L'IBEX s'allunya dels 10.700 punts malgrat l'empenta dels bancs
El selectiu ha caigut un 0,46% fins als 10.647 punts
- L'índex ha cotitzat amb pujades i s'ha capgirat en les últimes hores
- Bankia valora a BMN en 825 milions d'euros, la fusió està més a prop
- En castellano: El Ibex se aleja de los 10.700 puntos a pesar del empuje de los bancos
Actualitzat : 18:07
L'IBEX no ha estat capaç d'aconseguir els 10.700 punts i aquest dimarts se n’ha allunyat encara més. El selectiu ha caigut un 0,46% fins als 10.647 punts, tot i l'empenta dels bancs. De fet, el sectorial de bancs ha pujat un 1,5%. L'índex ha cotitzat amb pujades gairebé tota la jornada, però en les últimes hores de la sessió s'ha donat la volta, tot i l'empenta dels bancs.
Bankia ha estat la gran protagonista de la sessió, a més, ha liderat els avenços de l'IBEX amb una pujada del 3,38% fins als 4,16 euros. L'entitat presidida per José Ignacio Goirigolzarri ha valorat a Banc Mare Nostrum en 825 milions d'euros. Els consells d'administració de Bankia i BMN han aprovat el seu projecte de fusió amb la primera entitat com a societat absorbent i la segona com a societat absorbida.
A la banda de negatiu s'han registrat importants caigudes entre les companyies energètiques
Caixabank ha estat el segon valor que ha registrat la major pujada, un 3,46% fins als 19,63 euros. ArcelorMittal ha completat el pòdium de pujades, amb un avanç també superior al 3%. La companyia s'està veient beneficiada per la pujada dels productes siderúrgics.
La resta de bancs del selectiu també han tancat en positiu. Així, Banc Santander s'ha revalorat un 0,8% i BBVA, un 0,98%. Banc Sabadell ha registrat també una important pujada de l'1,9% després que S&P hagi augmentat la seva qualificació fins a BBB-. No obstant això, Bankinter ha estat l'únic que ha caigut, un 0,49%.
A la banda de negatiu s'han registrat importants caigudes entre les companyies energètiques. Així, Red Eléctrica s'ha deixat un 3,99% fins als 19,48 euros. L’ha seguit Amadeus, que ha caigut un 2,32% i Enagas (-2,25%). Dins dels pesos pesats del selectiu, aquest dimarts no ha estat bona sessió per a Iberdrola, que ha cedit un 2,15%, Telefónica, que ha caigut un 1,07%, ni per a Inditex, que s'ha deixat un 0,49 %. No obstant això, Repsol ha tancat amb una pujada del 0,29% empès pel quart dia seguit de pujades del preu del cru.
Al Mercat Continu, Abengoa s'ha endut totes les mirades. Els títols tipus A de la companyia andalusa han pujat un 31%, encara que el seu preu és de 0,038 euros. A la banda contrària, Pescanova s'ha deixat un 19%.
ALTRES MERCATS
La resta de borses del Vell Continent han tancat amb caigudes superiors a la registrada en l'IBEX 35, excepte en el cas de l'FTSE 100 de Londres, que s'ha deixat un 0,06%. El DAX 30 alemany ha caigut un 0,61% i el CAC 40 francès, un 0,56%.
Els inversors de la renda variable europea han estat atents a les paraules del president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, que ha recalcat el seu suport a les mesures d'estímul després de defensar ahir les polítiques acomodatícies de l'organisme europeu i d'afirmar que un final prematur de la relaxació monetària podria conduir a una altra recessió. L'euro puja respecte al dòlar un 1,04% fins als 1,1299 'bitllets verds', tot i que ha arribat a tocar els màxims anuals als 1,1305 dòlars.
Wall Street cotitza amb caigudes i el Nasdaq n’està sent el més afectat i cau un 0,4% pel comportament de Google. Alphabet, matriu de Google, es deixa més d'un 1%, després de la multa de Brussel·les de 2.400 milions d'euros per abús de posició dominant.
El petroli continua la seva escalada i cotitza amb pujades per quarta jornada consecutiva. El barril de Brent, de referència a Europa, puja un 2,44% fins a prop dels 47 dòlars. Per la seva banda el barril de West Texas, de referència dels EUA, puja un 2,2% fins als 44,34 dòlars.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assegura que "la sessió d'aquest dimarts ha estat estranya". Són moltes les ocasions en què hem comentat l'especial dependència de les borses europees del sector dels bancs. No obstant això, avui l'índex dels bancs europeus (SX7E) s'ha revalorat a prop de l'1,5% i les borses europees cauen per sobre del mig punt percentual.
"Què ha passat? Que el bon comportament dels bancs ha estat contrarestat (negativament) per les importants caigudes de les companyies elèctriques i energètiques. Al nostre país han caigut amb força Red Eléctrica (-3,87%), Enagás (-2,51%), Iberdrola (-2,47%) i Endesa (-1,95%) mentre que dins de l'EuroStoxx 50 cauen amb força Enel i E.ON, entre d'altres", explica l'expert.
A més, comenta que Telefónica també es troba molt feble i "o canvien molt les coses o em temo que pot posar a prova l'important suport que presenta als 9,30 euros". Perforar aquest suport pot ser l'avantsala d'un nou 'fuetada' baixista cap a la zona dels 9 euros. "I mentrestant tenim el nostre IBEX 35 fent malabarismes amb la base del triangle, lluitant per no perforar el suport dels 10.600 punts", conclou José María Rodríguez.