L'IBEX (+ 0,5%) es contagia de l'optimisme europeu, però segueix sense recuperar els 9.000 punts
Inditex i BBVA han liderat les alces entre els 'blue chips' del selectiu
Actualitzat : 19:19
IBEX 35
17:35 22/11/24
|
|
|
L'optimisme sobre una possible resolució a curt termini de la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina ha propiciat pujades generalitzades aquest dimarts als principals índexs europeus i en l'IBEX, que, però, ha perdut força a última hora i no ha aconseguit reconquistar els 9.000 punts, finalment ha tancat amb una pujada del 0,52% i s’ha quedat als 8.983 punts.
Malgrat la desacceleració final, el selectiu espanyol ha estès les alces de la passada jornada, i s’ha mantingut, de moment, aliè a les incerteses polítiques generades pel debat per a l’improbable aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) i el judici del Procés.
Meliá Hotels (+4%) ha estat el valor més alcista, que així ha recuperat part del perdut durant les últimes dates, en què l'hotelera s'ha vist llastada pels dubtes sobre el sector turístic espanyol a dues setmanes de presentar els seus resultats de 2018. L'han seguit, entre els valors que han protagonitzat les majors pujades de la sessió, CIE Automotive (+3,15%) i Inditex (+1,7%).
IAG (-2,1%) ha destacat negativament com el valor més baixista, després d'activar dilluns, després del tancament de sessió, el blindatge contra accionistes de fora de la Unió Europea (UE) sense aclarir què passarà amb els britànics. L'han seguit al penúltim i l’antepenúltim esglaó del selectiu Cellnex Telecom (-1,1%) i Colonial (-0,7%).
Els bancs han estat protagonistes aquest dimarts per un informe de Jefferies, en el qual la companyia retalla els preus objectius de totes les entitats espanyoles. A més, en el cas de Banc Sabadell (+1,4%), rebaixa la seva recomanació de neutral a infraponderar.
Al Mercat Continu, el protagonista ha tornat a ser DIA, l'acció de la qual ha caigut un 4,9% fins als 0,66 euros i ha perdut el preu de l'OPA de Fridman, fixat als 0,67 euros per acció. JP Morgan ha publicat avui un informe en què mostra els seus dubtes sobre la companyia i es pregunta si aquesta tindrà prou amb l'ampliació de capital de 600 milions per solucionar la seva complicada situació financera.
ANÀLISI TÈCNICA
L'analista tècnic de Bolsamanía José María Rodríguez torna a reiterar que no hi ha res a dir sobre l'IBEX aquest dimarts que no s'hagi comentat durant les últimes sessions. "Tot segueix igual. Simplement el preu, en la seva fase correctiva, sembla haver trobat a la base d'un petit canal i ara el tenim a les portes de la zona de resistència que presenta a la part alta: els 9.060 punts", explica Rodríguez.
"Encara que com ja sabeu, de res servirà si no som capaços de saltar durant els propers dies/setmanes per sobre dels 9.260 punts. I és que només per sobre d'aquesta resistència, amb comoditat i preferiblement en espelmes setmanals, tindrem figura de volta amb objectiu als, aproximadament, 10.000 punts. En teoria, la sobrevenda diària apunta en aquest sentit, en la possibilitat que des d'aquí tracti de reestructurar-se de nou a l'alça de cara a les pròximes setmanes", considera l'analista.
OPTIMISME ALS ESTATS UNITS
Els grans índexs del continent europeu han tancat aquest dimarts amb pujades (CAC +1,1%; DAX +1,2%; FTSE +0,1%), anticipant l'inici de sessió de Wall Street, que ha començat amb alces superiors a l'1% en les seves principals índexs. Aquest dilluns es van reprendre les negociacions entre els Estats Units i la Xina a Pequín i, a finals de setmana, es reprendran les converses d'alt nivell.
S'especula que el termini de l'1 de març, data a partir de la qual s'incrementarien els aranzels sobre la Xina, es prorrogarà, encara que el negociar comercial dels EUA, David Malpass, ja ha dit que no serà així. "No obstant això, la nostra opinió segueix sent que, si es necessita més temps per finalitzar un document comercial detallat, el termini s'ampliarà", assenyalen els experts de Danske Bank al seu informe diari.
Així mateix, aquest dimarts és notícia del no-acord al qual han arribat demòcrates i republicans per evitar el tancament del govern. Tenen de termini fins divendres i Donald Trump ha rebutjat, de moment, els 1.375 milions que li ofereixen els demòcrates per finançar un mur a la frontera de Mèxic. Trump n'exigeix 5.700 milions.
Pel que fa al Brexit, la primera ministra del Regne Unit, Theresa May, vol "una mica més de temps" per negociar l'acord amb la Unió Europea (UE). Aquest dimarts s'ha dirigit als legisladors al Parlament britànic per informar-los sobre els progressos de les converses amb la UE abans que se celebri un debat sobre l'acord aquest dijous.
Mark Carney, governador del Banc d'Anglaterra, ha advertit aquest dimarts que el Brexit pot ser una "prova de foc" per a l'economia mundial i ha anticipat que afectarà les perspectives globals tant a curt com a llarg termini.