L'IBEX registra tres setmanes consecutives de caigudes, la seva pitjor ratxa des de novembre
La resta de borses europees cotitzen amb caigudes properes al mig punt
- La junta d'Abengoa no aprova el 'contrasplit' per falta de quòrum
- Unicaja puja un 6,36% al dia de la seva estrena en borsa, fins als 1,18 euros
- En castellano: El Ibex registra tres semanas consecutivas de caídas, su peor racha desde noviembre
Actualitzat : 18:14
L'IBEX 35 tanca amb caigudes del 0,82%, fins als 10.440,5 punts, com la resta de borses europees que també s'han comportat de manera negativa. El selectiu espanyol registra tres setmanes consecutives de caigudes, la seva pitjor ratxa des de novembre amb el suport als 10.380 punts, després de trencar aquesta setmana els 10.600 punts. Durant el primer semestre de l'any l'IBEX 35 ha pujat un 11,7%, al mes de juny ha caigut un 4% i un 1,75% durant la setmana.
Els valors que més han pujat són Meliá Hotels amb una escalada de l’1,32%, seguit de Gamesa (1,25%) i Arcelor Mittal (1,17%). Mentre que les caigudes més destacades han estat per a Banc Santander amb un retrocés de l’1,98%, Endesa, de l’1,92% i CaixaBank, de l'1,90%. Entre els grans valors, a més, BBVA s'ha deixat un 1,84%, Inditex un 0,91%, Telefónica, un 0,68% i Iberdrola, un 0,40%.
Aquest divendres s'ha estrenat Unicaja en borsa amb pujades del 6,36%. Per la seva banda, la junta d'accionistes d'Abengoa no ha aprovat el 'contrasplit' per falta de quòrum suficient. Al Mercat Continu, precisament, les accions que més han pujat han estat les d'Adolfo Domínguez (8,24%) i Unicaja, mentre que el que més ha caigut han estat Service Point (6,67%), Urbas (6,25%) i Bayer (5,82%).
La qüestió és que els índexs no acaben de decidir quina direcció prendre i caldrà veure què passa finalment aquest divendres després optar ahir per les caigudes.. El que està clar és que el símptoma estiuenc que es caracteritza per un menor volum de negociació, cosa que sol donar lloc a moviments més bruscos, comença a notar-se. Ja sigui per una excusa o altra -les últimes paraules de Mario Draghi, una revisió a l'alça del PIB als Estats Units que podria motivar un major enduriment de la política econòmica...- el que sembla obvi és que els mercats comencen a estar hipersensibles... dins de la lateralitat de fons, això sí.
Wall Street va tancar aquest dijous amb caigudes destacades i, de fet, va ser aquesta revisió a l'alça del PIB del primer trimestre a l'altre costat de l'Atlàntic, fins a l’1,4%, que va detonar les caigudes. Una vegada més, el Nasdaq es va situar a la cua dels índexs nord-americans (Dow Jones: -0,78%; Nasdaq: -1,44%; S&P: -0,86%) en un moment en què la fortalesa de les tecnològiques s'està veient qüestionada.
Enmig de tot això, l'euro sembla que comença a relaxar-se després de l’’eufòria’ després de la compareixença de Draghi que es va interpretar com un augment de la possibilitat que s'endureixi la política econòmica europea. L'euro/dòlar es creua ara en1,1428, amb caigudes del 0,10%.
El denominador comú del context actual, per tant, són els bancs centrals i les especulacions sobre l'enduriment de les polítiques per part del Banc Central Europeu (BCE) i de la Reserva Federal (Fed) dels Estats Units. A més, el governador del Banc d'Anglaterra, Mark Carney, també va sorprendre aquest dimecres quan va apuntar que el banc central del Regne Unit podria veure abocat a elevar els tipus d'interès a mesura que l'economia comenci a funcionar en plena capacitat. La lliura va pujar fins l’1,3014 enfront del dòlar.
Des del punt de vista macro, la taxa interanual d'inflació de la zona euro s'ha situat al juny a l'1,3%, una dècima per sota de la lectura de maig i per sobre de l'1,2% previst.
ANÀLISI TÈCNICA
"Sembla que després d'una mica més de dos mesos els índexs europeus posaran a prova els potencials suports que presenten en els buits alcistes de la sessió del 24 d'abril. Fins fa un parell de sessions el conjunt dels índexs europeus, juntament amb l'IBEX 35, s'han estat desplaçant lateralment. Però després del brusc gir a la baixa d'aquest dijous han agafat tendència i sembla que tots, sense excepció, es dirigeixen als gaps esmentats abans. En funció que s'omplin o es tanquin tindrem implicacions de fortalesa o de feblesa per al conjunt de la renda variable del Vell Continent", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.
"Si apostem per la tendència del mercat, que segueix sent alcista, es podria apostar perquè aquests buits s’omplin totalment o parcial per, des d'aquí, intentar reestructurar de nou a l'alça de cara a les pròximes setmanes/mesos. Aquests buits alcistes, per definició suports, es troben als 12.102 punts del futur del DAX, als 3.377 del futur de l'EuroStoxx 50, als 10.377 punts de l'IBEX 35, als 5.012 punts del futur del CAC 40 i als 19.740 punts de l'índex transalpí (FTSE MIB). Atenent a la situació de Banc Santander i de BBVA seria bo que aquests respectessin els suports que presenten als 5,6 i als 7,09 euros respectivament. Perforar imprimiria més debilitat sobre el nostre selectiu", comenta Rodríguez.