L'IBEX trenca la seva ratxa alcista després de set setmanes en verd arrossegat per la banca

El FtseMIB ha caigut més d'un 1% arrossegat per les seves entitats financeres i ha contagiat directament l'índex espanyol

Per

Bolsamania | 18 mai, 2018

Actualitzat : 18:27

IBEX 35

10:01 20/11/24

  • 11.678,60
  • 0,92%106,10
  • Max: 11.699,80
  • Min: 11.631,60
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.100,36

Després de set setmanes tancant amb saldo positiu, l'IBEX 35 acaba aquestes cinc sessions amb una pèrdua acumulada de l’1,55%, pressionat per les caigudes de la banca. Aquest divendres, ha baixat un 1,02%, fins als 10.112,40 punts. Itàlia i els seus bancs han tensat el mercat aquesta jornada després de conèixer l'esborrany de l'acord de govern entre el Moviment 5 Estrelles i la Lliga Nord, un esborrany que inclou, entre altres coses, una renda bàsica de 780 euros al mes.

En vermell, Banc Sabadell (-3,39%), Santander (-2,73%) i DIA (-2,6%) han estat els valors més baixistes de la sessió, encara que cap dels bancs de l'IBEX ha aconseguit tancar en verd: Bankia (-2,32%), BBVA (-1,89%), Bankinter (-1,75%), CaixaBank (-1,67%) també han registrat un comportament negatiu.

També amb pèrdues ha tancat Repsol (-0,15%) després de la venda del 20% de Gas Natural a CVC i Corporació Financera Alba per 3.816 milions d'euros. Al seu torn, Gas Natural (+0,86%) ha substituït els tres consellers de la petroliera.

En canvi, Merlin Properties (+0,98%), Técnicas Reunidas (+0,96%) i Red Eléctrica (+0,88%) han estat els més alcistes en una sessió durant la qual han predominat els valors en vermell.

Abertis ha estat notícia aquesta jornada pel nomenament de Marcelino Fernández Verdes com a nou president després de l'OPA d'ACS i Atlantia, i rellevarà en el càrrec Salvador Alemany, un dels fundadors de la companyia juntament amb Florentino Pérez.

ITÀLIA MARCA EL RITME DE LA SETMANA

La setmana que avui acaba ha estat marcada per un menor protagonisme dels Estats Units i un major protagonisme d'Europa de la mà, principalment, d'Itàlia. El mercat segueix molt pendent de tot el que passi allà en el procés de formació de Govern, que estarà integrat pels partits radicals Moviment 5 Estrelles i Lliga Nord. De moment, la setmana acaba amb les dues formacions tractant d'arribar a un acord per elegir el primer ministre. Segons els analistes, es busca algú que no doni problemes i que faci 'al peu de la lletra' el que se li demani.

A més, aquesta ha estat també la setmana de la crisi als països emergents, amb ensurts importants en divises com el real brasiler, el peso argentí o la lira turca. La fortalesa del dòlar i els nivells no vistos des de fa anys en la rendibilitat dels bons americans han propiciat un brou de cultiu perfecte perquè es doni una situació que seguirà preocupant els mercats.

A tot això cal sumar Catalunya, que torna a plantejar-se com un problema per als mercats. Els mitjans analitzen aquest divendres l'acte durant el qual aquest dijous el nou president de la Generalitat, Quim Torra, va prendre possessió del seu càrrec. Els experts coincideixen que les característiques de l’acte evidencien que Torra farà el que Carles Puigdemont li dicti i, en aquest sentit, s'espera que les tensions entre la comunitat autònoma i l'Estat persisteixin i s'acreixin.

PETROLI

I, enmig de tot això, cal no oblidar el petroli, amb els preus a nivells no vistos des de fa 42 mesos i que aquest dijous va tocar els 80 dòlars per barril. La decisió de Donald Trump de retirar els Estats Units de l'acord nuclear amb l'Iran i el temor per les sancions que s'esperen per a l'Iran i que previsiblement afectaran la seva capacitat productiva de cru estan impulsant els preus. L'OPEP ja ha dit, a més, que el cru a 80 dòlars no els portarà a canviar la seva postura respecte a les seves retallades en la producció. A Aràbia Saudita, país pendent de la sortida a borsa d’Aramco, li interessa un petroli fort.

ANÀLISI TÈCNICA

"No va poder ser, el nostre índex no ha aconseguit tancar per vuitena setmana consecutiva en verd", resumeix l'analista tècnic de Bolsamanía José María Rodríguez. En canvi, assenyala que "en general, el conjunt dels grans índexs europeus segueix fort i, malgrat pujar a prop del 13% des de finals de març, estan aguantant molt bé el tipus a la zona d'alts, a prop dels màxims anuals". A diferència d'Europa, l'IBEX "torna a mostrar-se més feble" per la renovada debilitat del sector financer, que es deixa un altre 2% de mitjana durant la sessió. Segons l'analista, tenim un primer suport als 10.090 punts i, per sota, els 9.940-9.950 punts. Pel costat de les resistències, hi ha els 10.400 punts i, per sobre, els 10.650 punts.

"Telefónica tampoc ajuda amb la perforació del suport dels vuit euros, nivell que havia aconseguit frenar les caigudes durant els últims dies", afegeix Rodríguez. A més, apunta Santander, "que presenta un important suport als 5-5,05 euros, la base de l'ampli moviment lateral pel qual s’està desplaçant el títol des de fa una mica més d'un any", és a dir, "un tancament setmanal per sota dels cinc euros seria sense cap dubte una potent senyal de debilitat per al sector financer i, per tant, per al nostre IBEX".

Últimas noticias