L'IBEX s'allunya del 9.000 després d'encaixar el seu tercer descens consecutiu

El selectiu espanyol ha caigut un 1,61% fins als 8.724 punts

Per

Bolsamania | 13 set, 2016

Actualitzat : 17:46

Una altra jornada en vermell per l'IBEX-35. El selectiu s'allunya, d'aquesta manera, dels 9.000 punts després d'encaixar el seu tercer descens consecutiu. Concretament, l'índex de referència en la borsa espanyola ha caigut un 1,61% fins als 8.724 punts. Alguna cosa que demostra que els mercats segueixen movent-se al ritme marcat per la Reserva Federal dels EUA (Fed).

L'IBEX recuperava a l'inici del dia el camí alcista, però a mesura que avançava la jornada les vendes s'han imposat per, finalment, tancar en negatiu, en el nivell mínim. Els cinc pesos pesants del selectiu han tancat en vermell, destaca la caiguda de Telefónica del 3%. No obstant això, ha estat ArcelorMittal el que ha liderat les pèrdues amb una caiguda del 3,48%. Banc Sabadell ha estat el segon valor que ha registrat major pèrdues: -3,17%.

En el costat dels guanys, només hi ha cinc valors: Endesa ha tancat amb una pujada del 0,98% fins als 18,6 euros. Indra, amb un avenç del 0,13%, Acerinox, amb una pujada del 0,09%, Amadeus (+0,07%) i Grifols (+0,03) li han acompanyat en el verd de la sessió.

El vermell s'ha imposat en la resta de borses europees. El CAC 40 francès ha tancat amb una caiguda de l'1,16%; seguit pel FTSE 100 de Londres que s'ha deixat un 0,51% i el DAX 30 alemany que ha retrocedit un 0,46%

EL PETROLI I LA FED MOUEN ELS MERCATS

Després de les paraules de Lael Brainar, governadora amb dret a vot de la Fed, es van agitar els mercats nord-americans ja que va assenyalar que han de ser pacients per elevar el preu del diner als EUA. Arran d'aquestes declaracions Goldman Sachs ha retallat les possibilitats que la Reserva Federal apugi els tipus d'interès en la seva propera reunió que comença el dia 20. La falta de claredat en les indicacions dels seus governadors ha estat la principal causa d'aquesta decisió i nombrosos analistes ja miren el desembre com la data clau perquè es produeixi el que porten anunciant des de finals de 2015.

El preu del petroli es desploma, l'AIE espera que la sobreproducció de cru s'allargui

D'altra banda, el petroli és un altre dels components que mou el mercat. Aquest dimarts, l'Associació Internacional de l'Energia (AIE) ha informat que el mercat del petroli no presenta signes de millora. A causa d'una desacceleració més gran de l'esperat durant el segon trimestre, l'AIE espera que el consum mundial de cru caigui tant aquest any com el proper.

A l'hora del tancament del mercat europeu, el preu de barril de Brent, de referència a Europa, queia un 2,28% fins als 47,22 dòlars. D'altra banda, el preu del West Texas, referent als EUA, cedia un 2,79% fins als 44,99 dòlars.

L'OCUPACIÓ MILLORA

En el plànol macroeconòmic a Europa, l'ocupació es va incrementar un 1,4% en el segon trimestre de 2016 respecte al mateix trimestre de l'any anterior. 153,3 milions de persones van treballar durant aquest període, la qual cosa significa la major dada d'ocupació des del quart trimestre de 2008.

Dins de les nostres fronteres s'ha publicat la dada de l'IPC. La taxa interanual de l'Índex de Preus de Consum (IPC) es va elevar en cinc desenes fins al -0,1%, degut principalment al preu dels carburants, que van baixar el seu preu molt menys que l'any passat

REPSOL I LA CAIXA VENEN UN 20% DE LES SEVES ACCIONS DE GAS NATURAL

En el plànol empresarial espanyol, les fusions i vendes segueixen en el focus dels inversors. Repsol i La Caixa ja han acordat la venda de la seva participació equivalent al 20% de Gas Natural al fons GIP i com a nou president de la gasista sona Isidre Fainé. D'altra banda, tot indica que Gamesa comprarà el 50% d'Adwen al seu soci francès, Areva, solucionant així una de les principals incògnites per a la seva integració amb la divisió eòlica de Siemens.

En el plànol empresarial, Repsol, La Caixa i Gas Natural han tancat en negatiu després de la venda d'accions

La caiguda ha estat generalitzada per a les tres empreses en borsa. Els títols de Repsol han tancat amb una caiguda del 2,46% fins als 12,1 euros. Per la seva banda, La Caixa també ha cedit, un 1,77% fins a 2,43 euros i Gas Natural s'ha deixat un 1,86% fins a 18,16 euros.

En el sector bancari, Popular continua treballant en els seus objectius de reduir costos i incrementar la rendibilitat del negoci. Quatre mesos després d'una ampliació de capital de 2.500 milions d'euros i amb un canvi en el càrrec de conseller delegat pel mig, sembla clar que el següent pas serà un important pla d'ajustament de plantilla. Les accions han caigut un 2,82% fins als 1,17 euros.

ANÀLISI TÈCNICA

"Segona sessió de fortes caigudes a l'IBEX-35, que encara que encaixen a priori dins dels paràmetres normals, ens deixen, per la violència de les mateixes, un mal sabor de boca", apunta José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. No obstant això, matisa que aquesta caiguda "podria formar part, com ja advertíem sessions enrere, del típic moviment en "throw back" a la nova zona de suport (abans resistència) dels 8.720-8.750 punts".

Per tant, resumeix l'analista, "es podria dir que la caiguda fins als nivells mínims d'avui no ens preocupen a l'excés sempre que no s'estenguin més enllà. El problema és que a poc a poc i sense fer molt soroll l'IBEX-35 s'està allunyant de resistències, tant és així que per d'alguna manera recuperar el "momentum" alcista de mercat necessitem, com menys, tancar el buit a la baixa d'aquest dilluns, o el que és el mateix tancar per sobre dels 9.025 punts".

D'aquesta manera, demana no oblidar que el buit a la baixa amb el qual "despertem aquest dilluns podria acabar sent setmanal, amb les implicacions de feblesa que això tindria per al nostre selectiu".

Últimas noticias