L'IBEX es torna a desinflar i perd els 10.100 punts
El petroli serà el clar protagonista al llarg de les properes cinc jornades
- El selectiu intentarà acabar novembre per sobre dels 10.000 punts
- Les últimes caigudes de l'IBEX deixen la porta oberta a un possible ral·li de Nadal, encara que els analistes preveuen que sigui 'escàs'
- En castellano: El Ibex se vuelve a desinflar y pierde los 10.100 puntos
Actualitzat : 18:21
L'IBEX 35 ha tancat aquest dilluns en verd després de revalorar-se un 0,10%, fins als 10.063 punts. Malgrat que ha arribat a superar els 10.100, finalment s'ha desinflat. El selectiu espanyol ha aconseguit tancar en verd gràcies a l'impuls d'Iberdrola, que ha tancat com el segon valor més alcista. No obstant això, si alguna cosa ha quedat clar al llarg d'aquest mes de novembre (de moment perd en l'acumulat d'aquestes setmanes prèvies un 4%) és que l'índex espanyol i els seus principals 'blue chips' estan febles.
L'energètica presidida per Ignacio Galán s'ha revalorat aquest dilluns un 1,68%, només superat per l'asseguradora Mapfre (+2,14%), després de conèixer que la Comissió Europea ha decidit obrir una investigació "en profunditat" sobre el règim d’ajudes d'Espanya a centrals de carbó per reduir emissions contaminants. Iberdrola va anunciar aquest mateix mes la seva intenció de tancar les seves dues últimes centrals de carbó al món, situades a Lada (Astúries) i Velilla (Palència), cosa que xoca amb els interessos del Govern.
Així mateix, el tercer valor que més ha pujat ha estat Gas Natural (+1,35%), seguit d'IAG. Aquest últim ha anunciat que comprarà els 'slots' de la fallida aerolínia Monarch de l'aeroport londinenc de Gatwick.
També als guanys ha destacat Cellnex (+0,60%) després que Deutsche Bank hagi elevat un 2% la seva valoració fins a 22 euros per acció.
PÈRDUES I MERCAT CONTINU
A la banda de les pèrdues, la líder ha estat la cadena de supermercats Dia (-2,27%), seguida de la constructora ACS (-2,13%) i Inmobiliaria Colonial (-1,46%).
Respecte al Mercat Continu, cal destacar la pujada d’NH Hotels: s'ha revalorat un 3,57%, fins a 5,95 euros, després que Berenberg hagi augmentat el seu preu objectiu fins als 6 euros.
ALTRES MERCATS I MATÈRIES PRIMERES
El selectiu espanyol ha estat l'únic índex europeu que ha tancat en positiu aquest dilluns. En concret, el CAC 40 ha caigut un 0,53%, mentre el DAX 30 s'ha deixat un 0,49% i el FTSE ha baixat un 0,31%.
A més, cal esmentar que aquesta setmana que ha arrencat aquest dilluns té un clar protagonista: el petroli. Amb permís de tot el relacionat amb Catalunya de cara a les eleccions del 21 de desembre, que cada vegada estan més properes; de novetats sobre la reforma fiscal de Donald Trump (el president ha dit que aquesta setmana serà clau per la seva reforma); o d'algunes dades macro (no massa) que s'aniran coneixent al llarg d'aquestes cinc jornades, el veritablement important de la setmana serà el petroli.
Dijous hi ha una reunió clau de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) a Viena durant la qual, previsiblement, es decidirà estendre les retallades en nou mesos més (és a dir, al llarg de tot l'any que ve). Una decisió per sota d'aquesta desencadenaria importants caigudes en el cru, segons els experts. Al tancament del mercat espanyol, el barril Brent cotitza amb descensos del 0,64% ($63,45) i el West Texas ho fa amb retrocessos de l’1,70% ($57,95).
Així mateix, aquest dilluns se segueix parlant del bitcoin, que no para de pujar i de marcar rècords. Després de batre una marca darrere l’altra i sobrepassar amb comoditat les previsions dels analistes de Goldman Sachs o de FXTM, que fixaven com a meta de l'actiu digital els 8.000 dòlars, la reina de les monedes digitals es prepara per al seu assalt als 10.000 dòlars, la següent barrera a superar abans de finals d'any, segons els experts.
Durant el cap de setmana ha superat els 9.000 dòlars per deixar un rècord històric als 9.650 dòlars durant la passada matinada, segons l'índex de CoinDesk. I mentre el bitcoin vola, l'euro ha escalat fins a màxims de dos mesos respecte al dòlar aquest dilluns. Les pujades de l'euro contribueixen a pressionar a la baixa la renda variable. Diuen els experts que la moneda única puja davant la confiança que existeix en un acord dels socialdemòcrates amb Angela Merkel per formar govern.
ANÀLISI TÈCNICA
Respecte a l'anàlisi tècnica del selectiu espanyol, José María Rodríguez, expert de Bolsamanía, indica que "el destacable" està "en l'escàs volum de negociació tant al dia d'avui com als últims dies".
"L'IBEX 35 sembla adormit i els inversors prefereixen romandre al marge a causa que al final ni perforem suports (9.900) ni ataquem resistències (la més immediata la tenim als 10.175 punts). I és que encara que poguéssim superar durant els pròxims dies els 10.175 punts la zona de resistència de veritat la trobem als 10.600 punts", afegeix l'analista.
Així, "només per sobre dels màxims d'aquest mes (10.594,2) tindrem un abans i un després al nostre índex. Mentrestant el que tenim són alts i baixos dins d'un estret rang de preus i sense una direcció clara. És més, la sessió d'aquest dilluns ha estat la sisena consecutiva en què tanquem clarament lluny dels màxims de la sessió. Per valors segueix preocupant-nos la debilitat extrema de BBVA, que tanca en el mínim del dia (-0,81%) i en negatiu davant d'un Santander que segueix aguantant el tipus molt millor (+0,29%). Convé vigilar els suports que presenten BBVA als set euros, Repsol, als 14,8, Inditex, als 29 i Telefónica, als 8,4 euros".