L'IBEX tanca en vermell llastat pels valors més exposats al Brasil

El selectiu s'ha deixat un 0,94% fins als 10.684,9 punts

Per

Bolsamania | 18 mai, 2017

Actualitzat : 18:29

Després de la gran caiguda de dimecres, l'IBEX continua amb els números vermells, encara que en aquesta ocasió més moderats. El selectiu s'ha deixat un 0,94% fins als 10.684,9 punts arrossegat pels valors més exposats al Brasil. Al país sud-americà la borsa es desploma a causa de les tensions polítiques amb el seu president Michel Temer.

Al marge del Brasil, altres valors que també han tancat amb pèrdues importants han estat Bankia (-2,46%), Acerinox (-2,42%) i Técnicas Reunidas (-2,34%)

El valor que més ha caigut ha estat Mapfre que s'ha deixat un 4,84% fins als 3,06 euros. L'ha seguit Banc Santander que ha caigut un 3,69% fins als 5,73 euros. El negoci al Brasil de l'entitat presidida per Ana Botín suposa un 21% del seu benefici atribuït, segons el seu resultat anual de 2016. L'entitat va obtenir 1.786 milions d'euros l'any passat al país. Un fet similar li passa a Mapfre, dels 27.092.000 d'euros, que va facturar el 2016, 5.214 milions d'euros corresponen al seu negoci al Brasil, més d'un 19%.

Altres valors que també estan exposats al mercat brasiler són Telefónica i DIA. La companyia de telecomunicacions s'ha deixat un 1,33% fins als 9,72 euros. La filial brasilera de Telefónica va obtenir el 2016 una facturació de 11.097.000 d'euros i controla més del 30% del sector al país. Per la seva banda, DIA ha caigut un 0,78% fins als 5,34 euros. La companyia va facturar l'any passat 1.611 milions d'euros al país sud-americà, un 19% del total de 8.867.000 d'euros.

La tensió política al Brasil ha començat després que el diari 'O Globo' hagi assegurat que hi ha una gravació en què se sent el president, Michel Temer, autoritzar a comprar el silenci del diputat corrupte Eduardo Cunha, cosa que suposaria que el president estava intentant obstruir les investigacions de la justícia.

Al marge del Brasil, altres valors que també han tancat amb pèrdues importants han estat Bankia (-2,46%); Acerinox (-2,42%) i Técnicas Reunidas (-2,34%). Respecte a altres pesos pesants, BBVA s'ha deixat un 0,82% i Inditex, un 0,28% fins als 35,9 euros.

Pel que fa a les caigudes també cal fer menció especial a Banc Popular. Una altra sessió més, n’ha estat el protagonista, ja que ha celebrat un consell per analitzar les ofertes de compra que ha rebut l'entitat. Aquest dijous s'ha deixat un 2,10% fins als 0,65 euros, tot i que ha arribat a cotitzar amb pujades.

A la banda de les pujades, Grifols ha estat la que ha registrat el major avanç, un 0,79% fins als 24,9 euros, seguit de Cellnex Telecom, que ha pujat un 0,77% i de Meliá Hotels que s'ha revalorat un 0,69%. Aena també ha pujat un 0,24%. L'agència Fitch Ratings ha millorat la qualificació creditícia de "BBB +" a "A" i ha revisat la perspectiva de positiva a estable.

ALTRES MERCATS

Una altra sessió en vermell per als mercats del Vell Continent. El FTSE 100 de Londres s'ha deixat un 0,92%, el CAC 40 de França ha caigut un 0,54% i el DAX 30 d'Alemanya ha cedit un 0,33%. L'FTSE MIB d'Itàlia ha tancat lleugerament baix (-0,02%).

D'altra banda, Wall Street cotitza amb pujades del 0,5% de mitjana, després de tancar dimecres la seva pitjor sessió des del setembre de 2016 i en el cas del Nasdaq de juny del mateix any. Les crisis polítiques del president dels EUA, Donald Trump, segueixen espantant als inversors.

I és que Donald Trump no para d’enfrontar-se a escàndols que, en resum, l'apunten per les seves ingerències a la Justícia i que tenen a veure, fonamentalment, amb aquesta sospita que arrossega des que va guanyar les eleccions relacionada amb Rússia i amb la seva intervenció perquè això passés. Trump ja ha dit que és el president pitjor tractat de la història i que no vol que totes les informacions que s'estan publicant, i que estan afectant clarament la seva figura, el desviïn dels seus objectius.

Aquest dijous és notícia Brasil i el seu mercat. El Bovespa cotitza amb caigudes del 10%, i la borsa de São Paulo ha estat sospesa durant uns 20 minuts, a causa de les tensions polítiques del país. Al mercat de les divises, el real brasiler cau un 7% en el seu canvi contra l’euro i es canvia per 0,26 euros.

D'altra banda, la 'moneda única' cau un 0,25% en el seu canvi contra el dòlar, després que dimecres va marcar màxims de sis mesos. A l'hora del tancament del mercat europeu, l'euro es canviava per 1,13 'bitllets verds'. Al mercat de les matèries primeres, el cru puja un 0,6% i se situa per sobre dels 52 dòlars en el cas del barril de Brent, referència a Europa.

ANÀLISI TÈCNICA

Tot i les caigudes d'aquest dijous, lluny dels mínims del dia, "la veritat és que no podem dir que ens hagi deixat un mal gust de boca. I el motiu no és altre que el fet que l'IBEX 35 ha acariciat la zona de suport que presenta als 10.530 punts (ha marcat un mínim intradia als 10.564)", apunta José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

Així, recorda que per sota tenim un altre suport de més rellevància, el buit alcista de la sessió del 24 d'abril al qual hem fet referència en diverses ocasions durant els últims dies als 10.380 punts. "On millor s'aprecia el moviment de la sessió d'avui, el tenim en BBVA i en Banc Santander, els dos grans bancs del nostre país", explica Rodríguez. Es pot dir que aquest dijous les dues entitats han emplenat, pràcticament en la seva totalitat, els buits homòlegs al nivell dels 10.380 punts de l'IBEX 35, als 7,09 i als 5,6 euros respectivament. Així, l'entitat càntabra ha marcat un mínim als 5,63 euros i BBVA, als 7,13 euros. O, el que és el mateix, podem dir que s'han omplert (gairebé íntegrament) els buits alcistes, però no s'han tancat (de moment). "Cosa que vol dir que les implicacions alcistes, de fortalesa, d'aquests buits segueixen intactes", conclou l'expert.

Últimas noticias