L'IBEX tanca per sobre dels 11.000 punts, màxim des d'agost de 2015
L'impuls de la banca ha estat vital per la revaloració del selectiu espanyol
- Repsol ha publicat una millora en el seu benefici del primer trimestre del 59%, però ha tancat amb una caiguda del 0,62
- CaixaBank, Popular i Bankia han estat els valors més alcistes de la sessió, Arcelor Mittal, Técnicas Reunidas i Repsol, 'fanalets'
- En castellano: El Ibex cierra por encima de los 11.000 puntos, máximo desde agosto de 2015
Actualitzat : 19:01
L'IBEX 35 i la resta de borses europees han viscut una jornada de pujades impulsades per la banca. El selectiu espanyol s'ha revalorat amb força superant els 11.000 punts bàsics (11.012,9 punts), cosa que no succeïa des de l'agost de 2015, gràcies a una escalada de l'1,62%. El PSI 20 portuguès ha pujat un 1,76%, el CAC 40 francès, un 1,35%, el DAX 30 alemany, un 0,96% i el FTSE 100 britànic, un 0,19%. L'índex nacional acumula uns guanys del 17,76%.
El comunicat de la Reserva Federal (Fed) que va defensar els seus plans d'apujar els tipus dues vegades més aquest any tot i l'alentiment econòmic del primer trimestre ha animat la banca a tot el continent. L'índex europeu de bancs s'ha revalorat un 1,42% aquest dijous.
A més durant la jornada d'ahir també va haver-hi debat entre els candidats a l'Elisi, el centrista Emmanuel Macron i la ultradretana Marine Le Pen. Les enquestes apunten que va guanyar Macron un debat molt aspre i tots els estudis apunten que serà el successor de François Hollande al capdavant de la presidència de la República.
Pel que fa als valors més destacats d'aquesta sessió, han estat CaixaBank, amb una pujada del 3,86%, Banc Popular al 3,77% i Bankia al 3,74%. També han destacat les pujades de Red Eléctrica, Banc Sabadell i Viscofan. Els pesos pesants del selectiu espanyol també s'han comportat de manera positiva amb BBVA al capdavant amb una alça del 2,15%, Iberdrola, 1,77%, Santander, 1,56%, Inditex, 1,32% i Telefónica 1,21% .
Pel que fa a les caigudes, ArcelorMittal ha estat el valor més baixista de la sessió amb una caiguda de l’1,36%, Técnicas Reunidas amb un descens del 0,66% i Repsol al 0,62%. Precisament, la petroliera ha presentat els seus resultats trimestrals aquest dijous amb un benefici millor del que s'esperava: ha guanyat 689 milions durant el primer trimestre davant els 531 milions previstos per FactSet. A més, Liberbank ha publicat també les seves xifres, amb una caiguda del benefici del 16%, fins als 32 milions d'euros.
Recordeu que demà, divendres, publica les seves xifres Banc Popular. El consens estima una pèrdua neta el primer trimestre de 28 milions d'euros, tot i que el veritablement interessant d'aquestes xifres serà veure què ha de dir el conseller delegat del banc, Ignacio Sánchez-Asiain, sobre les dotacions pendents de realitzar i els propers passos que pensa donar l'entitat per sortir de la complicada situació en què es troba.
Per la resta, al capítol de dades del dia, l'atur a Espanya cau a l'abril en 129.281 persones, amb la major reducció mensual de la història. A més, a la zona euro es publicaran les vendes al detall del mes de març. Tot això després que ahir la Fed mantingués els tipus sense canvis, tal com estava previst, i defensés els seus plans de pujar el preu del diner altres dues vegades aquest any tot i l'alentiment econòmic del primer trimestre, que considera temporal.
A més, el Regne Unit i el Brexit segueixen fent molt parlar, sobretot després de les paraules de Theresa May acusant la Unió Europea (UE) d'entorpir el Brexit per influir en les eleccions britàniques del proper 8 de juny. De moment, l'última hora des del Regne Unit passa per l'anunci que el duc d'Edimburg, el marit de la reina Isabel II, es retira de la vida pública.
Daniel Pingarrón, analista d'IG, apunta sobre aquesta sessió que és "una nova mostra de l'absoluta fortalesa que recorre el mercat, en una altra sessió molt alcista, que ens porta a nous màxims anuals a Europa. El protagonisme està recaient en els resultats empresarials que s'han publicat i que continuen certificant que estem en una de les millors temporades de presentació de resultats dels últims anys. A Europa, a prop del 70% de les empreses estan batent previsions en beneficis".
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que "l'important és que els preus segueixen dibuixant mínims i màxims creixents i cada vegada que es pren un petit descans entra diners al mercat per donar suport als preus. Si ens n’anem cap enrere a la recerca de resistència de debò (ja que els 11.000 punts són una xifra psicològica) trobem una petita resistència en el buit baixista dels 11.150 punts (12 d'agost de 2015) però en realitat podem dir que el nostre índex ja no presenta resistències de veritat fins als màxims de 2015 als 11.884 punts".