa lluita contra l'excés de capacitat, el Brexit i els retards en el lliurament del Boeing 737 Max.
Aquesta setmana estarà marcada per la incertesa davant les eleccions europees, municipals i autonòmiques que se celebren el diumenge. Els principals líders polítics europeus han instat els votants a rebutjar l'extrema dreta després de l'escàndol a Àustria, que ha portat a la dimissió del vicecanceller i ultradretà Heinz-Christian Strache.
ANÀLISI TÈCNICA
"L'espelma correctiva amb la qual hem començat la setmana no té en realitat implicacions de cap tipus, simplement ens allunya de l'important zona de resistència dels 9.410 punts, el buit baixista setmanal de principis de mes. I és que com hem estat comentant a al llarg de les darreres sessions, mentre aquest buit no es tanqui el caire de trading seguirà sent lateral-baixista", ha apuntat l'analista de Bolsamanía, José María Rodríguez.
"I és que cada setmana que passa queda més clar l'escenari correctiu (fase de reacció) proporcional a les importants pujades acumulades des de finals de desembre. Ara només cal mirar cap al suport que tenim en els mínims de la setmana passada, els 9.025 punts", afegeix.
"Si es perden amb claredat en preus de tancament cal seguir apostant per una caiguda cap a la zona dels 8.950 punts (50% de retrocés) i fins i tot els 8.800 punts (61,8% d'ajustament/retrocés de Fibonacci. O el que és el mateix, tot el que succeeixi dins del rang comprès entre els 9.025 punts i els 9.410 punts no tindrà implicacions tècniques de cap tipus", ha conclòs l'analista.